Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Φ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Φ
Φασκόμηλο-1
Περιγραφή : Πολυετές, θαμνώδες με πολυάριθμα κλαδιά ύψους μέχρι μισό μέτρο βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο. Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βραστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς.
 Θεραπευτικές Ιδιότητες : Ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση, και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Είναι επίσης τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην ελάττωση μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση. Χρήση : Για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.

Φασκόμηλο-2
Χρησιμοποιούμενα Μέρη: - Αποξηραμένο το ανθισμένο φυτό. Δράση: - Αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άλλες στοματικές και λαρυγγικές μολύνσεις – Βράζουμε σε 1 λίτρο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα, αφήνουμε λίγο και κάνουμε γαργάρες. - Πληγές – Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε κομπρέσες στην προβληματική περιοχή. - Διάρροια – Πίνουμε το ίδιο αφέψημα.

Φίγγι 
Τα φίγγια είναι εδώδιμοι, ξινοί και κόκκινοι καρποί που αναπτύσσονται σε μικρούς αηθαλείς θάμνους. Χρησιμοποιούμενα μέρη: -Καρποί. Δράση: -πρόληψη (αλλά και θεραπεία) μολύνσεων ουροποιητικού συστήματος! -Αντιιικό / αντιμυκητιασικό -Αντιοξειδωτικό -απορρόφηση βιταμίνης Β12 σε άτομα που χρησιμοποιούν αντιόξινα- πρόληψη καρκίνου -κατά της οδοντικής πλάκας  -κατά της νεφρολιθίασης -κατά των ελκών στομάχου που προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori -φροντίδα ουροστομίας. Δοσολογία: Χυμός - 300 ml χυμού κοκτέιλ (με πρόσθετη ζάχαρη) ανά ημέρα, λήψη από το στόμα. Χυμός - 45 ml κατεψυγμένος συμπυκνωμένος χυμός, δύο φορές την ημέρα. Χυμός - 15-30 ml 100% χυμού φίγγι ανά ημέρα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη). Κάψουλες - Μια έως έξι κάψουλες χυμού φίγγι σε σκόνη των 300-400 mg δυο φορές την ημέρα, λήψη από το στόμα με νερό, 1-2 ώρες πριν το γεύμα. Βάμμα - 4-5 ml τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα από το στόμα. Σημείωση: Η ποσότητα που λαμβάνεται μέσω των τροφίμων θεωρείται ασφαλής. Πιθανές παρενέργειες: -στομαχική διαταραχή, διάρροια, νεφρολιθίαση. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του.

Φλαμούρι ή Τίλιο
Περιγραφή: Το Τίλιο είναι τα καρδιόσχημα φύλλα της Φλαμουριάς. Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήση : Η φλούδα της Φλαμουριάς είναι στυπτική και τονωτική. Το αφέψημα της (άοσμο και λίγο πικρό) χρησιμοποιείται σε ρευματισμούς κι αρθριτικά (διαλύει το ουρικό οξύ), αλλά και σε υδροπικία, κυστίτιδα, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, διαλείποντες πυρετούς, στην απόφραξη της σπλήνας και του ήπατος. Τα φύλλα είναι ελαφρά διουρητικά και αντιπυρετικά. Το έγχυμα των φύλλων πίνεται λίγο-λίγο, όλη τη μέρα. Το αφέψημα των φύλλων, που γίνεται με άσπρο ξερό κρασί, έχει τη φήμη ότι διαλύει τις πέτρες των νεφρών και διώχνει τις ημικρανίες. Οι καρποί της Φλαμουριάς θεωρούνται πιο «δραστικοί» από τη φλούδα και τα φύλλα κατά των αέριων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.