Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Ε

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Ε
Εκουϊζέτο
Περιγραφή: Το εκουϊζέτο ή η Ιπουρίς η αρουραία ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Το συναντούμε σε καλλιέργειες, αναχώματα και άκρες δρόμων, σε πετρώδη και ξερά εδάφη. Είναι ποώδες, πολυετές φυτό με όρθια στελέχη. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά. Οι σπόνδυλοι των κλάδων είναι αδύνατοι, ανοιχτοπράσινοι με μαύρες οδοντώσεις στην κορυφή. Το φυτό παράγει στείρα και γόνιμα στελέχη.
Χρησιμοποιούμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τους ξηρούς μίσχους του βοτάνου που συλλέγουμε αρχές καλοκαιριού και καθ’ όλη την περίοδο αύξησης. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Το εκουϊζέτο δρα ως στυπτικό, αιμοστατικό, ήπιο διουρητικό, τονωτικό των ιστών και επουλωτικό. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Μειώνει την αιμορραγία και επουλώνει τα τραύματα. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Χρησιμοποιείται ακόμη κατά της οστεοπόρωσης, των διαταραχών στους πνεύμονες και των νεφρών, των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, των πόνων των αυτιών αλλά και κατά δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων  και ακμής. Χρήση: Χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Η σκόνη του αποξηραμένου φυτού πίνεται ως αφέψημα. Φτιάξτε αλοιφή από την σκόνη και κάντε κατάπλασμα για έλκη των ποδιών, πληγές, ερεθισμούς και χιονίστρες. Ο χυμός των βλαστών είναι η καλύτερη μορφή του βοτάνου για διαταραχές του ουροποιητικού. Ακόμη χρησιμοποιείται βαμβάκι βουτηγμένο για την ρινορραγία. Παρασκευάζεται και ως έγχυμα (ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο για 15-20 λεπτά). Μπορούμε επίσης να κάνουμε με Εκουϊζέτο ένα λουτρό που έχει καλά αποτελέσματα για τον ρευματικό πόνο και τις χιονίστρες (μουλιάζουμε 100 γραμ. βοτάνου σε καυτό νερό για μία ώρα και ρίχνουμε το νερό αυτό στο νερό του μπάνιου) Επίσης, είναι ευεργετικό στα μάτια με πλύσιμο (15γρ. σε μισό κιλό νερό ως αφέψημα).

Essiac 
To τσάι essiac και άλλα προϊόντα του συνήθως περιέχουν ένα συνδυασμό βοτάνων, όπως κολλιτσίδα (Arctium lappa), λάπαθο (Rumex acetosella), φτελιά (Ulmus fulva) και τούρκικο ρήο (Rheum palmatum). Χρησιμοποιούμενα μέρη : -δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία -  Δράση : -χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο. Δοσολογία :  -Δεν υπάρχουν αξιόπιστες δημοσιευμένες έρευνες ή αναφορές σε ανθρώπους για το essiac ή τα συναφή προιόντα του, και τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν δοκιμαστεί επιστημονικά για οποιοδήποτε δοσολογικό σχήμα. Αυτά επειδή η ακριβής σύσταση του essiac παραμένει «μυστική». Πιθανές παρενέργειες : στομαχική διαταραχή, νεφρική ή υπατική βλάβη, νεφρολιθίαση, ναυτία, εμετός, διαταραχή ηλεκτρολυτών, επιληπτική κρίση, διάρροια, συσπάσεις εντέρου, αντιχοληνεργικές αντιδράσεις, θάνατος. Δεν υπάρχουν ξεκαθαρα επιστημονικα στοιχεια για την χρήση του.

