Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

50 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
50 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
Mύθος 1. «Ο καφές με γάλα είναι ελαφρύς». Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το γάλα κάνει τον καφέ πιο «βαρύ». Αιτία; Ο συνδυασμός της καφεΐνης με την καζεΐνη (πρόκειται για πρωτεΐνη του γάλακτος). Η ένωσή τους δημιουργεί αδιάλυτους θρόμβους, που είναι δύσπεπτοι, δεν διασπώνται, δηλαδή, εύκολα από τα γαστρικά υγρά. Βέβαια, το πόσο βαρύς θα είναι ο καφές με το γάλα εξαρτάται από την ευαισθησία του καθενός. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν έναν καπουτσίνο χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ενόχληση.

Mύθος 2. «Η σόδα είναι χωνευτική». Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το στομάχι μας μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα πίνοντας μια σόδα. Κι όμως, πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ουσιαστικά το ανθρακικό που περιέχει η σόδα μάς φουσκώνει και προκαλεί ρέψιμο, το οποίο αρχικά μας ανακουφίζει. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωση σόδας έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των γαστρικών υγρών που βρίσκονται στο στομάχι, καθυστερώντας έτσι τη χώνεψη. Επιπλέον, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας έτσι την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον.
Μύθος 3. «Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη». Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η διάφορά τους συνίσταται στο ότι η φρουκτόζη είναι 1,7 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και επομένως για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης, συνεπώς προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.
Μύθος 4. «Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή». Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.
Μύθος 5. «Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη». Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Ωστόσο το μέλι περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Θα προτιμούσαμε το μέλι στα ροφήματα μας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.
Μύθος 6. «Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό». Το μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Η διατροφική του ανωτερότητα συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία μας. Παράλληλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία τόσο του νευρικού μας συστήματος όσο και του μεταβολισμού μας.
Μύθος 7 : «Η φρυγανιά παχαίνει λιγότερο από το ψωμί». Η φρυγανιά είναι εξ ορισμού αφυδατωμένο ψωμί. Άρα το μόνο που έχει χάσει είναι το νερό, το οποίο όμως δεν περιέχει θερμίδες. Επί ίσου βάρους λοιπόν η φρυγανιά έχει περισσότερες θερμίδες. Η παρανόηση οφείλεται στο γεγονός ότι η φρυγανιά δεν μπορεί να βουτηχτεί το ίδιο εύκολα στην λαδερή σάλτσα και να την «οδηγήσει στο στόμα».
Μύθος 8. «Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο». Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες. Εκεί όμως που υπερτερεί το ελαιόλαδο έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν συσχετισθεί με την καρδιοπροστατευτική του δράση. Επίσης, είναι περισσότερο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα λάδια καθώς αντέχει περισσότερο στη θερμική επεξεργασία και αυτή του η ιδιότητα το καθιστά ασφαλέστερο σε μαγειρικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα.
Μύθος 9 : «Η πορτοκαλάδα βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου του αίματος, μετά την αιμοδοσία». Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι η συνήθεια να πίνει κάποιος πορτοκαλάδα, αφού έχει δώσει αίμα. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει τον αιματοκρίτη και βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου του αίματος που έφυγε από τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα και τα στοιχεία που βρίσκονται διαλυμένα στο αίμα αποκαθίστανται περίπου σε 3-4 εβδομάδες μετά την αιμοδοσία.
Μύθος 10. «Τα αλκοολούχα ποτά δεν παχαίνουν». Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατάνθρακα, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ωστόσο, δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δεν προσδίδει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση ή στην επισκευή των ιστών. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται τη μετατροπή του σε λίπος και συχνά προκαλεί σημαντικές οργανικές βλάβες, κυρίως στο συκώτι.
Μύθος 11. «Η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της απώλειας κιλών». Η ζυγαριά δεν δείχνει την απώλεια λίπους, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι βαρύτερος από τον λιπώδη ιστό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χάσει λίπος, αλλά να ζυγίζει λίγο παραπάνω επειδή έχει κερδίσει μυϊκή μάζα. Πιο σημαντική λοιπόν από την ένδειξη των κιλών είναι η μέτρηση της σύστασης του σώματος, δηλαδή το ποσοστό λίπους και άλιπης σωματικής μάζας.
