Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΣΑΣ

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΣΑΣ.
1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το περιττό σωματικό βάρος και λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η μείωση του περιττού βάρους και λίπους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση του διαβήτη.
2. Ασκηθήτε. Η αερόβια άσκηση και η άσκηση με αντιστάσεις ή βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ο συνδυασμός και των δύο ασκήσεων είναι πιο αποτελεσματικός.
3. Απολαύστε καλό και επαρκή ύπνο. Ο καλός και επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τον καλό και επαρκή ύπνο με τη αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
4. Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού μας να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, διεγείροντας την παραγωγή ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Οι ορμόνες του στρες μειώνουν την ευασθησία στην ινσουλίνη. Αυτό αποτρέπει την αποθήκευση των θρεπτικών ουσιών, καθιστώντας τα διαθέσιμα στην κυκλοφορία του αίματος για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.
5. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν το έντερο να αποφορτιστεί από τα περιττώματα. Οι διαλυτές ίνες είναι υπεύθυνες για πολλά οφέλη, όπως η μείωση της χοληστερόλης και η μείωση της όρεξης, καθώς βοηθούν επίσης στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
6. Τρώτε μικρότερα και περισσότερα γεύματα. Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων παρέχει στο σώμα λιγότερα σάκχαρα σε κάθε γεύμα, καθιστώντας την εργασία της ινσουλίνης ευκολότερη. Ο τύπος των υδατανθράκων που επιλέγετε είναι επίσης σημαντικός. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης), δεδομένου ότι επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα, δίνοντας στην ινσουλίνη περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
7. Προτιμήστε για ρόφημα το πράσινο τσάι. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην συνολική υγεία. Το πράσινο τσάι μειώνει σημαντικά την πρόσληψη γλυκόζης από τον λιπώδη ιστό, και διεγείρει σημαντικά την πρόσληψη γλυκόζης στους μύες. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξάνοντας την μετατόπιση της GLUT4 στο μυϊκό ιστό. Μία αντιοξειδωτική κατεχίνη η EGCG πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των οφελών του τσαγιού για την υγεία.
8. Χρησιμοποιήτε στα φαγητά σας μπαχαρικά και μυρωδικά. Χρησιμοποιήστε κανέλα έχει την ικανότητα να μειώνει τη γλυκόζη του αίματος και να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Χρησιμοποιήστε τζίντζερ (πιπερόριζα) το οποίο επίσης βοηθά να αποκτήσετε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μελέτες έχουν βρει ότι το δραστικό συστατικό του τζίντζερ καθιστά τους υποδοχείς του σακχάρου στα μυϊκά κύτταρα πιο διαθέσιμους, αυξάνοντας την πρόσληψη σακχάρου. Χρησιμοποιήστε κουρκουμά (κιτρινόριζα) περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Φαίνεται να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνοντας τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και το σάκχαρο στο αίμα. Χρησιμοποιήστε ξίδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και καθυστερώντας την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι για να δώσει στην ινσουλίνη περισσότερο χρόνο για να δράσει.
9. Πάρτε συμπληρώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά συμπληρωμάτα για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη όπως το χρώμιο το οποίο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπαρών και μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των υποδοχέων της ινσουλίνης να μειώσουν τη γλυκόζη του αίματος. Επίσης το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, διότι είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί με υποδοχείς ινσουλίνης για την αποθήκευση του σακχάρου στο αίμα και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χαμηλό μαγνήσιο αίματος συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης η ρεσβερατρόλη η οποία είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών και άλλων μούρων, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε αυξάνουν την απόρριψη της γλυκόζης και βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης. Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες. Τα άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε στο αίμα τους, έχουν υψηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.
10. Καταναλώστε Ω-3 Λιπαρά Οξέα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, δεν μπορούν να δημιουργηθούν από το σώμα, γι αυτό πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής μας. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μεταξύ των οφελών που παρέχουν, μπορούν να επηρεάσουν τη φλεγμονή, τις ορμόνες, τη διάθεση, το μεταβολισμό, τη συμπεριφορά, και την κυτταρική σηματοδότηση. Μια διατροφή συμπληρωμένη με Ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τρόφιμα, όπως ο σολομός, ο τόνος, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, και τα αυγά με Ω-3, θα βοηθήσουν στη επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων αυτών λιπαρών οξέων. Θα μπορούσατε επίσης να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με ιχθυέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.