Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Σ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Σ
Σαλέπι
Περιγραφή : Tο σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς ενός είδους άγριας ορχιδέας, του «σερνικοβότανου», όπως ονομάζεται από το λαό μας. Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήση : Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι.
Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.

Σιναμική
Περιγραφή: Είναι η σινική κανέλλα. Οι αποξηραμένοι φλοιοί του φυτού της οικογένειας των Δαφνιδών. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Πολύ αποτελεσματικό καθαρκτικό κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα και οι λοβοί έχουν σεννασίδες, φυσικό δραστικό συστατικό που διεγείρει την κινητικότητα κυρίως του παχέως εντέρου και ρυθμίζει την λειτουργία του. Οι λοβοί είναι ηπιότεροι στα αποτελέσματά τους από τα φύλλα και συνιστώνται για πιο ελαφρές περιπτώσεις.

Σινάπι
Περιγραφή : Το σινάπι είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, μονοετές , ποώδες φυτό. Έχει ζωηρά κίτρινα άνθη, που σχηματίζουν ταξιανθίες, και τα φύλλα είναι μετρίου μεγέθους που εναλλάσσονται. Φτάνει τα 60 εκατοστά ύψος και έχει σκληρά αγκάθια. Οι καρποί του είναι μακριοί και έχουν 10 –12 σπόρια. Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήση : Το σινάπι έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και εκτός από τη γνωστή μουστάρδα χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά. Καλό θα είναι οι υπερτασικοί να αποφεύγουν το σινάπι. Κάποιοι πρακτικοί συνιστούν για τις "μεγάλες παγωνιές" να ρίξει κανείς μέσα στις κάλτσες του μια πρέζα από σκόνη σιναπιού για να δημιουργηθεί υπεραιμία! Κάτι βέβαια που δεν πρέπει να γίνεται συχνά γιατί μπορεί να προκληθούν παρενέργειες. Μια παλιά "συνταγή" επίσης για την ανικανότητα πρότεινε την "εντριβή" του ανδρικού μορίου με σινάπι για την πρόκληση υπεραιμίας!

Σκόρδο
Χρησιμοποιούμενα Μέρη : - Βολβός φρέσκος (σκελίδες). Δράση : - Υπέρταση, Καρδιά, Πυρετός, Αρτηριοσκλήρωση, Εντερικές διαταραχές, Βρογχική καταρροή – Σίγουρα το καλλίτερο είναι να τρώγεται σκέτο και ωμό, λόγο όμως της δυσάρεστης οσμής του, μπορεί να τριφτεί και να ανακατευτεί με φρέσκο γάλα ώστε να μην μυρίζει τόσο έντονα.

Σκορπιδόχορτο
Περιγραφή : Είναι ένα είδος μικρής φτέρης με φύλλα που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Τα φύλλα αυτά είναι λογχοειδή με βαθειούς λοβούς στις δύο πλευρές τους. Από πάνω είναι λεία αλλά από κάτω έχουν πυκνό τρίχωμα με τρίχες ξανθές. Φυτρώνει στα βουνά και στους λόφους σε μέρη σκιερά, μέσα στις σχισμές των βράχων. Υπάρχει σ' όλη την Ελλάδα. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Το σκορπιδόχορτο είναι διουρητικό και δρα κατά της κυστίτιδας και της νεφρίτιδας. Το βλαστάρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, των λίθων στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Τέλος είναι αποτελεσματικό για τον προστάτη και τις ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος. Χρήση : Βράζουμε το φυτό και πίνουμε το ζουμί του, τουλάχιστον ένα ποτήρι την ημέρα.

Σπιρουλίνα
Περιγραφή : Πρασινομπλέ φύκι που ευδοκιμεί στις θάλασσες τις Χαβάης και της Ινδονησίας. Ιδιότητες : Πλούσιο σε σίδηρο. Είναι απο τις πιό πλούσιες τροφές ως αντιοξειδωτικό, με βιταμίνη Α και Β, ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμινών Β12 και Ε. Δρά κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης, καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου και εμποδίζει την συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Χρήση: Προτεινόμενη δοσολογία: δύο(2) γραμμάρια διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμο πορτοκάλι

Saw palmetto 
Ιστορικά, η χρήση του saw palmetto (Serenoa repens, Sabal serrulata) μπορεί να εντοπιστεί στην Αμερική, από τους Mayans, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό, και τους Seminoles, οι οποίοι κατανάλωναν τους καρπούς του ως αντιβηχικό ή αντισηπτικό. Χρησιμοποιούμενα μέρη : -καρποί -εκχύλισμα –παρασκευάσματα. Δράση : -Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του για τη θεραπεία της καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη -κατά της απώλειας μαλλιών ανδρικού τύπου -κατά της υποδραστήριας ουροδόχου κύστης. Δοσολογία: -προτυποποιημένο εκχύλισμα που περιέχει 80-95% στερόλες και λιπαρά οξέα, από το στόμα, 160-320 mg ανά ημέρα, σε μία ή δύο δόσεις. - 1-2 g αλεσμένων και ξηρών ή ολόκληρων καρπών καθημερινά -βάμμα - 2-4 ml (1:4) τρεις φορές την ημέρα. - 1-2 ml υγρού εκχυλίσματος πολτού από καρπούς (1:1) τρεις φορές την ημέρα - 120 ml τσαγιού, φτιαγμένο από 2 κ.σ. ξηρών καρπών σε 720 ml νερού σιγοβράζοντας έως ότου η ποσότητα του υγρού γίνει η μισή), τρεις φορές την ημέρα. -Πρωκτικά υπόθετα - 640 mg μια φορά την ημέρα Πιθανές παρενέργειες: -αιμορραγία, στομαχικός πόνος, ναυτία, εμετός, κακοσμία στόματος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έλκη, πονοκέφαλος, ζάλη, αϋπνία, κατάθλιψη, δύσπνοια, μυϊκός πόνος, υψηλή πίεση, αρρυθμίες. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεία υπέρ της χρήσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.