Μύθος 12. «Τα αναψυκτικά και οι καφέδες προκαλούν κυτταρίτιδα». Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Αντίθετα φαίνεται ότι τα γονίδια είναι ο πιο έντονος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της. Παρόλα αυτά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Μύθος 13. «Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου». Τα δύο αυτά τρόφιμα περιέχουν όντως ποσότητα σιδήρου. Αυτό που όμως καθιστά τις τροφές αυτές λίγο ”παρεξηγημένες” είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αίμης), δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας. Βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία του σπανακιού που περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ και καροτένια (π.χ. λουτείνη και ζεαξανθίνη), που είναι αντιοξειδωτικά και της φακής η οποία επίσης δίνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο προτιμήστε τις ζωικές πηγές τροφίμων. Ταυτόχρονα εντάξτε το σπανάκι, φρέσκο ή βραστό στα γεύματα σας και κάντε το ίδιο με τη φακή, μαγειρεύοντας την με τον τυπικό τρόπο ως σούπα ή συνδυάζοντας την π.χ. με ρύζι κάνοντας ένα νοστιμότατο φακόρυζο, που είναι υψηλής θρεπτική αξίας και παράλληλα συνδυάστε τις τροφές αυτές με πηγές βιταμίνης C, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου τους.
Μύθος 14. «Τα παγωμένα ξεδιψούν». Πολλές φορές, νοιώθοντας εξαντλημένοι από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θέλουμε να… μπούμε σε ένα ψυγείο – και επειδή αυτό δεν γίνεται, αρπάζουμε ένα πολύ παγωμένο ρόφημα και το πίνουμε με λαχτάρα. Αν και αυτό αποτελεί μια λογική αντίδραση έναντι της υπερβολικής «ζέστης», η κατανάλωση πολύ παγωμένων ροφημάτων δεν μας ωφελεί, διότι δεν μας ενυδατώνει. Αντίθετα, επειδή η απορρόφηση των παγωμένων υγρών από τον πεπτικό σωλήνα καθυστερεί πολύ (πρέπει πρώτα να αποκτήσουν κατάλληλη θερμοκρασία), δεν τροφοδοτούμε εγκαίρως ούτε αποτελεσματικά τον οργανισμό μας με υγρά. Χώρια που το πολύ παγωμένο ρόφημα, επειδή έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάσαμε, οπότε πίνουμε λιγότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός. Συμβουλή : Για πιο αποτελεσματική ενυδάτωση να προτιμάτε τα δροσερά, αλλά όχι παγωμένα, ροφήματα. Φροντίστε επίσης να μην πίνετε «μονορούφι» το ρόφημά σας, αλλά με «γενναίες» γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενυδατωθεί καλύτερα ο οργανισμός.
Μύθος 15. «Η μπύρα μας ξεδιψάει». Αν και μια παγωμένη μπύρα είναι πολύ δροσιστική, δεν ενυδατώνει τον οργανισμό, επειδή περιέχει οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) άρα ασκεί αντίθετη ως προς την ενυδάτωση δράση. Αν στόχος σας είναι η ενυδάτωση, προτιμότερο είναι το σκέτο νερό, κάποιος χυμός, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα διάφορα ροφήματα χωρίς υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή τα αναψυκτικά (αρκεί να μην το παρακάνετε ή να προτιμήσετε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη). Αν θέλετε να πιείτε μια παγωμένη μπύρα, προτιμήστε να το κάνετε χωρίς να είστε διψασμένοι : πιείτε αμέσως πριν την καταναλώσετε, 1-2 ποτήρια νερό.
Μύθος 16. «Το λάδι καρύδας προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις». Σύμφωνα με μελέτη κατά την οποία χορηγήθηκε λάδι από καρύδα (7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) σε ασθενείς που ανάρρωναν από έμφραγμα, εμφάνισαν καλύτερη ανάρρωση συγκριτικά με άλλους ασθενείς. Επίσης, πληθυσμοί  που καταναλώνουν λάδι καρύδας εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτικά έλαια καθώς παρουσιάζει έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.
