Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ
100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ.
1. Διατροφή / δίαιτα. Ποια η διαφορά τους;
Καμία. Απλά ο κόσμος έχει συνδιάσει την λέξη «διατροφή» με την προσπάθεια που κάνει κάποιος να διατηρήσει το υπάρχων σωματικό του βάρος, αποκτώντας περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος. Ενώ η λέξη «δίαιτα» θα λέγαμε ότι έχει συνδιαστεί με την προσπάθεια που κάνει κάποιος με μία σωστά σχεδιασμένη, ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή, η οποία στοχεύει στο να χάσει το περιττό του βάρος και λίπος χωρίς να χασεί τη μυική του μάζα. Διατροφή μπορεί να κάνεις για πάντα, δίαιτα μόνο για όσο αντέχεις.
2. Τι σημαίνει "υγιεινή διατροφή";
"Υγιεινή διατροφή" σημαίνει ισορροπία, ποικιλία και μέτρο. Πρέπει να είναι μία σωστή διατροφή που να περιέχει σε ικανές ποσότητες και τα τρία μακροθρεπτικά που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας, (πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειαζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά και μία ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφών, σε λογικές ποσότητες και με συχνότητα στα γεύματα της ημέρας.
3. Όταν κάνουμε δίαιτα τι στερήσεις πρέπει να περιμένουμε;
Πρέπει να περιμένουμε μία ελαφρά περικοπή των ημερήσιων θερμίδων της τάξεως του 10% εως 30%. Αλλά αυτό δεν είναι στέρηση διότι μπορείτε να χορτάσετε και με λιγότερες θερμίδες. Η στέρηση βρίσκεται κυρίως στις 2 ηδονές που έχει το φαγητό τα σάκχαρα και το λίπος. Πρέπει να περιορίσετε τα γλυκά και τα άμυλα ώστε να μην ανεβάζουν πολύ το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός σας και προκαλούν έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης η οποία όταν είναι σε υψηλά επίπεδα αποθηκεύει λίπος ακόμα και αν δεν έχετε φάει καθόλου λίπος στο γεύμα σας. Από την άλλη πλευρά πρέπει να περιορίσετε τα λιπαρά που τρώτε εντός της ημέρας για να καεί το υπάρχων αποθηκευμένο λίπος. Η στέρηση δηλαδή δεν βρίσκεται στην ποσότητα αλλά κυρίως στην ποιότητα ή στην νοστιμιά θα λέγαμε καλύτερα γιατί αυτά που νοστιμίζουν την διατροφή μας τα γλυκά, τα λιπαρά και τα αλμυρά εμποδίζουν την προσπάθεια μας να αδυνατίσουμε.
4. Πρέπει να μετράμε τις θερμίδες στη δίαιτά μας;     
Και ναι και όχι. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν καίει τις τροφές, αλλά τις χωνεύει, γι’ αυτό και ορισμένα από τα συστατικά τους δεν πέπτονται, ενώ από εκείνα που πέπτονται τελικά απορροφάται ένα μέρος της ενέργειας. Η διαδικασία της πέψης, από το μάσημα της τροφής μέχρι τη χημική διάσπασή της, μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέχρι και 25%. Αυτό που μετράει δεν είναι πόσες θερμίδες τρώτε αλλά πόσες απορροφάτε και που πηγαίνουν, διότι δεν απορροφώνται όλες το ίδιο. Δηλαδή μία θερμίδα δεν ισούται ποτέ με μία θερμίδα μέσα μας. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας των πρωτεϊνών θα χαθεί ως θερμότητα για να μπορέσουν να αφομοιωθούν στο σώμα σας. Το λίπος καίγεται ατελώς, όχι πλήρως, κι έτσι δίνει μόνο ένα μέρος των θερμίδων του στο σώμα! Οι υδατάνθρακες καίγονται πλήρως και δίνουν όλες τους τις θερμίδες στο σώμα.
5. Πως μπορώ να καταλάβω πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;
Για να το βρείτε αυτό αναζητήστε στο διαδύκτιο υπολογισμός ημερήσιων θερμιδικών αναγκών και θα βρείτε πολλές σελίδες που βάζοντας 3-4 σωματομετρικά σας δεδομένα σας υπολογίζουν αυτόματα πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως για να διατηρήσετε το υπάρχων σωματικό σας βάρος. Αν θέλετε να χάσετε βάρος αφαιρέστε ένα ποσοστό από αυτές τις θερμίδες από 10% εως 30%. Για περισσότερες λεπτομέριες δείτε αυτήν την ανάρτηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
6. Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τις θερμίδες, για να αδυνατίσουμε;
Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων κάτω από 1.000 την ημέρα είναι επικίνδυνες, γιατί το σώμα αρχίζει να καίει περισσότερο μυϊκό ιστό παρά λίπος. Όταν το ημερήσιο έλλειμμα ξεπεράσει τις 1.000 θερμίδες, μπορεί να χαθεί μισό έως ένα κιλό σωματικής πρωτεΐνης (μυών) και πάνω από ένα με δύο κιλά νερό.
7. Έχει σημασία από πού θα περιοριστούν οι θερμίδες;
Η μείωση των θερμίδων θα πρέπει να γίνει με τον περιορισμό των τροφών που περιέχουν λιγότερο χρήσιμα συστατικά και κυρίως αυτών που περιέχουν ζάχαρη και πολλές θερμίδες προερχόμενες από λίπος. Αν «κόψουμε» από οπουδήποτε, ο οργανισμός θα στερηθεί απαραίτητες για τη λειτουργία του θρεπτικές ουσίες και μέσα σε αυτές και τις λιποτροπικές ουσίες που θα τον βοηθήσουν να κινητοποιήσει την απώλεια λίπους.
8. Αρκεί για να αδυνατίσουμε να «ράψουμε» το στόμα μας;
Αν τρώμε πολύ λιγότερο από ό,τι χρειαζόμαστε ή απέχουμε εντελώς από το φαγητό, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σαν ασιτία και σε συνθήκες ασιτίας :
α) μειώνεται ο μεταβολισμός μας (καίμε λιγότερες Θερμίδες και άρα χάνουμε λιγότερο βάρος).
β) ο οργανισμός προστατεύει το λίπος (καίμε λιγότερο λίπος από αυτό που θα καίγαμε αν τρώγαμε κανονικά, άρα δεν χάνουμε λίπος).
γ) καίμε περισσότερες μυϊκές πρωτεΐνες για παραγωγή ενέργειας και έτσι αδυνατίζουν οι μυς.
9. Τρώω λιγότερες από 500 θερμίδες την ημέρα. Πειράζει και γιατί;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ορίζει ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη πρόσληψη τροφής είναι 1200 Θερμίδες για τις γυναίκες και 1400 Θερμίδες για τους άντρες. Μόνο έτσι καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ)
10. Αν τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, θα χάσουμε βάρος πιο γρήγορα;
Βάρος μπορεί να χάσουμε πιο γρήγορα αλλά όχι και λίπος το οποίο είναι το κύριο ζητούμενο και αυτό που φαίνεται άσχημα στην εμφάνισή μας. Αυτό, γιατί στο ένα γεύμα τρώμε συνήθως πάρα πολύ λόγω πείνας και ανεβάζουμε ψηλά το γλυκαιμικό φορτίου του γεύματός μας με αποτέλεσμα την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης που συνεπάγεται την αποθήκευση των περιττών υδατανθράκων με την μορφή λίπους.
