ΚΑΚΑΟ 5 ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΚΑΟ
ΚΑΚΑΟ 5 ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Όλοι αναζητούμε μια δικαιολογία για να φάμε σοκολάτα! Ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε μερικά χρήσιμα στοιχεία για το βασικό συστατικό της σοκολάτας, το κακάο. Όπως γνωρίζετε, η σοκολάτα φτιάχνεται από τους κόκκους του φυτού κακάο. Η χρήση του κακάο ξεκίνησε το 1800 π.Χ. και οι πρώτοι σοκολατομανείς ήταν οι φυλές των Ολμέκων και των Μάγιας. Το κακάο ονομάστηκε Theobroma cacao ή η «τροφή των Θεών», επειδή τα οφέλη από την κατανάλωση του ήταν αξεπέραστα.

Το κακάο δεν είναι απλά μια υπερτροφή αλλά είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές υπερτροφές. Στον πολιτισμό των Μάγια πιστεύεται ότι το κακάο το απολάμβανε μόνο η ελίτ και επίσης το χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς. Ας δούμε ποιά είναι τα οφέλη του κακάο και ποιες είναι οι πιο αγνές μορφές του.

Αντιοξειδοτικό.
Σύμφωνα με το Chemistry Central Journal, η σοκολάτα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από το χυμό φρούτων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και στη βελτίωση της πίεσης του αίματος.

Αντικαταθλιπτικό.
Το κακάο αυξάνει την ποσότητα της σεροτονίνης στον οργανισμό που επηρεάζει τη διάθεση μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα και λειτουργεί ως  ρυθμιστής της διέγερσης, της θερμοκρασίας, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και του πόνου.

Αντιφλεγμονώδες.
Μπορεί να σκεφτόμαστε τη σοκολάτα ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κακάο στη σοκολάτα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το κακάο διαθέτει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω των ενώσεων που περιέχει, και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των καρδιαγγειακών ιστών.

Πηγή ενέργειας.
Το κακάο αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Έτσι, εάν επιθυμείτε μια μικρή ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως ο καφές, το κακάο μπορεί να είναι ακριβώς η απάντησή σας. Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και σάκχαρα, καθώς και αλκαλοειδή. Ένα από αυτά τα αλκαλοειδή είναι θεοβρωμίνη, η οποία δρα με παρόμοιο τρόπο με την καφεΐνη, αλλά χωρίς τα ίδια αποτελέσματα επί του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ενισχυτικό μνήμης.
Το κακάο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η κατανάλωση του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο βοηθώντας τη διατήρηση της μνήμης.

Προϊόντα κακάο που ενδείκνυται να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας :
Σκόνη κακάο (σε γλυκά, smoothies, ζεστά ροφήματα)
Κόκκοι κακάο (σε μπάρες δημητριακών, στα δημητριακά ή σκέτες)
Μαύρη σοκολάτα

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το κακάο η υπερτροφή και η σοκολάτα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι μαύρες σοκολάτες υψηλής ποιότητας αποτελούν μια εξαιρετική πηγή κακάο και όσο πιο σκούρες είναι ή μεγαλύτερο ποσοστό του κακάο περιέχουν, τόσο περισσότερα είναι τα θρεπτικά συστατικά που διατηρούν. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν ποικίλες ποσότητες άλλων συστατικών στις σοκολάτες, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα και λίπη (όπως η σοκολάτα γάλακτος). Συνεπώς, είναι προτιμότερο να επιλέξετε τις σοκολάτες που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα σάκχαρα και λίπη.
ΚΑΚΑΟ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΚΑΟ : ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Το κακάο είναι ένα αφέψημα με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανώς εμπλέκεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών.

Τι δείχνουν οι έρευνες.
Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

Επίσης έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgetown, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προκυανιδίνη που περιέχει το κακάο σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Έχει βρεθεί τέλος, ότι η θεοβρωμίνη, μια ουσία που υπάρχει στο κακάο είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα, καθώς σταματά τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που ευθύνεται για τον βήχα.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.
Google+