Μύθος 17. «Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι υγιεινός». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of the Science of Food and Agriculture», το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά. Για παράδειγμα, το μπρόκολο μετά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, έχασε από 74% - 97% των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και που ως γνωστό προστατεύουν από τον καρκίνο. Αντίθετα, το βραστό μπρόκολο έχασε μόλις 0% - 11%, των παραπάνω αντιoξειδωτικών. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφεται η βιταμίνη Β12, ενώ μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών B,C,E και πολύτιμων μετάλλων (π.χ. σίδηρος).
Μύθος 18. «Η κατανάλωση  ψαριών δεν βελτιώνει τη μνήμη». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά των ψαριών συντελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και στην καλή λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης, αφού τα αμινοξέα που περιλαμβάνουν αυξάνουν τη σύνθεση της σεροτονίνης του λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής.
Μύθος 19. «Ένα ποτήρι χυμός είναι, για τον οργανισμό, εξίσου ωφέλιμος με ένα φρούτο».
Όσο κι αν μας αρέσει να ξεκινάμε την μέρα μας με έναν φρεκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χυμός είναι το ίδιο ωφέλιμος με ολόκληρο το φρούτο. Ο χυμός του φρούτου έχει λιγότερες ίνες απο ότι ολόκληρο το φρουτο με αποτέλεσμα να εισέρχονται τά σάκχαρα του φρούτου γρηγορότερα στο αίμα και να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντί του χυμού του, έχει όλες τις ίνες του, καθώς επίσης και όλες τις βιταμίνες του και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο. Σκεφτείτε μόνο πόσα πορτοκάλια χρειάζονται για ένα ποτήρι χυμό, και θα καταλάβετε τον λόγο.
Μύθος 20. «Το πορτοκάλι ανεβάζει την πίεση». Πρόκειται για έναν διατροφικό μύθο που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Συνηθίζεται μάλιστα μετά την αιμοδοσία να προσφέρεται μια πορτοκαλάδα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι βέβαια για την αύξηση της πίεσης, αλλά για τόνωση και ενδυνάμωση του αιμοδότη.
Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο.  Σύμφωνα με πολλές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Είναι γνωστό ότι για την αύξηση της πίεσης ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο (αλάτι).  Το νάτριο δημιουργεί κατακράτηση υγρών συνεπώς αυξάνει τον όγκο του αίματος και κατ’ επέκταση την πίεση. Δυστυχώς πολλοί υπερτασικοί αποκλείουν από τις διατροφικές τους συνήθειες το πορτοκάλι πιστεύοντας ότι θα αυξήσει την πίεσή τους. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι το πορτοκάλι δεν μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο.  Συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει τους υποτασικούς ούτε φυσικά να αποκλειστεί από τις διατροφικές συνήθειες των υπερτασικών. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πορτοκάλια ανεξάρτητα από τις τιμές της πίεσής μας, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει την καρδιά!
Μύθος 21. «Τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια έχουν χοληστερόλη και πρέπει να αποφεύγονται».
Τα θαλασσινά, παρ΄ ότι περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ετσι δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος. Μάλιστα τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν σε αφθονία ελαττώνουν τις λιποπρωτεΐνες και άρα τον κίνδυνο εμφράγματος. Τρία γεύματα, ψητών ή βραστών, θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα (300-400 γραμμαρίων συνολικά) είναι αρκετά. Αντιστοίχως και τα σαλιγκάρια έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αγγεία.
Μύθος 22. «Τα αυγά έχουν πολύ χοληστερόλη και πρέπει να τα περιορίσουμε». Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα αυγά μπορεί να βλάψουν την καρδιά γιατί έχουν χοληστερίνη. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη δε που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει σύμφωνα με νεότερες έρευνες τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε μικρό βαθμό. Εκτός από χοληστερίνη, το αυγό περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Μύθος 23. «Το μόνο καλό κρασί για την καρδία είναι το κόκκινο». Ερευνητές έχουν δείξει ότι και άλλα ποτά, αν καταναλωθούν με σύνεση έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα όπως το κόκκινο κρασί. Ολα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθανόλη, η οποία αυξάνει το επίπεδο της "καλής χοληστερίνης", μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.