Ευκαλυπτέλαιο Χρησιμοποιούμενα μέρη : φύλλο του ευκάλυπτου. -ευκαλυπτόλη (ουσία που εξάγεται από τον ευκάλυπτο). Δράση : -Αποσυμφορητικό / αντιβηχικό, -κατά της οδοντικής πλάκας / ουλίτιδας (ως στοματικό διάλυμα), -πονοκέφαλος (τοπικά). Δοσολογία : -Αρωματοθεραπεία ή εισπνοές - 2-4 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου από ψεκαστήρα ή βάμμα που περιέχει 5-10% ευκαλυπτέλαιο. Τοπική χρήση - φόρμουλα βασισμένη στο λίπος που περιέχει 5-20% ευκάλυπτο, ή αλκοολούχα φόρμουλα με 5-10% ευκάλυπτο. (Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα). Προσοχή: Ο ευκάλυπτος και το ευκαλυπτέλαιο δε θα πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα (εκτός κι αν υπάρχει αυστηρή ιατρική παρακολούθηση), διότι έχουν αναφερθεί θανατηφόρες παρενέργειες. Πιθανές παρενέργειες : κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός, διάρροια, ζάλη, μυική αδυναμία, συσταλμένες κόρες, δύσπνοια, βήχας, παραλήρημα, σπασμοί, υπνηλία, υπερκινητικότητα, χαμηλό σάκχαρο, δυσκολία στο περπάτημα, μπερδεμένος λόγος, πυρετός, πνευμονία, πονοκέφαλος, επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ολοκληρωτική διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς και της κυκλοφορίας, επιβράδυνση του του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν υπάρχουν ξεκαθαρα επιστημονικα στοιχεια για την χρήση του.

Ευκάλυπτος
Περιγραφή: Κατάγεται από την Αυστραλία και την Τανζμανία και καλλιεργείται στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Το ύψος του δέντρου ποικίλει ανάλογα με το είδος του . Μερικά πλησιάζουν σε ύψος ακόμη και τα 100 μ. ενώ άλλα είναι μικροί θάμνοι. Ο Ευκάλυπτος που συναντούμε στον τόπο μας είναι μεγάλο δέντρο με λείο κορμό. Τα νέα φύλλα είναι κηρώδη, ανοιχτόχρωμα, αντίθετα και άμισχα. Φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν τα φύλλα που αναπτύσσονται πάνω σε παλιά κλαδιά και είναι δρεπανοειδή, εναλλασσόμενα, έμμισχα και έχουν ευχάριστη γεύση. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι ισχυρό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε βακτηριδιακές και ιογενείς προσβολές. Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντιπυρετική. Είναι αντιφλεγμονώδες και καλός για εγκαύματα και επώδυνες αρθρώσεις. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπητα. Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μιας και τονώνει, αναζωογονεί, καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Βοηθά επίσης, στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων, ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας απελευθερώνοντας τη βλέννα. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη, των εντερικών παρασίτων και της πυόρροιας. Χρήση: Χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου με κομπρέσες και επιθέματα, εισπνοές, γαργάρες, εξατμιστήρες, λουτρά, επαλείψεις και εντριβή θώρακα ή μασάζ. Ωστόσο η χρήση και η δοσολογία του θέλει προσοχή γιατί μπορεί να ερεθίσει ένα ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα ή τα νεφρά. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με το δέρμα.