11. Γιατί είναι πρόβλημα αν παραλείψω ένα γεύμα;
Η αποφυγή γευμάτων δεν βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους και αυτό διότι, παραλείποντας ένα γεύμα, τείνουμε συχνά να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα. Αν τύχει μία φορά και το παραλέιψετε αυτό δεν είναι πρόβλημα, αν όμως γίνεται συστηματικά και τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα είναι μεγάλα, τότε εξαντλούνται μέρα με την μέρα τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα όταν αργείτε να επαναπρομηθεύσετε τον οργανισμό σας με τροφή, να κουράζεστε και να μην μπορείτε να συγκεντρωθήτε. Συνίσταται να παραλέιψετε ένα γεύμα μόνο μετά από ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα που φάγατε, τότε μόνο θα ήταν ευεργετικό.
12. Πόσα πρέπει να είναι συνολικά τα γεύματα της ημέρας;
Προτείνονται τα πέντε γεύματα την ημέρα. Τρία μεγάλα και δύο ενδιάμεσα. Αυτό διαφέρει για τις περιπτώσεις των αθλητών, αλλά και κάποιων άλλων ευαίσθητων ομάδων όπως είναι για παράδειγμα οι εγκυμονούσες.
13. Πόση απόσταση πρέπει να έχουν τα κύρια γεύματα και πόση τα σνάκ;
Τα κύρια γεύματα πρέπει να έχουν 6 ώρες διαφορά μεταξύ τους. Τα σνάκ πρέπει να τρώγονται 4 με 4,5 ώρες μετά τα κύρια γεύματα.
14. Πως βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα στην απώλεια λίπους;
Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν 1-2 γεύματα ημερησίως δεν πετυχαίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα απώλειας λίπους. Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα δεν αυξάνουμε το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων μας και έτσι αποφεύγουμε την αποθήκευση λίπους. Στην περίπτωση της αφαγίας, ο οργανισμός αποθηκεύει μέρος της τροφής σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας.
15. Ποιές τροφές αυξάνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων μου;
Οι υδατάνθρακες υψηλού και πολύ υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή τα άμυλα και τα γλυκά.
Οι πιο γνωστές αμυλούχες τροφές είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Αυτές οι τροφές μπορούν να αποτελούν περίπου το 25% των υδατανθράκων του γεύματός μας ή και εώς 50% αν είναι ολικής αλέσεως και το άτομο που τις καταναλώνει έχει μία πιο έντονη δραστηριότητα. Τα γλυκά είναι πολύ υψηλου γλυκαιμικού δείκτη και καλό είναι όσο είστε σε καθεστώς δίαιτας να τα αποφεύγετε.
16. Σε όλα τα γεύματα μου πρέπει να καταναλώνω υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες;
Κάθε δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό όλων των παραπάνω συστατικών ώστε να έχετε ενέργεια, αλλά παράλληλα να μην πεινάτε συνέχεια. Αποφύγετε τις δίαιτες που επιβάλλουν δραστική μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών ή φυτικών ινών, αφού χρειάζεστε όλα αυτά τα συστατικά για να αποδώσετε στον μέγιστο βαθμό μέσα στην ημέρα και να χάσετε τα περιττά κιλά με υγιεινό τρόπο.
17. Μπορούμε να τρώμε συνεχώς ψητά και σαλάτα μέχρι να χάσουμε τα κιλά που θέλουμε;
Κιλά μπορεί να χάσουμε αλλά όχι και λίπος το οποίο είναι το κύριο ζητούμενο για να φαινόμαστε πραγματικά αδύνατοι. Το λίπος για να καεί χρειάζεται και μία επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, οι σαλάτες δεν φτάνουν για να καλύψουν την ποσότητα αυτή. Επιπλέον δημιουργούνται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που οδηγούν σε αδυναμία και ασθένειες.
18. Αν χάνουμε κιλά τότε είμαστε σε καλό δρόμο;
Όχι απαραίτητα. Αν δεν τα χάνετε με απώλεια λίπους δεν είστε σε καλό δρόμο. Πρέπει η δίαιτα σας να είναι ισορροπημένη και όχι μονομερής ή ακραία, για να σας βοηθάει να χάσετε βάρος περιορίζοντας τις απώλειες από τα απαραίτητα (μύες) και αυξάνοντας τις απώλειες από τα περιττά (λίπος) και σας δίνει όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε όστε να μην πεινάτε και να μην πέφτετε σε βουλιμία, έτσι ώστε στο μέλλον να μην ξαναπάρετε τα χαμένα σας κιλά.
19. Από ποια σημεία του σώματος θα χαθούν τα περιττά κιλά;
Ο τρόπος που θα χαθούν κάποια κιλά εξαρτάται κυρίως από τις γενετικές προδιαγραφές μας. Ουσιαστικά ελάχιστες είναι οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το τοπικό πάχος. Το κάθε σώμα κατανέμει τα κιλά του με διαφορετικό τρόπο αφού και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ωστόσο, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το κομμάτι της εμφάνισης, θα πρέπει να αποφύγουμε τα περιττά κιλά. Η μείωση του βάρους γίνεται με αλλαγή διατροφής και προσθήκη άσκησης. Συνήθως, το τοπικό πάχος φεύγει προς το τέλος της προσπάθειας μας να αδυνατίσουμε, όταν δηλαδή έχει μειωθεί αρκετά το συνολικό βάρος του σώματος τότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Είναι λοιπόν γεγονός ότι το σημείο που μας ενοχλεί περισσότερο είναι αυτό που θα βελτιωθεί τελευταίο.
20. Υπάρχει μία δίαιτα με την οποία χάνεις μισό κιλό λίπος την ημέρα;
Αν υπολογίσουμε ότι το μέσο άτομο για να διατηρήσει το βάρος του χρειάζεται 2.000-2.500 θερμίδες την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατον, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θερμιδικό έλλειμμα που θα οδηγήσει στην καθημερινή απώλεια μισού κιλού λίπους. Ακόμα και με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η απώλεια σωματικού βάρους από λίπος δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο και συνήθως, ανάλογα με τις θερμίδες πρόσληψης και τη σωματική δραστηριότητα, το 1% την εβδομάδα.
21. Υπάρχουν ειδικές δίαιτες με τις οποίες χάνεις μόνο λίπος;
Καμία δίαιτα δεν μπορεί να μας κάνει να χάσουμε 100% μόνο λίπος, όμως μια υγιεινή και σωστά ισορροπημένη δίαιτα μπορεί, σε συνδυασμό με σωστή άσκηση, να μεγιστοποιήσει την απώλεια λίπους και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό επιτυγχάνεται χάνοντας βάρος με αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα η απώλεια 1% του βάρους μας ανά εβδομάδα (αντιστοιχεί σε 2-4 κιλά το μήνα) είναι η υγιής απώλεια που εξασφαλίζει κυρίως καύση λίπους.