Μύθος 24. «Ένα ποτήρι χυμός λεμόνι με νερό το πρωί βοηθά στην απώλεια βάρους». Ο χυμός λεμονιού με νερό δεν έχει μαγικές ιδιότητες! Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μποροεί να συμβάλλει στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, είναι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο θερμιδογόνο στοιχείο του πρωινού γεύματος. Το λίπος θα χαθεί μόνο με την σωματική άσκηση συνδυασμένη με μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ατομικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού. Είναι ουτοπία να στηρίζεσαι στην κατανάλωση μίας τροφής με την προσδοκία να χάσεις το περιττό σου λίπος. Συνδύασε σωστή διατροφή και άσκηση και μόνο  τότε θα δεις το λίπος να μειώνεται.
Μύθος 25. «Η παχυσαρκία είναι κληρονομική». Η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια παίζουν ένα ρόλο, άλλα ο ρόλος αυτός είναι μικρός. Μην κατηγορείς τους γονείς σου για τα περιττά κιλά, κατηγόρησε τους για τις κακές διατροφικές συνήθειες που σου κληρονόμησαν και όχι για τα γονίδια.
Μύθος 26 : «Η δυσκοιλιότητα είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία». Δυσκοιλιότητα είναι η δυσκολία στην αφόδευση, ή η μη τακτική αφόδευση. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να προκαλέσει αύξηση του βάρους, γιατί τα κόπρανα είναι άπεπτα συστατικά χωρίς θερμιδική αξία και η παραμονή τους στο παχύ έντερο δεν αυξάνει την πρόσληψη ενέργειας από τον οργανισμό.
Μύθος 27 : «Με το σεξ μπορούμε να κάψουμε μέχρι και 300 θερμίδες». Το σεξ μπορεί να είναι μία σωματική δραστηριότητα όπου καταναλώνουμε κάποιες θερμίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι μπορείτε να το ανταλλάξετε με το γυμναστήριο. Η αλήθεια βρέθηκε να είναι πολύ διαφορετική.  Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι  ο μέσος άνθρωπος καίει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης, η οποία βρέθηκε μάλιστα να διαρκεί μόλις 6 λεπτά, 21 θερμίδες. Η απώλεια ενέργειας δηλαδή κατά τη σεξουαλική πράξη μέσης διάρκειας, ισοδυναμεί με την απώλεια ενέργειας που έχει κανείς εάν περπατήσει γρήγορα για 6 λεπτά.
Μύθος 28 : «Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσες περισσότερες θερμίδες χάνουμε». Ο ρυθμός εφίδρωσης του κάθε ανθρώπου, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, εκτός της προπόνησης. Οι άνθρωποι ιδρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασής τους, τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία. Μάλιστα, οι πιο γυμνασμένοι έχουν την τάση να ιδρώνουν πιο γρήγορα, επειδή το σώμα τους έχει την ικανότητα να δροσίζεται πιο εύκολα.
Μύθος 29 : «Άν τρώμε περισσότερα και πιό μικρά γεύματα θα χάσουμε περισσότερο λίπος». Υπάρχουν αποδείξεις ότι και τα 3 γεύματα είναι εξίσου καλή επιλογή με τα 6 γεύματα. Παρόλα αυτά το δόγμα του “πολλά και συχνά γεύματα” παπαγαλίζεται από τα Μ.Μ.Ε σχεδόν καθημερινά. Αρκεί τα κύρια γεύματά μας να έχουν περισσότερες καλές θερμίδες από σαλατικά και φρούτα και λιγότερο κακές από άμυλα και σάκχαρα· καθώς επίσης να έχουν και περισσότερο μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο) για να μας κρατήσουν χορτάτους τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να έχουμε την βασανιστική έννοια των σνάκς και της ώρας. Η συμμόρφωση σε μία υγιεινή διατροφή είναι πολύ λιγότερο επώδυνη και σύνθετη διαδικασία απ’ ότι οι περισσότεροι διαιτολόγοι μας συνιστούν. Εν κατακλείδι, τα πολλά και συχνά γεύματα δεν είναι η μόνη ή η βέλτιστη λύση στην απώλεια λίπους όπως πιστεύει η κοινή γνώμη. Εξίσου αποτελεσματικά και πιό βολικά είναι και τα 3 γεύματα.
