Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες ίνες είναι το μέρος των φυτικών τροφών που τελείως άπεπτο (χωρίς δηλαδή να χωνεύεται), διασχίζει το λεπτό έντερο και φτάνει άθικτο στο παχύ έντερου από όπου και αποβάλλεται διαμέσου της αφόδευσης. Οι φυτικές ίνες δεν παρέχουν ενέργεια (δεν έχουν δηλαδή θερμίδες) αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό “συμπαρασύροντας” νερό και άλλες άχρηστες ή χρήσιμες ουσίες. Υπάρχουν δύο ειδών φυτικές ίνες: Οι διαλυτές κι οι αδιάλυτες.

· Οι διαλυτές περνούν μέσα από τα έντερα όπου και διασπώνται για να σχηματίσουν λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν την χοληστερίνη που παράγει το συκώτι. Τέτοιες φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στο κέλυφος διαφόρων σπόρων, στους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα (φλούδα) και στα σιτηρά. Η κύρια ιδιότητά τους είναι η προσθήκη «όγκου» στις τροφές (αύξηση του όγκου τους μέσω μεγάλης συγκράτησης νερού) με αποτέλεσμα την ευκολότερη αφόδευσή τους.
· Οι αδιάλυτες περιορίζουν τα λίπη μέσα στο έντερο και μαζί με αυτό και τις  βιταμίνες (λιποδιαλυτές Α, Ε, D, Κ) που περιέχουν εμποδίζοντας την απορρόφησή τους - ένα μέρος, το μεγαλύτερο, καταφέρνει να απορροφηθεί κι ένα άλλο καταλήγει στο παχύ έντερο από όπου κι αφοδεύτεται. Αδιάλυτες ίνες (πηκτίνες, λιγνίνες, κυτταρίνες, ημικυτταρίνες, κ.λπ) υπάρχουν κυρίως στα χόρτα και στα λαχανικά.


ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
1) Επειδή συγκρατούν νερό πηγαίνοντας προς το παχύ έντερο γίνονται μια μεγάλη μαλακή μάζα που αποβάλλεται εύκολα. Έτσι πιθανά προστατευόμαστε από  τη δυσκοιλιότητα και ίσως από καρκίνο του παχέος εντέρου. 2) " Φουσκώνουν" φυσικά το στομάχι, δεν προσφέρουν θερμίδες και είναι η βάση κάθε δίαιτας που απαιτεί μειωμένη θερμιδική πρόσληψη. 3) Επιδρούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, καθυστερώντας την αφομοίωσή τους και ίσως μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. 4) Εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από τον οργανισμό και τροποποιούν θετικά τον μεταβολισμό των οξέων της χολής.  
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Άπεπτες ίνες περιέχουν μόνο οι φυτικές τροφές και κυρίως το πίτουρο του σταριού, τα χόρτα, ο αρακάς, τα όσπρια και τα φρούτα.  
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Η μακροχρόνια έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, σκωληκοειδίτιδα, αιμορροΐδες, καρκίνο του παχύ εντέρου, πέτρες στη χολή, άνοδο της χοληστερίνης, κήλες (λόγω δυσκοιλιότητας), φλεβικά προβλήματα, κ.ά. Ειδικά για τους αθλητές η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση των διαδικασιών αφόδευσης και να προκαλέσει ή να χειροτερεύσει τυχόν δυσκοιλιότητα, πράγμα το οποίο, εκ των πραγμάτων, αποτελεί πρόβλημα για να γίνει μία σωστή προπόνηση. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται ότι εμφανίζεται όταν συνυπάρχει αγωνιστικό άγχος - οι περισσότεροι αθλητές υποφέρουν από δυσκοιλιότητα τις τελευταίες ημέρες πριν από τον αγώνα .
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Η υπερκατανάλωση φυτικών ινών (πάνω από 60 γραμμάρια την ημέρα ενώ η μέση ημερήσια ποσότητα είναι γύρω στα 35 γραμμάρια) μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, και προβλήματα στην απορρόφηση του ασβεστίου και ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.