22. Υπάρχουν δίαιτες που μπορούν να εξασφαλίσουν τοπικό αδυνάτισμα;
Όχι. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε από που θα κινητοποιηθεί το λίπος που χάνουμε. Αυτό είναι καθορισμένο γενετικά και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού. Καμία δίαιτα, άσκηση, κρέμα, φάρμακο, διατροφικό συμπλήρωμα ή μηχάνημα παθητικής ή ενεργητικής γυμναστικής δεν είναι σε θέση να προκαλέσει τοπική μείωση λίπους, χωρίς να υπάρξει πρώτα μία γενικότερη μείωση. Η λιπόλυση δεν επηρεάζεται ή επηρεάζεται απειροελάχιστα από μεμονωμένα τοπικά ερεθίσματα. Η όποια παρατηρούμενη μείωση του μεγέθους μιας περιοχής μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως στη γενικότερη μείωση λίπους, στη «μυϊκή σύσφιξη» και τη μείωση της κατακράτησης υγρών. Η γυμναστική όμως βοηθά ώστε το σώμα να δείχνει πιο “σφιχτό” στα σημεία που γενετικά ο καθένας έχει τις λιπαποθήκες του.
23. Υπάρχουν ειδικές δίαιτες που αυξάνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού;
Καμία δίαιτα δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα του μεταβολισμού. Οι στερητικές δίαιτες ελαττώνουν το μεταβολικό ρυθμό, γιατί ο οργανισμός αντιδρά αυτόματα στη μεγάλη μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής, ελαττώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που του χρειάζονται για να διατηρήσει το βάρος του.
24. Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες είναι καλύτερες για αδυνάτισμα;
Κάθε δίαιτα που ευνοεί τη μεγαλύτερη πρόσληψη κάποιων συστατικών εις βάρος των άλλων είναι επικίνδυνη, γιατί διαταράσσει τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού και δεν τον προμηθεύει με όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Οι συγκεκριμένες είναι ελλειπείς σε υδατάνθρακες και δεν πρέπει να απολουθούνται πάνω από μία εβδομάδα.
25. Η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες βοηθά τον οργανισμό να μην αναζητά τα γλυκά;
Όχι συμβαίνει το αντίθετο : Οι λίγοι υδατάνθρακες μειώνουν την σεροτονίνη και προκαλούν μελαγχολία, με αποτέλεσμα την έντονη επιθυμία για «απόλαυση» μέσω κάποιου γλυκού, και ειδικά σοκολάτας.
26. Οι δίαιτες με πολλές φυτικές ίνες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα;
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ινώδη συστατικά (δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά) μας επιτρέπει να τρώμε σχετικά περισσότερες ποσότητες φαγητού από ό,τι σε άλλες δίαιτες, μειώνεται το ουρικό οξύ και η χοληστερίνη και αντιμετωπίζεται τυχόν υπάρχου δυσκοιλιότητα. Η δίαιτα υψηλών φυτικών ινών δεν ταιριάζει όμως σε όλους κα πρέπει να είναι καλά δομημένη για να μην υπάρξουν ελλείψεις βασικών αμινοξέων και σιδήρου, μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και γαστρεντερικές διαταραχές.
27. Μπορώ να αδυνατίσω τρώγοντας κάθε ημέρα ένα μόνο είδος τροφής σε απεριόριστες ποσότητες;
Τέτοιες δίαιτες είναι εντελώς ανεπαρκείς και επικίνδυνες! Η μη ισορροπημένη κατανάλωση τροφών, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και η μονομερής λήψη τροφών οδηγούν γρήγορα σε σωματική και ψυχολογική κατάρρευση και στην επανάκτηση όσων κιλών χάθηκαν, αφήνοντας τον οργανισμό με κατάλοιπα και βλάβες που θέλουν πολύ χρόνο για να αποκατασταθούν, αν αποκαθίστανται.
28. Μπορούν όλες οι δίαιτες να έχουν αποτέλεσμα αν τις ακολουθήσεις «κατά γράμμα»;
Υπάρχουν δίαιτες που δεν έχουν αποτέλεσμα, ακόμα και όταν τις κάνουμε απόλυτα σωστά, γιατί είναι ανισόρροπες, ελλειπείς σε κάποια μακροθρεπτικά, υπερβολικές σε άλλα, δεν είναι εξατομικευμένες, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις προσωπικές μας διατροφικές συνήθειες και δεν προσαρμόζονται εύκολα στον τρόπο ζωής μας.
29. Οι δίαιτες όπου τα κιλά χάνονται αργά είναι τελικά αποτελεσματικές;
Οι αργές δίαιτες είναι πιο ασφαλείς από τις γρήγορες, αλλά δύσκολα μπορούμε να τις ακολουθήσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επειδή όμως τα κιλά χάνονται «αργά», οι πιθανότητες εγκατάλειψης της προσπάθειας είναι μεγαλύτερες. Αυτό, όμως, δεν τις κάνει αναποτελεσματικές, αλλά απλώς πιο «δύσκολες», γιατί χρειάζονται περισσότερη υπομονή.
30. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια δίαιτα με άλλους;
Όχι. Η δίατα των άλλων δεν κάνει για εσάς, γιατί κάθε ένας έχει διαφορετικά σωματομετρικά δεδομένα, διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας, διαφορετικά ποσοστά λιπώδους και μυικού ιστού, διαφορετικά περιτά κιλά και ένα σωρό άλλους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να προσαρμοστεί η δίαιτα στα μέτρα του καθένα μας.
31. Από ένα σημείο και μετά όση δίαιτα και να κάνουμε, γιατί δεν χάνουμε κιλά;
Τα πρώτα κιλά φεύγουν εύκολα, γιατί είναι κυρίως νερό. Το πραγματικό αδυνάτισμα αρχίζει από τη στιγμή που το σώμα θα καταφύγει στα αποθέματα λίπους. Τότε απαιτούνται περισσότερες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, για να χαθεί έστω και 1 κιλό. Αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σε αυτό το σημείο, θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.
32. Αν η ζυγαριά «κολλήσει», πρέπει να μειώσουμε και άλλο τις θερμίδες;
Όχι απαραίτητα. Αρχικά ελέγχουμε αν έχουμε χάσει λίπος ή όχι, έπειτα εξετάζουμε το ενδεχόμενο της κατακράτησης υγρών, δυσκοιλιότητας ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με το ατομικό ιστορικό. Αν μειώσουμε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ο οργανισμός, νομίζοντας ότι λιμοκτονεί, θα αντιδράσει με μείωση του μεταβολισμού, προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό θα μειώσει το ρυθμό απώλειας βάρους και θα οδηγήσει σε «κόλλημα». Για να ξεπεραστεί, δεν χρειάζεται μείωση των θερμίδων, αλλά περισσότερη σωματική δραστηριότητα και πιο ποιοτική επιλογή τροφών.
