Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Λ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Λ
Λαγοκιμιθιά
Περιγραφή: Πολυετής αειθαλής πόα με γκριζωπό, αρωματικό φύλλωμα και κίτρινα άνθη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και άγονα, ξηρά, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη. Φυτεύεται σε ελεύθερες μπορντούρες, γλάστρες και βραχόκηπους. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Η λαγοκιμιθιά έχει τονωτική δράση, χρησιμοποιείται για καταρροή των βλεννογόνων, ενάντια στον χρόνιο βρογχίτη, την δυσπεψία, τον άφυσο, την αρθρίτιδα και επίσης είναι διουρητικό.

Λαπάχο (Lapacho). Το ιδανικό τσάι, χωρίς καφεΐνη, για να χαλαρώσετε μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά. Φτιάχνεται από το φλοιό του δέντρου Lapacho και έχει μια πικρή και γήινη γεύση, γνωστή σε όσους συνηθίζουν να διαλέγουν ποικιλίες από φλοιούς δέντρων. Είναι επίσης γνωστό ως το τσάι των Ίνκα καθώς το χρησιμοποιούσαν ως γιατρικό.

Λεβάντα-1Η λεβάντα ενδημεί στη Μεσόγειο, στην Αραβική χερσόνησο, τη Ρωσία και την Αφρική. Χρησιμοποιούμενα μέρη : -άνθος, -έλαιο, -παρασκευάσματα (αρώματα, σαπούνια, τσάι, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ζελέδες, κεριά, ψημένα τρόφιμα, κτλ...)  Δράση: -κατά της ανησυχίας! (με αρωματοθεραπεία) -Αντιβιοτικό (τοπικά) -κατά του καρκίνου (από το στόμα) -Υπνωτικό (αρωματοθεραπεία) -κατά της δυσφορίας στην περιοχή του περινέου μετά τον τοκετό (πλύσιμο) -ανακούφιση σπασμών (από το στόμα). Δοσολογία: -Αρωματοθεραπεία - 2-4 σταγόνες ελαίου λεβάντα σε 2-3 φλ. βρασμένου νερού και εισπνοή των ατμών μια φορά την ημέρα. 6 σταγόνες ελαίου λεβάντας στο μπάνιο. - 1-4 σταγόνες προστίθενται σε βάση ελαίου και χρησιμοποιείται για μασάζ. Πιθανές παρενέργειες : -στομαχική δυσφορία, ήπιο εξάνθημα, κόπωση, αιμορραγία, μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης, ναυτία, εμετός, απώλεια όρεξης, διαταραχές αίματος. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεία υπέρ της χρήσης της.

Λεβάντα
-2
Περιγραφή: Είναι μικρός θάμνος, ύψους έως 1 μ. Έχει μακρόστενα και γκριζοπράσινα φύλλα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη του διατάσσονται σε πυκνούς επάκριους στάχεις, οι οποίοι φέρουν στην κορυφή μεγάλα πορφυρά βράκτια. Οι μικρές δίχειλες, συμπέταλες στεφάνες (6-8 χιλ.) έχουν σκούρο πορφυρό χρώμα. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Τα άνθη της θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Χρήση: Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο.

Λιναρόσπορος
Περιγραφή: Η λατινική του ονομασία είναι «λινάρι το χρησιμότατο» και λέει πολλά για την τεράστια σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο εδώ και 5.000 χρόνια. Μας προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού και άλλων προϊόντων και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας αφού περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου. Επίσης δρα κατά της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Λιναρόσπορος / λιναροσπορέλαιο 
Ο λιναρόσπορος και το παραγώμενο λιναροσπορέλαιο, είναι μέλη της οικογένειας Linaceae, του γένους Linum. Χρησιμοποιούμενα μέρη : ο ίδιος ο σπόρος. Δράση: κατά της δυσκοιλιότητας! (μόνο ο λιναρόσπορος) -κατά του καρκίνου του μαστού (μόνο ο λιναρόσπορος) -κατά του διαβήτη (μόνο ο λιναρόσπορος) -κατά της καρδιακής νόσου -κατά της υπέρτασης (μόνο ο λιναρόσπορος) -κατά της υψηλής χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων -κατά του HIV/AIDS -κατά της νευροπάθειας / lupus nephritis (μόνο ο λιναρόσπορος) -κατά της μασταλγίας λόγω εμμηνορρυσίας (μόνο ο λιναρόσπορος) -Υπάρχουν ικανοποιητικά επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης του για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Δοσολογία: Δεν υπάρχουν προτυποποιημένα ή καλά μελετημένα δοσολογικά σχήματα για το λιναρόσπορο, ενώ παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες δοσολογίες. -Υγρό - 1 κ.σ. χτυπημένου (όχι αλεσμένου) λιναρόσπορου σε 180-360 ml υγρού, τρεις φορές την ημέρα, λήψη από το στόμα -Σκόνη, αλεύρι, διαλυτές ίνες - 50 g καθημερινά αλεσμένου ωμού λιναρόσπορου (ισοδυναμούν με 250 mg λιναροσποράλευρου) μέχρι τέσσερις εβδομάδες -Για δυσκοιλιότητα χρησιμοποιούμε 3 κ.σ. σπόρων σε 10πλάσια ποσότητα νερού. Πιθανές παρενέργειες: -εξάνθημα, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, κνησμός, δακρύρροια, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις, βραχύπνοια, μειωμένη πίεση, ναυτία, εμετός, στομαχικός πόνος, παρατεταμένη διάρροια, μανία ή υπομανία, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, καρκίνος του προστάτη, γαστρεντερική δυσφορία. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπερ της χρήσης του.

