Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Ρ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Ρ
Ρείκι
Περιγραφή : Το ρείκι είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, σε μοβ, ροζ και μερικές φορές άσπρο χρώμα, σε μακριές ταξιανθίες. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Έχει διουρητικές καθαρτικές, αντιρρευματικές, ηρεμιστικές και αντισηπτικές των ουροποιητικών οδών ιδιότητες. Χρήση : Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι οι κορυφές παρασκευασμένες σε αφέψημα.

Ρίγανη
Περιγραφή : Η ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες , πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας . Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές είναι δε εξαιρετικής ποιότητος και θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Έχει ιδιότητες στομαχικές, τονωτικές, είναι αντισπασμωδική και εφιδρωτική, κατάλληλη κατά της ατονίας, της χλωρίωσης, του άσθματος, της δυσμοινόροιας. Χρήση : Τα πράσινα φύλλα της χρησιμοποιούνται κατά του στραβολαιμιάσματος. Άλλες χρήσεις της είναι κατά της δυσκοιλιότητας, του πόνου των μυών, των ρευματισμών, της χρόνιας βρογχίτιδας, του κοκίτη, της φυματίωσης των πνευμόνων κ.α. Το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης (ριγανόλαδο) χρησιμοποιείται για των κατευνασμό των πόνων των χαλασμένων δοντιών και στην αρωματοθεραπεία για παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ εξωτερικά για να σκοτώνει τις ψείρες.

Ρίγανη
Χρησιμοποιούμενα Μέρη : - Αποξηραμένο το ανθισμένο φυτό. Δράση: - Κοκύτης, Βήχα, Διάρροια – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίγανη και πίνουμε.- Στοματικές και λαρυγγικές μολύνσεις – Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες.- Πληγές – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.

Ροδοδάφνη 
Η ροδοδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που ενδημεί στη Μεσόγειο. Το όνομα αναφέρεται σε δύο είδη : το Nerium oleander (κοινή ροδοδάφνη) και το Thevetia peruviana (κίτρινη ροδοδάφνη). Και τα δύο είδη περιέχουν καρδιακές γλυκοσίδες, ουσίες με επιδράσεις παρόμοιες της διγοξίνης. Χρησιμοποιούμενα μέρη: -ανεπαρκείς πληροφορίες- Δράση : -κατά του καρκίνου -κατά της Συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.  Δοσολογία: Δεν υπάρχουν προτυποποιημένα ή καλά μελετημένα δοσολογικά σχήματα για τη ροδοδάφνη, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά διάφορες δόσεις. Εξαιτίας του σημαντικού βαθμού τοξικότητας, η ροδοδάφνη καλό είναι να αποφεύγεται. Πιθανές παρενέργειες : -εξάνθημα, ναυτία, εμετός, εφίδρωση, στομαχόπονος, κόπωση, υπνηλία, διάρροια με αίμα, επιληπτική κρίση, πονοκέφαλος, στομαχικοί σπασμοί, σύγχυση, διαταραχές στην όραση, συσταλμένες κόρες, περιφερική νευροπάθεια, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκοί σπασμοί, νεφρική ανεπάρκεια, αρρυθμία, αναισθησία, ευερεθιστότητα, ταχύπνοια, θάνατος. Δεν υπάρχουν ξεκαθαρα επιστημονικά στοιχεία για την χρήση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.