33. Για να αδυνατίσουμε πρέπει να κόψουμε τελείως τα λίπη;
Η πλήρης αποχή από τροφές που περιέχουν λίπος οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών και λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Μακροχρόνια μειώνονται σοβαρά τα αποθέματα βιταμινών, αυξάνεται η νευρικότητα, παρατηρείται αδυναμία συγκέντρωσης, προκαλούνται δερματικά προβλήματα, ραχίτιδες, προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, αύξηση των φλεγμονών, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, το γυναικείο περιοδικό κύκλο, τη γονιμότητα και την παραγωγή ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.
34. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν περισσότερο από τα λίπη;
Ναι, αν είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου. Παρόλο που τα λίπη έχουν διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από τους υδατάνθρακες (9 θερμίδες έναντι 4), εάν δεν προσέξουμε και καταναλώσουμε περιττούς ή οι υψηλά γλυκαιμικούς υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε λίπος, και κατ επέκταση σε πόντους, ενώ το λίπος επειδή δεν επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης, δεν μπορεί να μας προσθέσει πόντους, παρά μόνον σε συνδιασμό με υπερκατανάλωση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Δηλαδή στο λίπος πρέπει να προσέχουμε ένα πράγμα την συνολική προσληψη θερμίδων, ενώ στους υδατάνθρακες πρέπει να προσέχουμε την συνολική πρόσληψη και να μην είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου οι υδατάνθρακες που επιλέξαμε.
35. Ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να αδυνατίζουν;
Δεν υπάρχει καμιά τροφή που μπορούμε να φάμε σε απεριόριστες ποσότητες και, αντί να πάρουμε βάρος, να χάσουμε. Όταν μιλάμε για τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα, εννοούμε τροφές που περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές όταν τις καταναλώνουμε με μέτρο.
36. Υπάρχουν τροφές που χρειάζονται μεγαλύτερη ενέργεια για την πέψη τους;
Οι τροφές για να πεπτούν και να αφομοιωθούν χρειάζονται ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό ενέργειας, που εξαρτάται από τα θρεπτικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται κάθε τροφή. Οι τροφές που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες χρειάζονται εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας για να χωνευτούν, ενώ οι τροφές που περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν η αύξηση του μεταβολισμού, για τις 2-4 ώρες της χώνευσης, να ξεπεράσει το 30%. Αντίθετα, εάν το γεύμα περιέχει μόνο υδατάνθρακες ή μόνο λιπαρές τροφές, τότε είτε δεν παρατηρείται αύξηση του μεταβολισμού είτε παρατηρείται μία ελάχιστη αύξησή του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες δίαιτες αδυνατίσματος βασίζονται στις πρωτεϊνούχες τροφές. Επιπλέον, ο τρόπος λήψης της τροφής, δηλαδή η μορφή με την οποία την τρώμε, παίζει σημαντικό ρόλο. Η ίδια ποσότητα τροφής χωνεύεται με μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος (καύση θερμίδων) όταν είναι σε στερεά, παρά όταν είναι σε υγρή μορφή. Για παράδειγμα, το ίδιο πορτοκάλι «παχαίνει» λιγότερο όταν φαγωθεί παρά όταν καταναλωθεί ως χυμός.
37. Πώς βρίσκω ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος;
Το ιδανικό βάρος που θα έπρεπε να έχουμε υπολογίζεται εύκολα με βάση το ύψος μας σύμφωνα με τους παρακάτω τύπους του Aspen :
Για ενήλικους άνδρες : ιδανικό βάρος = 48 + [1,1*(ύψος σε εκ. - 150)]
Για ενήλικες γυναίκες : ιδανικό βάρος = 45 + [0,9*(ύψος σε εκ. - 150)]
π.χ ένας άνδρας με ύψος 182 εκ. το ιδανικό βάρος θα ισούται με 48+(1,1*30) = 83,2 κιλά.
π.χ μία γυναίκα με ύψος 162 εκ. το ιδανικό βάρος θα ισούται με 45+(0,9*12) = 55,8 κιλά.
38. Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος και πώς υπολογίζεται;
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Εφαρμόζεται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους των ενήλικων ανδρών και γυναικών. Ο τύπος που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ο εξής : ΔΜΣ = Βάρος / (ύψος)²  π.χ. ΔΜΣ = 120 / (1,80)² = 37,03 το οποίο σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι παχύσαρκο. Όταν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5 το άτομο είναι ελλιποβαρή, όταν είναι από 18,5 εώς 24,9 το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος, όταν είναι από 25 εώς 29,9 το άτομο είναι υπέρβαρο, όταν είναι από 30 εώς 40 το άτομο είναι Παχύσαρκο και όταν είναι πάνω από 40 τότε έχουμε νοσογόνο παχυσαρκία.
39. Τι σημαίνει η σύσταση του σώματος;
Όταν λέμε σύσταση σώματος, αναφερόμαστε στο ποσοστό σωματικού λίπους και στο ποσοστό της μυικής μάζας! Η λιπομέτρηση και η μυομέτρηση του σώματος, δηλαδή τα ποσοστά της λιπώδους μάζας και της μυικής μάζας, είναι περισσότερο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Για παράδειγμα, 2 άτομα με ίδιο βάρος και ίδιο ύψος (δηλαδή ακριβώς τον ίδιο ΔΜΣ), συχνά έχουν διαφορετική εικόνα σώματος αλλά και πολύ διαφορετικά ποσοστά λίπους. Ο  ένας μπορεί να είναι πιο γυμνασμένος από τον άλλο, έχει δηλαδή βαρύτερη μυϊκή μάζα. Χαρακτηριστικά παράδειγματα είναι οι αθλητές που συχνά έχουν ΔΜΣ στην κατηγορία του υπέρβαρου, ακόμη και αν τα ποσοστά λίπους τους είναι πολύ χαμηλά.
40. Πόσο σωματικό λίπος πρέπει να έχουμε για να φαινόμαστε αδύνατοι;
Ένα φυσιολογικό ποσοστό για άνδρες είναι 18%, ενώ για γυναίκες είναι 25%. Το ελάχιστο για γυναίκες είναι 10-13%, το ελάχιστο για άνδρες είναι 2-5%, οι γυναίκες αθλήτριες κυμαίνονται μεταξύ 14-20%, οι άνδρες αθλητές κυμαίνονται μεταξύ 6-13%, οι Fitness γυναίκες κυμαίνονται μεταξύ 21-24% , οι Fitness άνδρες κυμαίνονται μεταξύ 14-17%, ο μέσος όρος των γυναικών βρίσκεται μεταξύ 25-31%, ο μέσος όρος των ανδρών βρίσκεται μεταξύ 18-24%, οι παχύσαρκες γυναίκες είναι όσες έχουν πάνω από 32% και οι παχύσαρκοι άνδρες όσοι έχουν πάνω από 25% σωματικό λίπος.
41. Τι είναι η αναλογία μέσης – γοφών, τι δείχνει για την υγεία & ποιες είναι οι ιδανικές τιμές.