Μύθος 30 : «Όλες οι θερμίδες καίγονται με τον ίδιο τρόπο». Όταν οι θερμίδες καίγονται σε εργαστήριο, είναι όλες οι ίδιες και απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε 1.000 θερμίδες φασολιών και σε 1.000 θερμίδες coca cola μέχρι να μεταβολιστούν. Οι θερμίδες όμως που τρώτε απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό και περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ινών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους και θρεπτικών ουσιών, όλα αυτά μεταφράζονται σε διαφορετικά πολύπλοκα μεταβολικά μηνύματα που ελέγχουν το βάρος. Για παράδειγμα, η ζάχαρη από ένα αναψυκτικό περνά στο αίμα πολύ γρήγορα, ενώ η ίδια ποσότητα ζάχαρης από ένα φασόλι περνά στο αίμα πιο αργά. Αν πιείτε ένα αναψυκτικό και όλη η ζάχαρη που περιέχει περάσει γρήγορα στο αίμα σας, οι θερμίδες που δε χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή θα αποθηκευτούν σαν λίπος. Από την άλλη, αν φάτε φασόλια και η ζάχαρη που έχουν απορροφηθεί αργά, το σώμα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτές τις θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα καούν περισσότερες και θα αποθηκευτούν λιγότερες σαν λίπος. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φασολιών σε ίνες δε θα απορροφηθούν όλες οι θερμίδες.
Μύθος 31 «Θα πρέπει να προπονήστε κάθε μέρα, αν θέλετε να χάσετε βάρος». Η καθημερινή προπόνηση στο γυμναστήριο είναι όχι μόνο ουτοπικός, αλλά και μη αναγκαίος στόχος. Η συνολική ενεργειακή σας δαπάνη σας (δηλαδή οι θερμίδες που καίγονται) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι αυτό που μετράει. Επικεντρωθείτε σε πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά και κυνηγήστε ένα στόχο για την καύση 1.250 έως 3.000 θερμίδων την εβδομάδα, για να έχετε ορατά αποτελέσματα.
Μύθος 32: «Το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα για την απώλεια λίπους». Αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι, ότι το τρέξιμο καίει περίπου τις διπλάσιες θερμίδες ανα ώρα από το περπάτημα αλλά επειδή είναι αρκετά μεγαλύτερης έντασης άσκηση καίει περισσότερους αποθηκευμένους υδατάνθρακες από ότι αποθηκευμένο λίπος, ενώ το περπάτημα καίει μόνο αποθηκευμένο λίπος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι πρίν και μετά την άσκηση τρώμε πλήρη και ισορροπημένα γεύματα ή σνάκ με ικανή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου. Π.χ. ένα ισορροπημένο σνάκ για πρίν και μετά την άσκηση είναι ένα γιαούρτι (200 gr.) με κανονικά λιπαρά (3,5%) θα μας δώσει 7 gr. πρωτεΐνες, 9 gr. υδατάνθρακες και 7 gr. λίπος. Σε αντίθετη περίπτωση αν φάμε μακαρονάδες, μπανάνες και ενεργειακά ποτά πριν ή μετά την άσκηση πρέπει να ξεχάσουμε κάθε ορμονικό όφελος και απώλεια λίπους που θα κερδίζαμε από την άσκηση.
Μύθος 33 : «Η άσκηση με άδειο στομάχι, καίει περισσότερο λίπος». Τρώγοντας ένα ισορροπημένο σνάκ πριν την προπόνηση, σας δίνει τη δυνατότητα να κάψετε περισσότερο λίπος, να έχετε μεγαλύτερο ορμονικό όφελος από την άσκηση και να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό για τις επόμενες 10-12 ώρες της ημέρας. Αν ασκηθήτε νηστικοί, σοκάρετε τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να καίει μύες για να εξασφαλίσει ενέργεια. Φάτε 45 λεπτά πρίν ένα ισορροπημένο σνάκ, ενισχύοντας έτσι τον μυϊκό ιστό καί αναγκάζοντας το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας.
