Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΒΟΥΤΥΡΟ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΥΤΥΡΟ
ΒΟΥΤΥΡΟ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το βούτυρο είναι ένα φυσικό προϊόν, βασικό παράγωγο του γάλακτος που περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.Η κατασκευή και κατανάλωση του βούτυρου από τους ανθρώπους άρχισε πριν περίπου 4 χιλιάδες χρόνια. Πολύ γρήγορα κατέκτησε στη διατροφή τους ένα βασικό και σημαντικό ρόλο.
Το βούτυρο κατασκευαζόταν από διάφορα είδη γάλακτος αλλά το βούτυρο από το γάλα της αγελάδας ήταν το νοστιμότερο και για αυτό επικράτησε, είναι το πλέον δημοφιλές και χρησιμοποιείται ευρέως.
Πρόκειται βέβαια για ένα εκλεκτό τρόφιμο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλειμμένος στο ψωμί, σε διάφορα φαγητά, σε σάλτσες και στη ζαχαροπλαστική.
Στην αρχαιότητα το βούτυρο λόγω των σημαντικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως μοναδικά ελκυστικό, πλούσιο σε ενέργεια τρόφιμο αλλά και σαν φάρμακο, κατάπλασμα, ελιξίριο, προϊόν για την ομορφιά και σαν οικονομική αξία για συναλλαγές. Ακόμη και στη Βίβλο υπάρχουν αναφορές που σχετίζουν τις δραστηριότητες του Αβραάμ με το βούτυρο γεγονός που καταδεικνύει ότι για χιλιετίες το βούτυρο κατείχε προεξέχουσα θέση στη ζωή των αθρώπων τόσο λόγω της διατροφικής του αξίας όσο και για τις άλλες του ιδιότητες ή πλεονεκτήματα στον ιατρικό, φαρμακευτικό, αισθητικό ή εμπορικό τομέα.

Η διατροφική αξία του βούτυρου
Το βούτυρο είναι ένα φυσικό προϊόν, βασικό παράγωγο του γάλακτος που περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι πλούσιο σε θερμίδες: 100 γραμμάρια βουτύρου περιέχουν 720 θερμίδες. Δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες είναι όμως πλούσιο σε λίπη.

Σε 100 γραμμάρια βουτύρου υπάρχει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και τα λίπη που περιέχονται είναι ως εξής :
1. Κορεσμένα: 51 γραμμάρια
2. Μονοακόρεστα: 21 γραμμάρια
3. Πολυακόρεστα: 3 γραμμάρια
4. Χοληστερόλη: 215 χιλιοστά του γραμμαρίου

Βλέπουμε ότι μόνο το 66% των λιπαρών ουσιών που περιέχει το βούτυρο είναι κορεσμένα και ότι το 33% αποτελείται από ακόρεστα λίπη (κυρίως μονοακόρεστα και πολύ λίγα πολυακόρεστα).

Περιεχόμενο του βούτυρου σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
Η βιταμίνη Α που περιέχεται σε 100 γραμμάρια βούτυρου είναι 75% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή περιέχει 687 μικρογραμμάρια.
Επιπρόσθετα στο βούτυρο υπάρχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη, βιταμίνες Κ και D, λεκιθίνη, ιώδιο, και χολίνη. Το σύνολο των ουσιών αυτών προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο βούτυρο που είναι ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα.

Ο ρόλος των λιπών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα λίπη έχουν σημαντικό ρόλο να παίζουν στην διατροφή μας και είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Περίπου το 30% των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά πρέπει να προέρχεται από λίπη.
Τα λίπη συμβάλλουν καθοριστικά στην απορρόφηση βιταμινών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού. Επιπρόσθετα απαιτούνται για τη σύνθεση διαφόρων δομών του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα οι κυτταρικές μεμβράνες ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού (διατήρηση της θερμοκρασίας, αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας).
Οι διατροφικές οδηγίες συστήνουν ότι οι ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες του ανθρώπινου σώματος μπορεί να καλύπτονται μέχρι ποσοστού 10% από κορεσμένα λίπη. Σύμφωνα με τις συστάσεις, η συνολική πρόσληψη λίπους από τη διατροφή μας, πρέπει να είναι περίπου 60 έως 70 γραμμάρια ημερησίως.
Αυτό πρέπει να αντιπροσωπεύει από 25% έως 35% των συνολικών θερμίδων που είναι αναγκαίο να παίρνουμε κάθε μέρα. Από το σύνολο των θερμίδων που προέρχονται από τα λίπη, το 10% μπορεί να προέρχεται από κορεσμένα λίπη.
Για ένα άνθρωπο που χρειάζεται περίπου 2.000 θερμίδες κάθε μέρα, οι 200 έως 300 θερμίδες θα μπορούσαν να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, βλέπουμε ότι η συνολική ποσότητα κορεσμένων λιπών όπως από το βούτυρο που μπορεί να περιέχεται στην καθημερινή μας διατροφή είναι από 22 έως 32 γραμμάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.