Εφέδρα (Ephedra) 
Η ephedra sinica (από το κινέζικο βότανο ma huang) περιέχει τα αλκαλοειδή εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη, τα οποία διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, χαλαρώνουν τους αεραγωγούς στους πνεύμονες και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.Χρησιμοποιούμενα μέρη : -Παρασκευάσματα. Δράση : -Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης της από υπέρβαρους. -κατά του Άσθματος! -κατά των αλλεργιών, -κατά της υπότασης, -κατά της διαταραχής της σεξουαλικής διέγερσης. Δοσολογία : -Εξαιτίας ανησυχιών για την ασφαλή χρήση της Εφέδρας, δεν έχει συσταθεί ασφαλής δοσολογία. Εάν έχετε προιόντα που περιέχουν εφέδρα, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες οι δόσεις μεγαλύτερες από 150 mg σε 24 ώρες. Σημείωση : Η εφέδρα δεν πρέπει να συνδυάζεται με καφεϊνη. Πιθανές παρενέργειες : υπέρταση, αύξηση καρδιακού ρυθμού, αρρυθμίες, έμφραγμα, εγκεφαλικό, αιφνίδιος θάνατος, επιληπτικές κρίσεις, εξάνθημα, ζάλη, ανησυχία, υπερδιέγερση, πονοκέφαλος, παράνοια, νευρικότητα, σφίξιμο στο στήθος, ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα, ηπατίτιδα, χαμηλό σάκχαρο, νεφρολιθίαση. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεια υπερ της χρήσης της.
Εχινάκεια-1  (Echinacea).
Τα είδη Echinacea είναι πολυετή φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των αστήρων (aster) που προέρχονται από την ανατολική περιοχή της βόρειας Αμερικής. Χρησιμοποιούμενα μέρη : -ρίζες -βότανο (τα μέρη πάνω από το έδαφος). Δράση : -Κατά της μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (πρόληψη και θεραπεία!) -κατά του καρκίνου, -χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μετά τις ακτινοθεραπείες. Σημείωση: Υπάρχουν ικανοποιητικά επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης του για την θεραπεία της έρπης των γεννητικών οργάνων. Δοσολογία : Κάψουλες - 500-1000 mg βοτάνου σε σκόνη, τρεις φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες, λήψη από το στόμα. Χυμός - στυμμένος, 6-9 ml από το στόμα καθημερινά, διαιρεμένο σε δυο ή τρεις δόσεις. Βάμμα - 0,75-1,5 ml (1:5), πρώτα κάνοντας γαργάρες και μετά καταπίνεται, δυο με πέντε φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες. Τσάι - 2 κ.γ. κονιοποιημένου βοτάνου σε 1 φλ. Βρασμένου νερού για 10 λεπτά, καθημερινά για 5-7 ημέρες. Τοπική χρήση - ένα ημιστέρεο παρασκεύασμα με 15% συμπυκνωμένου χυμού από βότανο (όχι τη ρίζα) έχει εφαρμοστεί για τραύματα και εξελκώσεις του δέρματος. Πιθανές παρενέργειες : ενδεχόμενο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, στομαχική δυσφορία, ναυτία, πρήξιμο στον λαιμό, εξάνθημα, υπνηλία, ίλιγγο, πόνους στους μυς, ηπατίτιδα. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεια υπερ της χρήσης της.
Εχινάκεια-2
Περιγραφή: Υπάρχουν εννέα ποικιλίες του φυτού. Η ομορφιά αυτού του φυτού με τα μωβ άνθη είναι ευθέως ανάλογη με τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του. Βότανο που κατάγεται από τα λιβάδια της Βορείου Αμερικής. Η καλλιεργήσιμη είναι εξίσου ευεργετική με την άγρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του βοτάνου βρίσκεται στις μαύρες ρίζες του φυτού και αυτές χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο. Θεραπευτικές Ιδιότητες: Η εχινάκεια είναι το κυριότερο βότανο που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απαλλαχτεί από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Είναι αποτελεσματική τόσο για τα βακτήρια, όσο και για τους ιούς. Χρησιμοποιείται για προβλήματα ακμής, δοθιήνες, σηψαιμία, εγκαύματα και ηλιακά εγκαύματα, δερματίτιδας, ψωρίασης, έρπητα ζωστήρα, τσιμπήματα εντόμων και κεντρίσματα. Είναι χρήσιμη για λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως η λαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα καθώς και σε καταρροϊκές καταστάσεις της μύτης και των παραρρινικών κόλπων, σε οξεία βρογχίτιδα, κοινό κρυολόγημα, γρίπη και αδενικό πυρετό, σε προβλήματα μέσης ωτίτιδας, ωτίτιδα του κολυμβητή, άφθες, πυόρροια, ουλίτιδα, θυλακίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έρπητα γεννητικών οργάνων, κολπίτιδα. Χρήση: Η ρίζα του βοτάνου παρασκευάζεται ως αφέψημα. (ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά). Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολυσμένων τραυμάτων και αμυχών. Δεν συνιστάται η παρατεταμένη χρήση της. Η εχινάκεια δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσο νόσημα (όπως π.χ. λύκος ή σκλήρυνση κατά πλάκας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.