Μύθος 34 : «Ο ύπνος δέν επηρεάζει την απώλεια βάρους». Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό μας, αυξάνει την όρεξη και μειώνει την παραγωγή της λεπτίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται στα λιποκύτταρα και σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν 27% μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαροι.
Μύθος 35 : «Η γλουτένη μας παχαίνει». Αν υποθέσουμε ότι το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει κάτι, όπως η γλουτένη, τότε θα αδυνατίζαμε, δεν θα παχαίναμε, αφού δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τις θερμίδες που έχει. Σε κάθε περίπτωση, η δυσανεξία ή η αλλεργία στα τρόφιμα δεν μας παχαίνει, απλώς μας ενοχλεί.
Μύθος 36 : «Τα αναψυκτικά και οι καφέδες προκαλούν κυτταρίτιδα». Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Αντίθετα φαίνεται ότι τα γονίδια είναι ο πιο έντονος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της. Παρόλα αυτά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Μύθος 37 : «Τρώτε τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες». Δεν υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν τόσο λίγες θερμίδες που όχι μόνο να μην μας παχαίνουν, αλλά να μας αδυνατίζουν κιόλας. Υπάρχουν όμως τρόφιμα όπως το αγγούρι, η ντομάτα και τα πράσινα λαχανικά που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και ταυτόχρονα μεγάλο όγκο με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού και έτσι να συμβάλλουν στη απώλεια βάρους.
Μύθος 38 : «Οι χημικές δίαιτες είναι ιδανικές για την γρήγορη απώλεια βάρους». Οι χημικές δίαιτες μπορούν αρχικά να βοηθήσουν κάποιον να χάσει εύκολα βάρος, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξίσου σύντομα το άτομο αυτό θα πάρει πίσω τα απολεσθέντα κιλά, ίσως και περισσότερα. Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα που είναι χημική ή ιδιαίτερα χαμηλή σε θερμίδες, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να χάσετε υγρά και μυϊκή μάζα και στη συνέχεια να επαναπροσθέσετε το χαμένο βάρος με τη μορφή λίπους.
Μύθος 39 : «Τα βραδινά γεύματα παχαίνουν». Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απόδειξη ότι τα γεύματα αργά το βράδυ προκαλούν αύξηση του βάρους. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι πολλές θερμίδες είναι αυτές που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, και πολλοί από αυτούς που τρώνε νύχτα, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να επιλέγουν υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Μύθος 40 : «Αν πίνουμε περισσότερο νερό θα ελαττώσουμε τα κιλά μας». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους έτσι απλά από μόνο του. Εάν το νερό σας κρατά μακριά από υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά, ή χυμούς, τότε μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όμως, προσθέτοντας περισσότερο νερό στη διατροφή σας, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο, δεν κάνει καμία διαφορά στη απώλεια του βάρους σας.
Μύθος 41 : «Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα». Κανείς δεν χρειάζεται να πάρει κανένα συμπλήρωμα διατροφής όταν η διατροφή που κάνει στη καθημερινότητα του είναι πλήρης. Και τι σημαίνει πλήρης διατροφή; Να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, ψάρια και καλά λιπαρά. Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος για να προσλάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι από το να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων.
Μύθος 42 : «Το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό». Το αλάτι είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, για την ομαλή σύσπαση των μυών και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φυσικά στη σύγχρονη διατροφή το αλάτι χρησιμοποιείται παντού για να δώσει γεύση ή να συντηρήσει κάποιο τρόφιμο, και έτσι καταλήγουμε στην υπερκατανάλωση. Προσπαθήστε να μην προσθέτετε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ημερησίως στα φαγητά σας.
