Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

BITAMINH A

VITAMIN A
Βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη παιζει τον σπουδαιοτερο ρολο στην ανάπτυξη και τον σχηματισμό των κοκκάλων καθώς επίσης και στην υγεία του δέρματος και της όρασης. Ακόμη βοηθάει τον οργανισμό μας να αντιστέκεται στο κρύο, στις μολύνσεις της μύτης, του στόματος, των βρογχοπνευμόνων και των εντέρων.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

VITAMIN B1
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη) ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών που παίζουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, με τη μορφή της πυροφωσφορικής θειαμίνης (ΤΤΡ). Η ΤΤΡ είναι ένα συνένζυμο η απουσία του οποίου καθίσταται αδύνατος ο οξειδωτικός μεταβολισμός της γλυκόζης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να χάνονται το 90% της ενέργειας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

VITAMIN B2
Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη), Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη B2 για να είναι σε θέση να μετατρέψει την πρωτεΐνη, το λίπος και τους υδατάνθρακες των τροφίμων σε γλυκόζη έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την ενέργεια. Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την διατήρηση σε καλή κατάσταση των ματιών και του δέρματος. Η βιταμίνη Β2 συνισφέρει στην αναγέννηση της γλουταθειόνης  η οποία είναι ένας από τους κυριότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3

VITAMIN B3
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη). H νιασίνη συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος. Είναι μια από τις βιταμίνες του Β συμπλέγματος οι οποίες διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό. Πριν τον εμπλουτισμό του σιτου σε νιασίνη η εμφανισή της ήταν αρκετά συχνή. Πιό πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι ένα πρόδρομο στοιχείο της νιασίνης η αποκαλούμενη τρυπτοφάνη, (είναι αμινοξύ μια από τις δομικές ομάδες των πρωτεινών) μπορεί να μετατραπεί σε νιασίνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

VITAMIN B5
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ). Βιοσυντίθεται στο έντερο του ανθρώπου. Συναντάται σε διάφορα όργανα στο σώμα : στο ήπαρ, στα επινεφρίδια, τους νεφρούς, στην καρδιά στον εγκέφαλο στα γεννητικά όργανα. Το παντοθενικό οξύ, με τη μορφή του συνένζυμου Α υποστηρίζει τους επινεφρίδιους αδένες. Κατά συνέπεια είναι επίσης γνωστό ως αντιαγχωτική βιταμίνη. Εξασφαλίζει ότι κάθε κύτταρο στο σώμα σας έχει έναν σταθερό ανεφοδιασμό με ενέργεια βοηθώντας να μετατραπούν οι υδατάνθρακες και το λίπος στα τρόφιμα σε γλυκόζη που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

VITAMIN B6
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη). Η πυριδοξίνη ομαδοποιήθηκε ως βιταμίνη του συμπλέγματος Β το 1938 και παρήχθη συνθετικά για πρώτη φορά το 1939. Συγκεντρώνεται στο συκώτι, τον εγκέφαλο, το νεφρό και τη σπλήνα, αν και το μέγιστο ποσό της (80 - 90 %) αποθηκεύεται στους μυς. Όπως και οι άλλες βιταμίνες Β είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β7

VITAMIN B7
Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη). Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γλυκονεογένεση, το μεταβολισμό των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων και το μεταβολισμό της λευκίνης. Η δράση της βιοτίνης οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για πολλές αντιδράσεις σύνθεσης. Για το λόγο αυτό, αποτελεί συνένζυμο σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης, που καταλύονται από ένζυμα, που ονομάζονται καρβοξυλάσες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9

VITAMIN B9
Βιταμίνη Β9 (Φολικό Οξύ). Το Φολικό Οξύ είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για την αύξηση των ιστών και την αναπαραγωγή. Μαζί με την βιταμίνη 12 συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν χαμηλό σίδηρο το παθαίνουν αυτό διότι τους λείπει το Φολικό οξύ το οποίο συμβάλει καθοριστικά στην απορρόφηση αυτού. Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για τη υγεία του νευρικού και πεπτικού συστήματος, τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

VITAMIN B12
Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη). Η βιταμίνη B12, λέγεται και κοβαλαμίνη, είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη που εκτελεί ποικίλους στόχους μέσα στο σώμα, είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίµατος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Εµπλέκεται στην ανακύκλωση των συνενζύµων του φυλλικού οξέος και στην αποσύνθεση της βαλίνης. Απαιτείται, επίσης, για την αναπαραγωγή των κυττάρων, την αιµοποίηση και τη σύνθεση των νουκλεοπρωτεϊνών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β15

VITAMIN B15
Η βιταμίνη Β15 ή παγκαμικό οξύ ή πανγαμικό οξύ είναι μία ομάδα ουσιών που παλαιότερα θεωρούσαν ότι ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η καθημερινή κατανάλωση της όμως
δε θεωρείται αναγκαία για την επιβίωση και ανάπτυξη του οργανισμού, συνεπώς δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως βιταμίνη.
Το πανγαμικό οξύ εμφανίζεται να συμμετάσχει στο μεταβολισμό λιπιδίων και έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο ,την παρεμπόδιση του σχηματισμού αποθέσεων υπερβολικών λιπαρών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17

VITAMIN B17
Βιταμίνη Β17 ή λαετρίλη : Σύμφωνα με τον ερευνητή Ernest Krebs, ο οποίος και την ανακάλυψε, η Β17 βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.
Που βρίσκεται. Τα κουκούτσια πολλών φρούτων (ιδιαίτερα των βερίκοκων) και, επειδή είναι δύσκολο να καταναλωθεί από εκεί, μπορεί να εκληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής που προκύπτει από το λάδι των κουκουτσιών.

ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ

ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
Η ινοσιτόλη λειτουργεί άμεσα με την χολίνη.  Είναι κυρίαρχο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Η ινοσιτόλη υπάρχει στις κυτταρικές μεμβράνες ως φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη. Παρόλο που η ινοσιτόλη δεν είναι απαραίτητο διατροφικό στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή, ασκεί ορισμένα ευεργετικά οφέλη, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις ασθενειών του ήπατος, κατάθλιψης, και διαβήτη. Βοηθά στην αποτροπή της σκλήρυνσης των αρτηριών και είναι σημαντική στον σχηματισμό της λεκιθίνης και στον μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης.

ΧΟΛΙΝΗ

ΧΟΛΙΝΗ
Η χολίνη είναι μια χημική ουσία που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της διατροφής. Στο σώμα μας παράγεται σε μικρές ποσότητετς στο συκώτι με τη βοήθεια της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και του αμινοξέος μεθειονίνη.
Τη συναντάμε σε μια χημική ένωση, την φωσφατιδιχολίνη, η οποία αποτελεί περίπου το 1/3 της λεκιθίνης και χαρακτηρίζεται σαν λιποτροπική ουσία γιατί προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους.

PABA

PABA
Το PABA συχνά πιστεύεται ότι είναι ένα μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μια πραγματική βιταμίνη. Το PABA είναι μέρος της δομής του φυλλικού οξέος. Η δράση του PABA στους ανθρώπους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή αλλά φαίνεται να εμπλέκεται στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των ερυθροκυττάρων.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

VITAMIN C
Βιταμινη C ή ασκορβικό οξύ, είναι πιθανώς η πιό γνωστή βιταμίνη. Συχνότερα συνδέεται με τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό για τη δυνατότητά της να προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αντίσταση του σώματος στις μολύνσεις όπως το κρύο και τη γρίπη το χειμώνα. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που εκτελεί ποικίλους ρόλους στο σώμα. Βοηθά στην υγεία των ούλων και των δοντιών, στο κλείσιμο των πληγών.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C είναι πιθανό να αποτελεί τελικά ένα πολύτιμο όπλο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της οποίας, υψηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής μείωσαν εντυπωσιακά την αύξηση των καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.
Η ιδέα ότι η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου πρωτοδιατυπώθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του 70 από τον αμερικανό ερευνητή Λάινους Πόλινγκ, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1954. Ωστόσο η ιδέα προκάλεσε τότε πολλές διχογνωμίες, ενώ οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδειξαν την ορθότητά της.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

VITAMIN D
Η Βιταμινη D ή καλσιτριόλη είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και παράγεται φυσικά στο δέρμα μέσω της δράσης του ηλιακού φωτός στη χοληστερόλη. Υπό ιδανικές συνθήκες δεν απαιτείται η πρόσληψή της με τις τροφές, μεταφέρεται δε με το αίμα σε άλλες θέσεις στο σώμα όπου ενεργοποιείται από ένζυμο και λαμβάνει μέρος σε πολλές δράσεις. Εξασφαλίζει ισχυρά οστά βοηθώντας την συγκέντρωση του ασβεστίου και του μαγνήσιου στα κόκκαλα. Είναι επίσης απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τα τρόφιμα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D - Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D - Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.
Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να κτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου».

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

VITAMIN E
Η Βιταμινη E τοκοφερόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο σώμα για σύντομο χρονικό διάστημα και απαιτείται εξωτερική λήψη. Στην φύση έχει βρεθεί ότι υπάρχουν 8 τοκοφερόλες με τις φυσιολογικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε. Μετριέται σε διεθνείς μονάδες (IU). 1,49IU ισοδυναμεί με 1mg. Από τις τοκοφερόλες που προσλαμβάνουμε με τις τροφές το 35% απορροφούνται ενώ το υπόλοιπο 65% αποβάλλεται με τα κόπρανα. Η α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) εντοπίζεται στο συκώτι, στο λιπώδη ιστό, την υπόφυση, στα επινεφρίδια, στη μήτρα και στους όρχεις.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

VITAMIN K
Βιταμινη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και είναι ενδογενής δηλαδή παράγεται από τα βακτηρίδια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Απορροφάται έπειτα πίσω στην κυκλοφορία του αίματος για να επιτελέσει σημαντικούς στόχους στο σώμα όπως στο να συμμετέχει στην πήξη του αίματος και στο σχηματισμό των οστών. Η βιταμίνη Κ απαιτείται για την κατάλληλη μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα. Επιπλέον η βιταμίνη Κ ενισχύει τη δράση του ασβεστίου σ’ αυτές τις λειτουργίες.
Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.