Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΤΡΟΦΩΝ

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΡΕΣΜΟ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΤΡΟΦΩΝ.
Το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού επηρεάζεται από τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη και όχι μόνο από αυτά αλλά και από μη θερμιδογόνα συστατικά όπως η περιεκτηκότητα των τροφών σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά που παίζουν όμως τον σημαντικότερο ρόλο και είναι ικανά να αυξήσουν σημαντικά το αίσθημα του κορεσμού είναι, το βάρος ή o όγκος που καταλαμβάνει ένα τρόφιμο, η ποσότητα της πρωτεΐνης καθώς και των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό.
Η πιο σημαντική αιτία για να επέλθει κορεσμός λοιπόν φαίνεται πως είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες έχουν την υψηλότερη δύναμη κορεσμού, μετά είναι το βάρος ή ο όγκος των τροφίμων που οφείλεται κυρίως στην περιεκτηκότητά τους σε νερό, ανεξάρτητα την περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά συστατικά και τέλος σημαντικό ρόλο έχει και η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει το τρόφιμο. Με αυτές τις γνώσεις και με την βοήθεια μιάς μαθηματικής εξίσωσης μπορούμε να αξιολογήσουμε τα γεύματά μας ως προς την ικανότητα του κορεσμού που έχουν. Ο μαθηματικός τύπος είναι ο εξής : 
((Βάρος τροφής / Θερμίδες τροφής) Χ 4 + (γρ. πρωτείνων + γρ. Φυτ. ινών)
Μας ενδιαφέρουν τροφές που στα 100 γρ. έχουν σκόρ κορεσμού άνω του 30. Στον παρακάτω πίνακα έχουν ταξινομηθεί κατά φθίνουσα σειρά οι τροφές με το υψηλότερο σκόρ κορεσμού. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται βρασμένα λαχανικά και όσπρια ακολουθούν πρωτεινούχες τροφές με πρωτείνη άνω των 30 γρ. ανα 100 γρ.
Πρίν τον πίνακα δείτε ένα παράδειγμα με ένα κύριο γεύμα 626 θερμίδων και βάρους 810 γρ. με πολύ υψηλό σκόρ κορεσμού.


Τροφές.
Βάρος
Πρωτ.
Υδατ.
Λίπη
Kcal
Φυτ. ίνες
Σκόρ κορεσμού.
Τυρί τρικαλινό φάγε ελαφρύ 10%
100
36
0
10
234
0
37,71
Φασόλια ψιλά λευκά βρασμένα
300
21,7
35,1
1,66
242
29,7
56,36
Σέλινο βρασμένο
100
0,6
0,7
0,1
5
2,2
82,80
Κολοκύθι βρασμένο
100
0,4
1,4
0,1
7
0,6
58,14
Καρότα βρασμένα
100
0,6
4,3
0,1
19
3,1
24,75
Κρεμμύδι βρασμένο
100
0,6
2,7
0,1
13
1,3
32,67
Ελαιλολαδο ωμό
10
0
0
9,9
99,9
0
0,44
Σύνολα >
810
59,5
44,2
21,9
626
36,9
292,87

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.