Μύθος 43 : «Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά». Ερεύνα του Πανεπιστημίου Stanford το 2012 υποστήριξε ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα "συμβατικά". Αλλά, μπορεί τα "συμβατικά" να περιέχουν υψηλότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων, όχι όμως πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Μύθος 44 : «Τα δημητριακά πρωινού με γάλα είναι άριστο πρωινό γεύμα». Η συνολική ποσότητα της ζάχαρης που μπορεί να περιέχουν τα δημητριακά πρωινού μπορεί να φτάνει σε αντίστοιχη ποσότητα με αυτή ενός επιδορπίου. Παρόλα αυτά διαφημίζονται ως πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όροι όπως «οργανική μελάσα», «οργανική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο» συχνά χρησιμοποιούνται στις διατροφικές ετικέτες προκειμένου οι καταναλωτές να θεωρούν ότι πρόκειται για υγιεινά συστατικά. Προτιμήστε ένα πρωινό σε στερεή μορφή με μεγαλύτερο όγκο όπως μία σαλάτα εποχής με τυρία, ασπράδια αυγών και κρίθινο ντάκο.
Μύθος 45 : «Οι τηγανητές πατάτες είναι πάντα βλαβερές». Οι τηγανητές πατάτες, δεν είναι πάντα βλαβερές. Με σωστό τηγάνισμα γίνονται ακίνδυνες. Αρκεί να τις τηγανίσετε με νέο ελαιόλαδο σε θερμοκρασία 180 βαθμούς κελσίου και αφού πρώτα τις έχετε μουλιάσει για μισή ώρα σε ένα μπώλ με νερό. Όταν τις ρίξετε στο καυτό λάδι, η υγρασία στο εσωτερικό τους βράζει και ωθείται προς την επιφάνεια και στη συνέχεια βγαίνει στο λάδι. Καθώς η υγρασία φεύγει, δημιουργεί ένα εμπόδιο, ελαχιστοποιώντας την απορρόφηση λαδιού όταν το τηγάνισμα γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Το λίγο λάδι που διαπερνά την επιφάνεια τους, δημιουργεί μια τραγανή, νόστιμη κρούστα. Υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν την απορρόφηση λαδιού. Μετά το τηγάνισμα βάλτε τες πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίζετε τα επιπλέον λάδια και μετά μπορείτε να τις φάτε χωρίς τύψεις.
Μύθος 46 : «Το ελαιόλαδο παχαίνει». Το ελαιόλαδο περιέχει τα λεγόμενα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά και ανήκει στην κατηγορία του λίπους, που σημαίνει ότι κάθε γραμμάριο λίπους μας δίνει 9 θερμίδες, που σχεδόν διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζάχαρη, μακαρόνια κ.α.) και τις πρωτεΐνες (κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά κ.α.) που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αλλά το έλαιόλαδο δεν παχαίνει επειδή το μονοακόρεστο λίπος που περιέχει δεν έχει επίδραση στην μία και μόνη ορμόνη που αποθηκεύει λίπος την ινσουλίνη. Όμως να γνωρίζετε ότι ότι μεγαλύτερες ποσότητες από 1γρ. ανα κιλό σωματικού βάρους την ημέρα δεν θα σας επιτρέψουν να χάσετε το υπάρχων σωματικό σας λίπος. Εάν λοιπόν πρέπει να αδυνατίσετε φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο, όταν χάσετε το περιττό σας λίπος μπορείτε να βάζετε σχεδόν όσο θέλετε στο φαγητό σας εάν τα γεύματά σας δεν έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (δηλ. πολλά άμυλα ή γλυκά) και δεν σας ενοχλεί το αίσθημα λήθαργου που θα σας προξενήσει με συνολικές ποσότητες λίπους άνω των 100 γρ. ανα γεύμα.
Μύθος 47 : «Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν είναι το ίδιο καλά με τα φρέσκα». Απαντήση σε αυτό τον μύθο δίνει η έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα νωπά (2 ή και περισσοτέρων ημερών) μετά τη συγκομιδή τους, με την προϋπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες συγκομιδής, επεξεργασίας, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν γίνει σωστά. Η πειραματική μελέτη του Α.Π.Θ. αφορούσε τη σύγκριση της διατροφικής ποιότητας τριών νωπών λαχανικών (αρακάς, φασολάκια, μπάμιες) με τα αντίστοιχα κατεψυγμένα μέσα από την αξιολόγηση 3 διατροφικών δεικτών ποιότητας : βιταμίνες Α και C και διαιτητικές ίνες. Η βιταμίνη C αποτελεί τον πρωταρχικό δείκτη ποιότητας, τον πιο ευαίσθητο σε μεταβολές. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν σε περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με δείγματα νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια της βιταμίνης C ξεκινάει αμέσως μετά την κοπή των λαχανικών.
