ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΡΤΟΦΗ

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ : ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ : ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ.
της Έλενας Μπούλια.
Πόσες μέρες θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή (με ίντερνετ εννοείται); Μέρες; Ok, επανατοποθετώ την ερώτηση, πόσες ώρες; Για την ακρίβεια πόσα λεπτά; Αν το σκεφτούμε λίγο θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο εθισμός μας στις ηλεκτρικές συσκευές είναι τέτοιος που -σύμφωνα με τoυς ερευνητές τουλάχιστον- έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Κοιμόμαστε με την τηλεόραση ανοιχτή –γιατί μας νανουρίζει. Ξυπνάμε από το ξυπνητήρι του κινητού μας –γιατί μπορούμε να ορίσουμε σαν ήχο αφύπνισης το αγαπημένο μας τραγούδι. Ο υπολογιστής μένει ανοιχτός όλη την ημέρα (ειδικά όταν είμαστε online) –γιατί «κατεβάζουμε», κάνουμε chat και ακούμε μουσική. Και φυσικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιστρατεύουμε ένα σωρό ηλεκτρικές συσκευές για να μαγειρέψουμε, να καθαρίσουμε, να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας κ.λ.π.
Η εξάρτηση αυτή -καθ’όλα φυσιολογική σε πρώτη ανάγνωση, λόγω της τρομερής εξέλιξης στην τεχνολογία- πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη σχέση μας (γινόμαστε αντικοινωνική), στην πνευματική μας διαύγεια (τα γνωστά περί «χαζοκουτιού»), στη σωματική μας διάπλαση (βλέπε: «Ασθένειες του υπολογιστή») και στην τσέπη μας (η ΔΕΗ ακριβαίνει), έχει ένα σωρό ακόμα σημαντικότατες επιπτώσεις στην ίδια μας την υγεία, τόσο επικίνδυνες που να συνδέονται ακόμα και με τον καρκίνο. Ας ξεκινήσουμε με τις πιο «αθώες» ηλεκτρικές συσκευές. Πριν μερικά χρόνια, όταν το κινητό δεν είχε ακόμα εισβάλλει τόσο δραματικά στη ζωή μας, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν, μετά από πειράματα σε αρουραίους, ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μαγνητικά πεδία χαμηλής έντασης -όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά ή η ξυριστική μηχανή- προκάλεσαν βλάβη στο DNA των πειραματόζωων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από 24ωρη έκθεση σε πεδίο 60Hz (όμοιο με αυτό των ηλεκτρικών συσκευών) εντοπίστηκαν σπασίματα της αλυσίδας του DNA, τα οποία επιδιορθώνονται σε κάποιο βαθμό με ουσίες που καταλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή που παράγονται από τον οργανισμό, δεν παύουν όμως να αποτελούν κίνδυνο. Συμβουλή των ερευνητών; Περιορισμός χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών και -κυρίως- μακριά από το σώμα.

Ας περάσουμε τώρα στην τηλεόραση. Ξέρατε ότι ο μέσος Αμερικάνος περνάει περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση; Ότι τα παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερες ώρες το χρόνο βλέποντας τηλεόραση παρά στο σχολείο; Ότι και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού περισσότεροι από έναν στους δύο Έλληνες βλέπουν καθημερινά τουλάχιστον 2μιση ώρες τηλεόραση, ενώ το 40% εξ αυτών παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τι σημαίνει αυτό; Πέρα από την αύξηση του βάρους (αφού βλέποντας τηλεόραση τρώμε πιο ανεξέλεγκτα) και τις επιβλαβείς συνέπειες στην όρασή μας (πόνος και κούραση στα μάτια, θαμπή όραση, διπλωπία, ξηροφθαλμία ή υπερβολικό δάκρυσμα, στραβισμός, ακόμα και μυωπία), η τηλεόραση με το μεγάλο ποσοστό ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκλύει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ραδιοβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκά Μαργαρίτη, οι παλαιού τύπου τηλεοράσεις (με καθοδικό σωλήνα) έχουν ηλεκτρικά κυκλώματα και σύστημα παραγωγής πολύ υψηλής τάσης που δημιουργεί μεγάλο μαγνητικό πεδίο. Οι δε καινούργιες (τύπου LCD) έχουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία αλλά -από την άλλη- όσο πιο μεγάλη σε μέγεθος είναι η τηλεόραση τόσο πιο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο που παράγουν. Συμβουλή: Διατηρήστε την τηλεόραση σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από εκεί που κάθεστε και βγάλτε την από την κρεβατοκάμαρά σας για να μην υπάρχει τέτοιου είδους ακτινοβολία στο χώρο που κοιμάστε ή βρίσκεστε πολλές ώρες. Τέλος, μη στέκεστε στο πίσω μέρος της τηλεόρασης, από όπου εκλύεται η περισσότερη ακτινοβολία.