Λουίζα
Περιγραφή: Είναι θάμνος ύψους 1-1,5 μ. ή ψηλότερος, φύλλα οδοντωτά ή λειόχειλα σε τριμερείς ή τετραμερείς σπονδύλους, λογχοειδή με βραχύ μίσχο, λεία στην άνω επιφάνεια και αδενώδη στην κάτω. Άνθη λευκά, μικρά που σχηματίζουν μασχαλιαίους σπονδύλους ή επάκριους βότρυς. Τα φύλλα συνθλιβόμενα αναδίδουν οσμή λεμονιού. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Χρησιμοποιείται ευρύτατα για νοσήματα του στομάχου, σταματά τη διάρροια και είναι τονωτικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Συνιστάται, μάλιστα, σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεως. Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην αποτοξίνωση και στην αποβολή περιττών υγρών και κυτταρίτιδας. Χρήση : Απολαύστε τη ως αφέψημα ζεστό ή κρύο (1-2 κουταλιές, 7-10 Λεπτά, 100° Κελσίου) αφού φημίζεται για τις αφροδισιακές της ιδιότητες.

Λυκίσκος
Περιγραφή: Είναι αναρριχητικό πολυετές φυτό και ο βλαστός του και τα κλαδιά του φτάνουν τα 10 μ. μήκος. Οι βλαστοί του εξωτερικά είναι γωνιώδεις με κοκκινωπές ραβδώσεις και εσωτερικά κοίλοι. Αναρριχάται με τη βοήθεια ελίκων. Τα φύλλα του είναι πριονωτά, τραχιά στην πάνω επιφάνεια. Ο καρπός είναι ωοειδής, κοκκινωπός και μικρός σαν το σπόρο του σιναπιού. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά του είναι περιορισμένη και καλλιεργείται περισσότερο στην Ήπειρο. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό, βοηθά στην δυσπεψία, είναι τονωτικό, διουρητικό και βοηθά στην ρύθμιση του ζαχάρου. Χρήση : Απολαύστε το ως αφέψημα. Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι.

Λυκίσκος (ζυθοβότανο) 
Ο λυκίσκος είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ενδημεί στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιούμενα μέρη : Εκχύλισμα λυκίσκου, κωνοειδείς καρποί του φυτού (χρησιμοποιούνται συχνά ως αρωματικά στην παρασκευή μπύρας) Δράση : -κατά της αϋπνίας / ποιότητα ύπνου –καταστολή. Δοσολογία : Κάψουλες - 0,5-1 g κάψουλας ξηρού εκχυλίσματος τρεις φορές την ημέρα από το στόμα, Υγρό - 0,5-1 ml υγρού εκχυλίσματος (1:1 σε 45% αλκοόλη) τρεις φορές την ημέρα από το στόμα. Πιθανές παρενέργειες : Δερματικό εξάνθημα, στομαχικός πόνος, υπερέκκριση γαστρικού υγρού, βραχύπνοια, επιληπτικές κρίσεις, υποθερμία, ανησυχία, διαταραχές στα επίπεδα του σακχάρου, κόπωση. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχεια για την χρήση του.

Πηγές : phyto.grvotana.euvita.grsensities.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.