Μύθος 48. «Όλα τα κορεσμένα λίπη, αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος». Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα κορεσμένα λίπη δεν το κάνουν. Εκεί λοιπόν που έχετε πειστεί ότι μόνο τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λίπη (όπως εκείνα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα καρύδια), είναι ωφέλιμα, έρχεται μια νέα έρευνα να αμφισβητήσει αυτό που οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας ισχυρίζονταν μέχρι τώρα: ότι όλα τα κορεσμένα λίπη είναι βλαβερά. Οι ερευνητές εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά είδη κορεσμένων λιπών και αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τον οργανισμό μας όταν καταναλώνονται. Το στεαρικό οξύ, ένα είδος κορεσμένου λίπους που βρίσκεται φυσικά στο κακάο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα πουλερικά, αλλά και στο φοινικέλαιο και στο έλαιο της καρύδας, δεν έχει βλαβερή, LDL χοληστερόλη, αλλά ενισχύει ευεργετικά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Το να προτιμάμε λοιπόν τροφές όπως η καρύδα και η σοκολάτα, που περιέχουν στεαρικό οξύ, μπορεί τελικά να είναι πιο υγιεινό από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Μύθος 49. «Ο μύθος της πτώσεως του μεταβολισμού». Λένε λοιπόν ότι όταν το σώμα σας, στερηθεί το φαγητό για κάποιες ώρες θα προσπαθήσει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας που σημαίνει ότι ο οργανισμός θα καίει λιγότερες θερμίδες (θα μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό), για να συντηρηθεί, έτσι ώστε να κρατήσει ενεργειακά αποθέματα, για την περίπτωση όπου η έλλειψη φαγητού θα συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία του οργανισμού είναι φυσιολογική και συμβαίνει ώστε, κατά την περίοδο ασιτίας, να μπορεί να ζήσει με τις αποθήκες ενέργειας, που βρίσκονται στο σώμα αποθηκευμένες σαν λίπος. Η αλήθεια όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, το σώμα σας δεν μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας αν μείνετε 3-4 ώρες χωρίς φαγητό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 3 ημέρες υποθερμιδική δίαιτα ή σοβαρός θερμιδικός περιορισμός, για να ανταποκριθεί το σώμα σας σε αυτή την μεταβολική ρύθμιση, με αυτόν τον τρόπο.
Μύθος 50 : «Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου από το σώμα». Τα τελευταία  χρόνια πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο για να εξισορροπήσουμε τη μείωση στη παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει  αμφισβητούν την συνεισφορά του κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής. Το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών σε υγρή μορφή που το σώμα μας όταν το λαμβάνει είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είτε ως τροφή, το μεταβολίζει, το διασπάει με τα οξέα του στομάχου σε αμινοξέα από τα οποία και αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο και χρησιμοποιεί κάποια από αυτά τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς, οπότε κολλαγόνο ο οργανισμός μπορεί να συνθεσει από οποιαδήποτε τροφή που έχει τα βασικά αμινοξέα και τέτοιες τροφές είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως όπως κρέας, αυγό, τυρί, ψάρι κ.α. Δεν χρειάζεται δηλαδή να δίνουμε 50 ευρώ το μπουκάλι για να πινουμε κολλαγόνο, μπορούμε να το πάρουμε και μέσω των ζωικών τροφών όπως π.χ. το κρέας που περιέχει στα 100 γραμμάρια 6 γραμμάρια κολλαγόνου.

1 σχόλιο:

  1. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι τα μακαρόνια παχαίνουν. Τα μακαρόνια έχουν υδατάνθρακες και αυτό είναι που καίει το λύπης όχι το αυξάνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.