Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΟΙ 4 ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ

4 ΓΕΥΣΕΙΣ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 4 ΓΕΥΣΕΩΝ : ΓΛΥΚΟ, ΠΙΚΡΟ, ΑΛΜΥΡΟ, ΞΙΝΟ.
Ο Ιπποκράτης έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο πίσω του, την «Ιπποκρατική Συλλογή», μια κληρονομιά 59 τόμων, που ακόμα και σήμερα μελετάται από επιστήμονες και χρησιμοποιείται σαν πολύτιμο βοήθημα στην σύγχρονη ιατρική και διατροφολογία. Αναφέρεται τόσο στην πρόληψη και θεραπεία, όσο και στο περιβάλλον και την διατροφή. Π.χ. στα έργα του «Περί τροφής» και «Περί Διαίτης» θα δούμε ότι προτείνει ό, τι ακριβώς μας προτείνουν και οι σύγχρονοι διατροφολόγοι. 

Συγκεκριμένα, η Ιπποκράτειος Διατροφή μας λεει ότι η φύση είναι ο καλύτερος γιατρός. Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει την ισορροπία που πρέπει να έχουμε στις γεύσεις μας. Δεν αποκλείουμε από την διατροφή μας καμία γεύση, όλες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οργανισμού και την σωστή λειτουργία του, αρκεί να καταναλώνονται στις ποσότητες που πρέπει.

Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω και να το αναλύσω, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Αλμυρό = Καρδιακά νοσήματα, πίεση!
Το ακούμε πλέον συνεχώς από τους γιατρούς: Μειώστε ή αποκλείστε εντελώς το αλάτι από την διατροφή σας! Δύσκολο ε; Όπως και να το κάνουμε, το αλάτι νοστιμίζει… Όλα όμως είναι μια συνήθεια. Ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος. Αλλωστε, τώρα πια υπάρχουν στην αγορά και πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά το αλμυρόν του πράγματος. Σε καταστήματα υγιεινών τροφών θα βρείτε υποκατάστατα αλατιού, που περιέχουν ένα μικρό ποσοστό χλωριούχου νατρίου ή ακόμα και καθόλου. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν κυρίως χλωριούχο κάλιο, το οποίο το παίρνουμε από λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, μια καλή επιλογή είναι και το ορυκτό αλάτι Ιμαλαϊων.

Ξινό = Καθαρισμός του οργανισμού και καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων!
Πόσο «ξινή» είναι η διατροφή μας; Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε λεμόνι; Μήπως ρίχνουμε μόνο λίγο χυμό στην σαλάτα μας; Πιστεύετε ότι αυτή η ποσότητα αρκεί; Αν δείτε τα οφέλη από την κατανάλωση του λεμονιού, σίγουρα θα πείτε ότι πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον σε 10πλάσια ποσότητα καθημερινά. Δείτε λοιπόν τι μας προσφέρει το ξινό του λεμονιού: Τα λεμόνια μπορεί να είναι όξινα, δημιουργούν όμως αλκαλικές βάσεις, και βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Καθαρίζει το έντερο και συντελεί στην ομαλή λειτουργία του. Για το συκώτι, το κυριότερο εργοστάσιο του οργανισμού μας, είναι το καλύτερο τονωτικό, γιατί διαλύει το ουρικό οξύ και τα διάφορα δηλητήρια και υγροποιεί την χολή. Βοηθάει επίσης στην διάσπαση και αποβολή των λίθων της χολής, των νεφρών και γενικά των εναποθέσεων του ασβεστίου. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών. Επίσης, περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Αυτά είναι μόνο λίγα από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού. Αξίζει λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε … με το κιλό! Προσθέστε το σε σαλάτες, φαγητά, ροφήματα. Πιείτε νερό με λεμόνι αντί για αναψυκτικό. Τρίψτε και λίγη φλούδα σε ψιλό τρίφτη, δίνει πολύ ωραίο άρωμα.

Γλυκό = Καρκίνος!
Οι όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη! Ας φάμε λοιπόν λίγο γλυκό, ίσα για να ικανοποιήσουμε την γεύση μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το σώμα μας ζαχαροπλαστείο. Άλλωστε, την ανάγκη μας για γλυκό μπορούμε να την καλύψουμε άνετα με καλούς υδατάνθρακες όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κριθάρι, βρώμη, ρύζι πλήρες, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές.

Πικρό = Υγεία!
«Ό, τι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό για το στομάχι». Η συστηματική λήψη πικρών ουσιών: 1) Δυναμώνει το συκώτι. Το δυνατό συκώτι διώχνει τον καρκίνο. 2)Βελτιώνει τον μεταβολισμό και μειώνει την χοληστερίνη. 3)  Μειώνει τις τιμές του σακχάρου του αίματος.
Ως πικρές τροφές θεωρούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ (πιπερόριζα), καυτερές πιπεριές, κουκούτσια βερίκοκου. Εκτός από τα κουκούτσια βερίκοκου που θα καταναλώσετε μόνο 4-6 ημερησίως, τρώτε άφοβα μεγάλες ποσότητες από τις άλλες πικρές τροφές.   Καθαρίζουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και τα δηλητήρια. Μειώνουν σημαντικά την ινσουλίνη και την γλυκόζη, και έχουμε καλύτερη λειτουργία χολής και συκωτιού. Επίσης, σκοτώνουν τα διάφορα μικρόβια και βακτήρια , κι έτσι έχουμε ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες και μεγαλύτερη ανοσία. Ναι, δεν είναι και ό, τι καλύτερο να μυρίζετε σκορδίλα ή κρεμμυδίλα, λένε όμως ότι αν μασήσετε λίγο μαϊντανό, η άσχημη μυρωδιά φεύγει.  Και στο κάτω κάτω, μάθετε όλη την οικογένεια να τρώει απ ’αυτές τις τροφές. Μιλήστε σε συναδέλφους και φίλους, και πείσετε τους να κάνουν το ίδιο.  Μπορείτε επίσης  να τα χρησιμοποιείτε μαγειρεμένα στα φαγητά σας, όπου μειώνεται η έντονη οσμή. Το τζίντζερ δε, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τόσο στα φαγητά, στα γλυκά ,στα ροφήματα όσο και στα ιδιοσκευάσματα (τουρσιά, κομπόστες κλπ).
Τι λέτε λοιπόν μετά απ’ όλα αυτά; Αξίζει τον κόπο να αλλάξουμε λίγο την διατροφή μας και να εξισορροπήσουμε κάπως τις τιμές γλυκού-αλμυρού με ξινού-πικρού;

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσμασμα απο το βιβλίο «Φαγούδια με Βιο-λογικές Αποπλανήσεις»

ΠΗΓΗ : https://biobaxes.wordpress.com/2016/01/27/η-θεωρία-των-4-γεύσεων-γλυκό-πικρό-αλμυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.