Η αναλογία μέσης-γοφών είναι ένας δείκτης αξιολόγησης της κατανομής λίπους στο σώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο χρήσιμος ως δείκτης υγείας από τον παραδοσιακά χρησιμοποιούμενο δείκτη μάζας σώματος. Με τη βοήθεια μιας μεζούρας, πρώτα μετράτε την περίμετρο της μέσης, ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη μεζούρα γύρω από τους γοφούς, στο σημείο όπου βρίσκονται τα οστά των ισχίων. Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης-γοφών, διαιρέστε την πρώτη μέτρηση με τη δεύτερη. Αν π.χ. η περίμετρος της μέσης είναι 80 εκατοστά και η περίμετρος των γοφών 90 εκατοστά, η αναλογία μέσης-γοφών θα είναι 0,89. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία όταν η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά το 1. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν άλλες μετρήσεις, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
Για τους άνδρες τιμές μικρότερες από 0.95 είναι φυσιολογικές, τιμές 0.96 -1 σημαίνουν μέτριο κίνδυνο, τιμές μεγαλύτερες από 1 σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο. Για τις γυναίκες τιμές μικρότερες από 0.80 είναι φυσιολογικές, τιμές 0.80 - 0.85 σημαίνουν μέτριο κίνδυνο, τιμές μεγαλύτερες από 0.85 σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο.
42. Πως βρίσκω απλά πόσα εκατοστά πρέπει να είναι η μέση μου ανάλογα με το ύψος μου;
Αυτό είναι εύκολο, απλά διαιρείτε το ύψος σας με το 2. Η μέση σας δηλαδή πρέπει να είναι το μισό του ύψους σας. Αν είναι παραπάνω δεν είναι καλό για την υγεία σας και την εμφάνισή σας.
43. Ποιά είναι τα αίτια του αργού μεταβολισμού;
Τα αίτια του αργού μεταβολισμού είναι ο υποθερεοειδισμός, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η μειωμένη μυϊκή μάζα, το γονίδιο της παχυσαρκίας, οι συχνά επαναλαμβανόμενες δίαιτες απώλειας βάρους, η υπερφαγία, η ηλικία και τέλος, το σύνδρομο του Cushing, πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλη περίοδο. Η κορτιζόλη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.
44. Παίζουν ρόλο τα γονίδια στο αδυνάτισμα;
Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία και το γονίδιο FTO ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση από τα γονίδια της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά ότι η ύπαρξη του γονιδίου δεν εμποδίζει ιδιαίτερα την απώλεια βάρους. Με ή χωρίς αυτό, ο ρυθμός αδυνατίσματος είναι παραπλήσιος, δηλαδή μπορούν να αδυνατίσουν και οι φορείς του. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα το νέο βάρος.
45. Παίζει ρόλο ο θυρεοειδης στο αδυνάτισμα;
Ο υποθερεοειδισμός (μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού και λόγω αυτού μία αύξηση του σωματικού βάρους που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δικαιολογεί αυξήσεις 2-3 κιλών, όχι παραπάνω. Με τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, μειώνονται οι οργανικές συνέπειες και έτσι, μπορεί να αρχίσει μία διαιτητική αγωγή διαχείρισης σωματικού βάρους.
46. Παίζει ρόλο το νερο στο αδυνάτισμα;
Το νερό ελαττώνει την πείνα και διευκολύνει τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν «λιώνει» τα λίπη, ούτε αδυνατίζει από μόνο του. Όμως η μειωμένη λήψη νερού, κάτω από το επίπεδο των ημερήσιων αναγκών, αναγκάζει τον οργανισμό να περιορίσει τις καύσεις, δυσχεραίνει τη χρησιμοποίηση του λίπους και αυξάνει την κατακράτηση υγρών.
47. Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Τα 8-10 ποτήρια νερό που πιστεύουμε ότι πρέπει να πίνουμε την ημέρα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μύθος. Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία, το φύλο του, τα επίπεδα της σωματικής του δραστηριότητας, οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες ζει και η κατάσταση της υγείας του. Μια καλή συμβουλή είναι να πίνετε νερό όταν διψάτε. Ο οργανισμός είναι αυτός που μας καθοδηγεί, στέλνοντάς μας το μήνυμα της δίψας.
48. Πότε είναι καλύτερα να πίνουμε νερό πρίν, κατά την διάρκεια, ή μετά το γέυμα;
Η κατανάλωση νερού μπορεί να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Είναι όμως καλύτερα μισή ώρα πριν το γεύμα, να πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό για να βοηθήσουν καλύτερα στην πέψη του φαγητού.
49. Είναι αλήθεια πως το πράσινο τσάι επιταχύνει τον μεταβολισμό;
Το τσάι είναι ένα εργογόνο βοήθημα, το οποίο πράγματι εντείνει το ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα το πράσινο τσάι, λόγω υψηλής παρουσίας κατεχινών θεωρείται ακόμη πιο δραστικό. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ετοιμάσεις το τσάι κανονικά. Δηλαδή να βράσεις νερό και να βυθίσεις ένα φακελάκι ή φυλλαράκια τσαγιού στο νερό και στη συνέχεια να το πιεις κρύο προσθέτοντας μπόλικο πάγο. Είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό από τα έτοιμα προϊόντα με γεύσεις.
50. Πότε πρεπει να πίνω το πράσινο τσάι, πριν ή μετά τα γεύματα;
Είναι καλό να καταναλώνουμε το πράσινο τσάι μεταξύ των γευμάτων για να μην επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματος.
51. Τι είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα οι «λιποδιαλύτες»;
Οι λιποδιαλύτες ή λιποτροπικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν στοχευμένα ενεργά συστατικά, εκχυλίσματα βοτάνων και διεγερτικά, για μείωση του σωματικού λίπους, επιτάχυνση του μεταβολισμού και αύξηση των επιπέδων της ενέργειας αθλητών. Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες λιποδιαλυτικών συμπληρωμάτων :
1) Θερμογενετικά : στοχεύουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολικού ρυθμού και σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων.
2) Κατασταλτικά όρεξης : Καταστέλουν την όρεξη και μειώνουν την πείνα και σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι κάνοντας ευκολότερη την απώλεια βάρους.
3) Ρυθμιστές του θυρεοειδούς : συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς και επιτρέπουν στο σώμα να κάνει σωστή καύση λίπους.
Οι λιποδιαλύτες μπορούν να βοηθήσουν την ενδογενή παραγωγή της λεκιθίνης από το ήπαρ, μια ουσία που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους. Θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή όταν ακολουθείται η συνιστώμενη δοσολογία. Αναζητήστε όσα έχουν καρνιτίνη, που συμβάλλει στον ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους, αργινίνη, που ρυθμίζει τις ορμόνες, γλουταμίνη που σας παρέχει ενέργεια, ινοσιτόλη που ανακατανέμει τα λίπη στο σώμα, λεκιθίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του λίπους, μεθειονίνη που διασπά το λίπος και χολίνη που εμποδίζει το λίπος να συσσωρευτεί.
