Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ.
1. Παραλείπω το πρωινό για να μην πάρω παραπάνω θερμίδες.
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να παραλέιπεται. Είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητές μας και θα μας γλιτώσει από την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι. Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε αυτήν την συνήθεια για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.


2. Παραλείπω γεύματα για να χάσω πιο γρήγορα
Νομίζουν πολλοί ότι μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουν θα μειώσουν πιο γρήγορα το βάρος τους. Καταναλώνοντας λίγες θερμίδες, το σώμα τείνει να αποθηκεύει πιο εύκολα. Χρειαζόμαστε συνεχώς ενέργεια ώστε να μπορούμε να μεταβολίζουμε και να κρατάμε τον μεταβολισμό μας ενεργό. Παραλείπωντας γεύματα, θα νιώσουμε πιο πεινασμένοι με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε στο επόμενο γεύμα την διπλάσια ποσότητα. Τρώγωντας καίποια σνακ ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα θα είμαστε συνεχώς χορτάτοι, θα αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και θα αυξάνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας.

3. Δεν τρώω  βραδινό μετά τις οκτώ το βράδυ.
Η ώρα του βραδυνού φαγητού δεν έχει τόση μεγάλη σημασία, αν η ημερήσια πρόσληψη  του σε θερμίδες είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Η άποψη ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται το βράδυ  αποθηκεύονται ως λίπος, δεν ισχύει. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε να χάσουμε να βάρος, είναι να μοιράζουμε τις θερμίδες μέσα στην ημέρα σε όλα τα γεύματα και να μην υπερβαίνουμε το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που αναλογεί για τον καθένα μας.

4. Έφαγα πολύ, θα παραλείψω ένα γεύμα.
Εάν φάγατε πολύ σε ένα γεύμα, δεν πρέπει να παραλήψετε τα επόμενα. Όταν δεν δίνετε τροφή στον μεταβολισμό σας για πολλές ώρες επιβραδύνεται. Για να κρατήσετε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σας πρέπει να τρώτε μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε καταναλώνοντας όλα σας τα γεύματα, μειώνωντας ελαφρώς τις θερμίδες τους.

5. Το ψωμί παχαίνει
Το ψωμί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν παχαίνει. Aυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε όσο ψωμί θέλουμε. Συνήθως ο συνδιασμός του με άλλες τροφές ευθύνεται για τις επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αφού συχνά το συνδυάζουμε με ζυμαρικά ή το «βουτάμε» στο λάδι της σαλάτας, και άλλα πολλά. Όσον αφορά τώρα το είδος του ψωμιού, και τα δύο είδη ψωμιού (λευκό και ολικής άλεσης) έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. H βασική  διαφορά τους είναι στο γλυκαιμικό δείκτη. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη προστασία της καρδιάς. 

6. Ο καφές επιταχύνει το μεταβολισμό μου.
Ο καφές μπορεί να βοηθήσει την καύση θερμίδων, αρκεί να τον πίνεις σκέτο. Η καφεΐνη ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, στέλνοντας σήμα τον οργανισμό να απελευθερώσει μικρή ποσότητα ενέργειας από τις αποθήκες λίπους, ομως, αν προσθέσεις γάλα ή ζάχαρη, μπορεί να προκληθεί αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, πράγμα που εξαλείφει τη μεταβολική επίδραση. Παρόλα αυτά, μην προσπαθείτε να επιταχύνετε την απώλεια βάρους, πίνοντας σκέτο καφέ όλη μέρα. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 3 φλιτζάνια την ημέρα, καθώς η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ναυτία και πονοκεφάλους.

7. Δεν τρώω υδατάνθρακες για να αδυνατίσω πιο γρήγορα.
Αυτή είναι μία αντίληψη, η οποία δεν έχει καμία βάση. Μπορεί αρχικά να χάσετε κιλά αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, σύντομα όμως θα τα πάρετε πίσω όταν επιστρέψετε σε έναν κανονικό τρόπο διατροφής. Οι υδατάνθρακες, αν τους χρησιμοποιήσουμε σωστά σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.  Πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά κτλ και επιλέγουμε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και φρούτα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και απορρόφούν το διατροφικό λίπος.

8. Η κοιλιά πέφτει κάνοντας πολλούς κοιλιακούς.
Όσους κοιλιακούς και να κάνεις καθημερινά, οι διαστάσεις της κοιλίτσας σου δεν πρόκειται να μειωθούν αισθητά, ούτε θα τους δεις ποτέ να είναι «φέτες», εάν δεν απομακρύνεις το στρώμα λίπους που τους καλύπτει. Ο σωστός τρόπος για να φύγει η κοιλιά, είναι να δώσεις προτεραιότητα στην απώλεια λίπους με συνδυασμό δίαιτας, αερόβιας γυμναστικής, και ασκήσεων γενικής ενδυνάμωσης με αντιστάσεις. Με τη δίαιτα, θα κινητοποιήσεις το αποθηκευμένο λίπος, με την αερόβια άσκηση θα το κάψεις, ενώ με τις ασκήσεις γενικής ενδυνάμωσης θα αποκτήσεις περισσότερους μυς σε όλο το σώμα και θα αυξήσεις το μεταβολισμό.

9. Κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν.
Αυτά τα τεστ δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές δεν είναι καλές για τον καθένα ή ποιες τροφές μας παχαίνουν λόγω δυσανεξίας. Ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος, καθώς, ακόμα και σε περιπτώσεις κλινικής δυσανεξίας, όταν τα εν λόγω τρόφιμα καταναλώνονται, δεν παχαίνουν τους ασθενείς.

8. Η άσκηση με άδειο στομάχι, καίει περισσότερο λίπος.
Μπορεί να κάψεις περισσότερο λίπος, αλλά ίσως να μην μπορείς να γυμναστείς τόσο σκληρά όσο αν είχες φάει πρώτα. Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες να κάνουν διάδρομο το πρωί μέχρι να κάψουν 400 θερμίδες. Αυτοί που παρέλειψαν το πρωινό έκαψαν 58% περισσότερο λίπος από αυτούς που έφαγαν πριν από το τρέξιμο. Πολλοί υποθέτουν λανθασμένα ότι αν χρησιμοποιείς λίπος για καύσιμο, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια σωματικού λίπους, αλλά αυτό που επηρεάζει περισσότερο την απώλεια βάρους είναι το πόσες θερμίδες έχεις κάψει κατά τη διάρκεια της προπόνησης και αν υπήρξε θερμιδικό έλλειμμα μέχρι το τέλος της ημέρας. Μπορεί να φαίνεται αντίθετο στη λογική, αλλά ένα snack των 150-200 θερμίδων τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την άσκηση θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα. Η κατανάλωση μιας μπανάνας ή μιας μπάρας δημητριακών πριν φορέσεις τα αθλητικά σου, θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αυξήσεις την ένταση της προπόνησής σου.

10. Εφόσον γυμνάζομαι μπορώ να φάω όσο θέλω.
Για να χάσει κάποιος βάρος θα πρέπει να μην  προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από εκείνες που καίει. Ακόμη και κάποιος που γυμνάζεται δεν εξαιρείται από αυτό τον κανόνα. Φυσικά και οι δαπάνες του είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από κάποιον που έχει καθιστική ζωή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτόματα αδυνατίζει ότι και αν καταναλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.