Αντιστοίχως βλαβεροί είναι και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο Χειρούργος-Οφθαλμίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, τονίζει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να προκαλέσουν «συμπτώματα θόλωσης της όρασης, διπλωπίας, πόνο στον λαιμό και τον αυχένα, πόνο ανάμεσα στα μάτια, πονοκεφάλους, στεγνότητα των ματιών, αδυναμία για συγκέντρωση στη δουλειά και γενικά έλλειψη συναισθηματικής ευεξίας.» Αισιόδοξο, βέβαια, είναι ότι «οι αποδείξεις που υπάρχουν είναι ότι η ακτινοβολία που δεχόμαστε, όσον αφορά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες από την οθόνη του υπολογιστή είναι λιγότερες από αυτές από μία λάμπα φθορισμού, άρα δεν υπάρχουν επικίνδυνες ακτινοβολίες για το μάτι και δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη ότι μπορεί αυτό να δημιουργήσει καταρράκτη.» Ωστόσο, «πολλά άτομα που χρησιμοποιούν συνεχώς υπολογιστές μπορεί να έχουν κάποια μικρή διαθλαστική ανωμαλία, όπως λίγη μυωπία, λίγο αστιγματισμό, λίγη υπερμετρωπία, κάτι που αν το διορθώσουν με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής θα τους βοηθήσει να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές με πολύ μεγαλύτερη άνεση.»

Περισσότερο ανησυχητικοί είναι οι ασύρματοι υπολογιστές, αφού σύμφωνα με επιστήμονες τα ασύρματα δίκτυα εκπέμπουν ακτινοβολία στη ζώνη συνήθως των 2GHz και γι’αυτό πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα ζωτικά όργανα του σώματος. Ανησυχίες εκφράζονται κυρίως για την ασύρματη κάρτα δικτύου, που είναι ενσωματωμένη στους φορητούς υπολογιστές. Συμβουλή τους: Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή ή τα εξαρτήματα σύνδεσης μακριά από ζωτικά όργανα του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, και χρησιμοποιήστε πλαστικοποιημένο πλέγμα παρεμπόδισης της ακτινοβολίας.

Μιλώντας για ασύρματες συσκευές, η πιο επικίνδυνη όλων, για την οποία έχει γίνει άλλωστε και ο περισσότερος λόγος, είναι το κινητό τηλέφωνο. Ο κύριος Μαργαρίτης επισημαίνει, βέβαια, ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα όταν βρίσκονται κοντά στο σώμα, αλλά οι ακριβείς επιπτώσεις τους στην υγεία εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate) που διαθέτει το κάθε κινητό, η οποία διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές είναι στα 2 W/kgr. Στα 4 W/kgr μπορούν να εμφανιστούν στον άνθρωπο επικίνδυνα βιολογικά φαινόμενα που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας. Συνεπώς, πριν αγοράσετε ένα κινητό φροντίστε να ελέγξετε το επίπεδο SAR και θυμηθείτε ότι, μπορεί τα 2 W/kgr να είναι το όριο, αλλά ο μέσος όρος είναι τα 0,8 W/kgr. Η έρευνα του κ. Μαργαρίτη έδειξε ότι εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Σε όποιο σημείο του σώματος και να έχουμε το τηλέφωνο η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα. Οι επιπτώσεις αυτής της ακτινοβολίας εξαρτώνται ανάλογα με το ποιους ιστούς θα προσβάλει, π.χ. την καρδιά ή τα γεννητικά όργανα. Μελέτες σε κύτταρα και σε πειραματόζωα έδειξαν μείωση γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης και τελικά καταστροφή του κυττάρου, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά και ενεργοποίηση πρωτεϊνών που σχετίζονται με βλάβες στο DNA και ενδεχόμενη καρκινογένεση. Συμβουλή του: Χρησιμοποιείτε λιγότερο το κινητό σας τηλέφωνο. Κρατήστε το σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το σώμα και όταν το χρησιμοποιείτε συνδέετέ το με ακουστικά blue tooth ή hands free.

Τελικά, τι πρέπει να προσέχουμε; Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Τσιτομενέα, καθηγητή Τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ Πειραιά, περισσότερο επικίνδυνα θεωρούνται τα τηλεχειριστήρια που έχουν κεραία και ισχυρό πομπό (όπως αυτά των τηλεκατευθυνόμενων παιχνιδιών), τα κινητά τηλέφωνα (και οι βάσεις τους), τα ασύρματα τηλέφωνα (και οι βάσεις τους) και οι φορητοί υπολογιστές (ειδικά όταν επικοινωνούν ασύρματα (με GPRS, Mobile Internet κλπ). Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, περισσότερο ευάλωτα στις ακτινοβολίες είναι τα παιδιά, επειδή τόσο ο εγκέφαλός τους όσο και ολόκληρος ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα εντελώς, έτσι το πάχος τους κρανιακού οστού είναι μικρότερο και η ακτινοβολία διεισδύει ευκολότερα. Μελέτες, άλλωστε, έχουν συσχετίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με καρκίνους διαφόρων ειδών, ανάμεσα στους οποίους και παιδική λευχαιμία. Είναι αδύνατο προς το παρόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου και ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις των ηλεκτρικών συσκευών (και της ακτινοβολίας τους) στην υγεία μας. Αλλά αφού τα πρώτα δείγματα ήδη υπάρχουν και είναι εντελώς αποθαρρυντικά, ας ξεχάσουμε και καμιά φορά το κινητό στο σπίτι. Δεν πειράζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.
Google+