52. Μπορώ να πίνω καφέ στη δίαιτα; Αν ναι τι καφέ και με πόση ζάχαρη;
Αν θέλετε να πίνετε καφέ στη δίαιτα προτιμίστε γαλλικό καφέ φίλτρου ντεκαφεϊνέ. Να τον πίνετε ή 4 ώρες μετά από ένα κύριο γεύμα ή 2 ώρες πρίν από αυτό. Μπορείτε να βάζετε μέχρι 2 κουταλιές ζάχαρη όση θα είχε ένα φρούτο αν το τρώγατε στη θέση του καθέ ως σνάκ. Να προσέξετε να τον πίνετε αργά να μην εισέλθουν 10 γρ. ζάχαρης γρήγορα στο αίμα με τις γνωστές συνέπειες.
53. Μπορώ να πίνω αναψυκτικά τύπου light κατά τη διάρκεια της δίαιτας;
Τα light έχουν σχεδόν μηδαμηνή ποσότητα ζάχαρης αλλά έχουν κάτι ύποπτα γλυκαντικά μέσα τους, που μπορούν να ενεργοποιήσουν την έντονη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης αργότερα, έχουν εθιστική δράση και αφυδατώνουν, για αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε. Δυστυχώς πολλές φορές μας παχαίνει περισσότερο αυτό που πίνουμε, παρά αυτό που τρώμε! Αν δεν μπορείτε προσπάθησε να τα καταναλώνετε μέχρι δύο φορές την εβδομάδα.
54. Βοηθάει στο αδυνάτισμα ενα ποτήρι χυμός λεμόνι με νερό κάθε πρωί;
Ο χυμός λεμονιού με νερό δεν έχει μαγικές ιδιότητες! Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μποροεί να συμβάλλει στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, είναι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο θερμιδογόνο στοιχείο του πρωινού γεύματος. Το λίπος θα χαθεί μόνο με την σωματική άσκηση συνδυασμένη με μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ατομικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού. Είναι ουτοπία να στηρίζεσαι στην κατανάλωση μίας τροφής με την προσδοκία να χάσεις το περιττό σου λίπος. Συνδύασε σωστή διατροφή και άσκηση και μόνο  τότε θα δεις το λίπος να μειώνεται.
55. Τα αλκοολούχα ποτά παχαίνουν;
Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατάνθρακα, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ωστόσο, δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δεν προσδίδει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση ή στην επισκευή των ιστών. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται τη μετατροπή του σε λίπος και συχνά προκαλεί σημαντικές οργανικές βλάβες, κυρίως στο συκώτι.
56. Από τα υγρά και κρεμώδη γεύματα ποιά να πρωτιμήσω;
Τα υγρά και κρεμώδη γεύματα, μπορεί να κρύβουν παγίδες. Εάν το γεύμα περιέχει χυμούς φρούτων ή πρόσθετη ζάχαρη, τότε θα προκαλέσει απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου, άρα και απότομη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας και πείνας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε ένα υγρό γεύμα, προτιμήστε στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά και φρούτο, ή smoothies που συνδυάζουν λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.
57. Ποια προϊόντα διαίτης να χρησιμοποιώ;
Αυτά που περιέχουν λιγότερη ποσότητα λίπους και ζάχαρης και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτείνες, όπως τυριά, γιαούρτια και γάλατα με χαμηλά λιπαρά, κρίθινα παξιμάδια με πάνω από 65% κρίθινο αλεύρι, παξιμάδια σικάλεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, εναλλακτικά γλυκαντικά όπως ζάχαρη καρύδας, στεβια, φρουκτόζη, φιλέτα λευκού και κόκκινου κρέατος, άπαχα ψάρια και γενικώς όποιες τροφές περιέχουν λιγότερο λίπος και λιγότερη ζάχαρη.
58. Επιτρέπονται τα τηγανητά στη δίαιτα;
Όχι. Γιατί είναι πολλά τα λίπη που μας φορτώνουν και μάλιστα ανθυγιεινά. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε τα νέα οικολογικά αντικολητικά σκεύη με κεραμική επίστρωση, μετα οποία μπορείτε να φτιάξετε ομελέτες με ελάχιστο λίπος ή και χωρίς καθόλου λίπος.
59. Ποιά τρόφιμα γενικά πρέπει να αποφεύγω στη δίαιτα;
Πρώτον να αποφεύγετε τα γλυκά και ότι περιέχει ζάχαρη, 2ον να περιορίσετε τα άμυλα μόνο το πρωί, 3ον να αποφεύγετε τις πλούσιες πηγές λιπαρών και μάλιστα κορεσμένων όπως παχιά τυριά και παχιά κρέατα, 4ον αποφύγετε τελείως τα τηγανητά και τέλος 5ον αποφεύγετε και τα αλλαντικά.
60. Υπάρχουν γλυκά που είναι κατάλληλα για δίαιτα;
Υπάρχουν ήπια γλυκά που είναι κατάλληλα για δίαιτα με μέτρο πάντα, όπως το στραγγιστό γιαούρτι με 0-2% λιπαρά με γλυκά φρούτα ή γλυκιά γύρη μελισσών, καρύδια με μέλι από έλατο και κανέλα, αμυγδαλωτά, παστέλι και χαλβάς.
61. Ποια λιπαρά να αποφύγω και ποια να προτιμήσω;
Να αποφύγετε πολλά κορεσμένα λίπη και τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.τ.λ.) διότι είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (ω6) το οποίο δεν χρειαζόμαστε σε μεγαλες ποσότητες διότι μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ και αυξάνει τις φλεγμονές.
Να προτιμήσετε την κατανάλωση ελαιολάδου διότι προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.
62. Δεν μου αρέσουν τα φρούτα και οι σαλάτες. Με τι μπορώ να τις αναπληρώσω;
Υγιεινή διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά δεν γίνεται. Αν δεν μπορούμε να τα φάμε ως έχουν μπορούμε να κάνουμε τα εξής : Τα φρούτα μπορούμε να τα καταναλώσουμε σαν κομπόστα, είτε σαν χυμούς στο μπλέντερ χωρίς να σουρώσουμε τις ίνες, είτε σαν ζελέ με ολόκληρα φρούτα, είτε σαν γρανίτες, είτε ψηλοκομένα μέσα σε γιαούρτι, είτε αποξηραμένα. Τα λαχανικά μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε σούπες, σε σάλτσες για ζυμαρικά και ρύζι, σε πίτες, σε τάρτες, είτε να τα μαγειρέψουμε με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
63. Μπορώ να αντικαταστήσω στο πρωινό τα φρούτα που αναγράφονται με φυσικό χυμό;
Καλό είναι να καταναλώσουμε αυτούσια τα  φρούτα στο πρωινό γεύμα, διότι λαμβάνουμε περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες θα ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου μας και φυσικά την όρεξη μας. Αν τώρα, θέλουμε να προτιμήσουμε χυμό, καλό είναι η ποσότητά του να είναι αντίστοιχη με τα φρούτα που συστείνονται. Επιπλέον, καλό θα ήταν να προτιμήσετε φυσικούς, φρεσκοστυμένους χυμούς.
64. Τη ζάχαρη την κόβουμε ή την περιορίζουμε;
Τη ζάχαρη την γνωστή, την ραφιναρισμένη, αν μπορούμε την κόβουμε και την αντικαταθιστούμε με φυσικά εναλλακτικά γλυκαντικά όπως : φρουκτόζη, ζάχαρη καρύδας, στέβια, σιρόπι σφενδάμου, νέκταρ αγάβης. Αν δεν μπορούμε την περιορίζουμε μέχρι 2 κουταλιές την ημέρα.
65. Πόσο αλάτι επιτρέπεται να τρώμε ημερησίως;
Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα ή όχι περισσότερο από 2.4g νατρίου ανά ημέρα, καθώς αυτό είναι ίσο με 6 g αλατιού. Όμως δεν χρειάζεται να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό γιατί το 75% του αλατιού που προσλαμβάνουμε βρίσκεται κρυμμένο σε καθημερινές τροφές όπως το ψωμί, το τυρί, τα ψάρια, τα κρέατα, τα αλλαντικά και τα έτοιμα γεύματα.
66. Το αλκοόλ γενικά επιτρέπεται στη δίαιτα;
Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να χαλάσει μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αν δεν υπάρχει μέτρια κατανάλωσή του. Η αυξημένη κατανάλωση αλοολούχων ποτών δρα δυσμενώς όσον αφορά στο σωματικό βάρος, αφού το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες. Συγκεκριμένα το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε θερμίδες, αφού περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, συγκριτικά με το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα, αγνοούν τις θερμίδες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά, με αποτέλεσμα να μην τις συνυπολογίζουν στις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουν. Μπορεί και αυτό να χωρέσει στη δίαιτα, αρκεί η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο. Γενικά για άτομα εντός του φυσιολογικού σωματικού βάρους η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες. Αν όμως κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα απώλειας βάρους, καλό είναι να περιορισθεί σε μία μερίδα την ημέρα, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα.
67. Βοηθάει κάπως στο μεταβολισμό αν πριν από το κυρίως γεύμα τρώω σαλάτα;
Όχι ακριβώς, απλά με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να έρθει το πρώτο αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με τη σαλάτα και να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα. Βοηθάει επίσης να μειώσουμε την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.
68. Έχει σημασία αν τρώμε περισσότερο το βράδυ απ’ ό,τι το πρωί;
Έχει. Καθώς η ημέρα προχωρά, χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο φαγητό, γιατί οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μειώνονται με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων μας. Φαγητό το οποίο δεν «δαπανάται» για ενέργεια συσσωρεύεται ως λίπος.
69. Όταν νιώθω ότι δεν χορταίνω τι μπορώ να κάνω;
Το γεγονός ότι δεν χορταίνετε μπορεί να οφείλεται στο ολιγοθερμιδικό περιεχόμενο του προηγούμενου γεύματος ή στον μικρό όγκο τροφής που είχε το γεύμα αυτό ή σε επιπλέον δραστηριότητα που προέκυψε και ξοδεύσατε σε αυτήν παραπάνω ενέργεια από ότι είχατε υπολογίσει. Φάτε ένα γεύμα με τις σωστές θερμίδες και τον σωστό όγκο και αν προκύψει κάποια επιπλέον δραστηριότητα και δαπανήσετε για αυτήν επιπλέον ενέργεια και πεινάσετε πρόωρα, καταναλώστε κάποιο σνακ που δεν επιβαρύνει θερμιδικά το διαιτολόγιό σας, όπως γιαούρτι, γάλα ή φρούτο.
70. Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά;
Ανά 3-4 ώρες εκκρίνεται γαστρικό υγρό, το οποίο είναι πολύ όξινο και το οποίο προκαλεί φούσκωμα, καούρα και κάψιμο στο λαιμό, όταν έρθει αντιμέτωπο με ένα άδειο στομάχι. Για να το προλάβεις αυτό, χρειάζεται να φας ένα σνάκ εγκαίρως.
71. Αν φάω λαίμαργα και φουσκώσω, πώς μπορώ να ξεφουσκώσω;
Με κάποιο αναψυκτικό light ή σόδα γιατί το ανθρακικό βοηθάει στο ξεφούσκωμα. Επίσης ένα τσαι με μεντα βοηθάει στην πέψη αλλά και νερό, το οποίο μειώνει σημαντικά τη δυσπεψία.
72. Γιατί ξαναπήρα τα κιλά που έχασα;
Όσο πιο στερητική είναι μια δίαιτα που θα ακολουθήσετε και όσο πιο «αστραπιαία» χάσετε βάρος, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα, αφού την σταματήσετε, να πάρετε εξίσου «αστραπιαία» τα κιλά που μόλις χάσατε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «γιο-γιο» και είναι αποτέλεσμα των εξαντλητικών υποθερμιδικών διατροφών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
73. Τι να κάνω αν μέσα στη μέρα νιώθω πως πεινάω κι ας έχω καταναλώσει αυτό που μου αναλογεί;
Συμβάνει συχνά αυτό. Θα πρέπει να καταφύγουμε στη κατανάλωση τροφών που απασχολούν περισσότερη ώρα το πεπτικό μας όπως λαχανικά τύπου αγγούρι ή καρότο. Αν δούμε ότι δεν ηρεμεί η πείνα μας, τότε να καταφύγουμε στη κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, κατα προτίμηση στραγγιστό, ώστε να μας χορτάσει πιο γρήγορα. Ως τρίτη ιεραρχικώς επιλογή, είναι  το ασπράδι από ένα αυγό ή λίγο λευκό κρέας όπως π.χ. κοτόπουλο.
74. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις της βουλιμίας;
Βουλιμικές τάσεις δεν παρουσιάζουν μόνο τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι πιο συχνές στους υπέρβαρους και στους παχύσαρκους. Η βουλιμία είναι ένα «ξέσπασμα» μιας κακής ψυχολογικής κατάστασης. Μια αντίδραση του οργανισμού όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, στον αισθηματικό, τον οικονομικό, τον επαγγελματικό ή άλλο τομέα της κοινωνικής δραστηριότητάς. Τότε το άτομο αδυνατώντας να δώσει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, μεταθέτει όλο το άγχος, τη νευρικότητα και συχνά την αίσθηση της αποτυχίας στο φαγητό. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά παράλληλα με την φυσιολογική αύξηση του βάρους προστίθεται ακόμα ένα. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος που τις περισσότερες φορές, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση και βοήθεια, οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις.
75. Πώς θα πείσω τον εαυτό μου να μη φάει γλυκό;
Όταν κάποιος ζητάει γλυκό, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν πέσει πολύ και έχει κάνει υπογλυκαιμία. Εάν μιλάμε για φυσική υπογλυκαιμία (εάν δηλαδή είμαστε στρεσαρισμένοι και δεν έχουμε πολύ ενέργεια), τότε υπάρχουν 2 τρόποι για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να κρατηθεί μακριά από το γλυκό:
1. συχνότητα γευμάτων έτσι ώστε να ελέγχεται το αίσθημα της πείνας,
2. μεγάλη κατανάλωση φρούτων. Όταν προσλαμβάνεις καθημερινά φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα μειώνεται η τάση για γλυκό.
Παρόλα αυτά για να αντιμετωπίσουμε τη λιγούρα μας για γλυκό χωρίς να στερηθούμε τότε μπορούμε να επιλέξουμε μέλι με καρύδια και κανέλα, γιαούρτι με γλυκά φρούτα ή μαρμελάδα, ζελέ light, προτεϊνούχες μπάρες με επικάλυψη σοκολάτας, ή πρωτεϊνούχες μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως.
76. Εάν μια μέρα φάω πολύ και την επόμενη τα δώσω όλα στο γυμναστήριο, θα κάψω τις θερμίδες;
Λογικά ναι, εφόσον κάθε φορά που κάνουμε γυμναστική αυξάνουμε τις καύσεις. Εάν την ημέρα που έφαγες αρκετά, πήρες 1500 θερμίδες και είχες μηδενική φυσική δραστηριότητα, την επόμενη μέρα μπορείς να το εξισορροπήσεις με τη γυμναστική, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πάρεις λιγότερες θερμίδες. Πρακτικά όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν επικροτείται αυτό το σκεπτικό τρώω όσο και ό,τι θέλω γιατί την επόμενη μέρα θα γυμναστώ. Χρειάζεται πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα του φαγητού που τρώμε και στην άσκηση.
77. Έχει σημασία ο χρόνος μάσησης του φαγητού;
Έχει γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά για να αντιληφθεί το μήνυμα ότι χόρτασε. Εάν τρώμε γρήγορα, θα φάμε πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε προγραμματίσει.
78. Τα φρούτα αδυνατίζουν;
Όχι. Αν τρώμε πάρα πολλά, θα πάρουμε πολλές θερμίδες από απλούς υδατάνθρακες. Η περίσσεια υδατανθράκων που δεν καταναλώνεται με σωματική δραστηριότητα αποθηκεύεται ως λίπος.
79. Το κάπνισμα αδυνατίζει;
Με το κάπνισμα ορισμένα άτομα μπορούν να «ελέγξουν» την επιθυμία τους για φαγητό. Μακροχρόνια όμως προκαλείται ελάττωση του μεταβολισμού, αφού το κάπνισμα μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού και εξασθενεί τη λειτουργία του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
80. Τα προϊόντα για τους διαβητικούς έχουν λιγότερες θερμίδες;
Όχι απαραίτητα. Τα μακαρόνια για «διαβητικούς» περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά έχουν σχεδόν την ίδια θερμιδική αξία με τα «κοινά» μακαρόνια. Η μαρμελάδα για «διαβητικούς» έχει, αντί για ζάχαρη, την ίδια ποσότητα φρουκτόζης και τελικά τις ίδιες θερμίδες με την κοινή μαρμελάδα, που περιέχει ζάχαρη.
81. Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος αδυνατίσματος;
Όχι. Είναι χειρουργική μέθοδος τοπικής αφαίρεσης λίπους και όχι μέθοδος γενικής μείωσης του σωματικού βάρους.
82. Σε ποια ηλικία χάνεις πιο εύκολα κιλά;
Μέχρι τα 33 γιατί βρίσκεται στο ζενίθ της η μυϊκή μάζα, ενώ μετά από αυτή την ηλικία μειώνεται ανά διαστήματα γύρω στο 5-10%. Η μυϊκή μάζα είναι που καθορίζει το βασικό μεταβολισμό. Για αυτό καλό είναι να έχουμε συστηματική φυσική δραστηριότητα και καλή διατροφή, προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική μείωση μυϊκής μάζας.
83. Από ποία ηλικία και πάνω δυσκολεύει το αδυνάτισμα;
Κατά μέσο όρο πάνω από τά 40. Αλλά αυτό δεν ισχύει και για τα δύο φύλα. Οι γυναίκες δυσκολεύονται να χάσουν βάρος κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν μειώνουν τον μεταβολισμό. Έτσι οι γυναίκες με την ίδια ποσότητα τροφής που κατανάλωναν για να διατηρήσουν το βάρος τους προ κλιμακτηρίου, παχαίνουν μετά την έλευση της κλιμακτηρίου.
84. Το καλοκαίρι ή το χειμώνα χάνω ευκολότερα κιλά;
Το καλοκαίρι. Λόγω του ότι η διάρκεια της μέρας επιμηκύνεται, μας επιτρέπεται να περπατάμε και να κινούμαστε περισσότερο. Η υπερκινητικότητα λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας, αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων και τη μεταβολική δραστηριότητα. Συνεπώς, μπορεί να τρώμε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καίμε είναι πολύ περισσότερο! Εντούτοις, παρατηρήθηκε ότι τελικά το καλοκαίρι η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται, μειώνεται μιας και η όρεξή μας είναι μικρότερη. Όλη αυτή η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς ενισχύεται και από τη βελτίωση της διάθεσης μας για ταξίδια και εκδρομές, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας και κατ' επέκταση στην αύξηση των καύσεων μας.
85. Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι;
Εάν μπορείς κάθε πρωί μετά την τουαλέτα. Εάν όμως το νούμερο που θα δεις καθορίζει το αν θα έχεις καλή ή κακή μέρα, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς. Η χρήση της ζυγαριάς είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να καταγράφεις την πρόοδό σου ή για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, όχι όμως αν σε ρίχνει ψυχολογικά. Εάν διαπιστώσεις πως δεν μπορείς να ανέβεις στη ζυγαριά χωρίς αυτό να σε επηρεάσει ψυχολογικά, ή μάθε που οφείλωνται οι αυξωμειώσεις του βάρους σου και διόρθωσέ το ή ανέβαινε στη ζυγαριά μία φορά την εβδομάδα. Εάν ανεβαίνεις συχνότερα, χωρίς γνώση απλά σπαταλάς το χρόνο σου!
86. Πως να "ξυπνήσω" τον μεταβολισμό μου;
Τα μικρά και συχνά γεύματα, η ποικιλία στη διατροφή και ο συνδυασμός τους με τη συστηματική άσκηση θα ενεργοποιήσουν άμεσα τον μεταβολισμό σας. Αποφύγετε τις στερητικές ή αποτοξινωτικές δίαιτες.
87. Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω πριν απευθυνθώ σε διατροφολόγο;
Πρέπει να κάνετε γενική αίματος, ΤΚΕ, σίδηρο, φεριττίνη, σακχαρο νηστείας, γλυκοζηλιομένη αιμοσφαιρίνη, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT), αλκαλική φωσφατάση (ALP), γ-GT, Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο και έλεγχο θειρεοειδούς TSH, T3, T4.
88. Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρικής;
Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος είναι στον ατμό, βραστά και ψητά. Εξαρτάται βέβαια πολύ και από την ποσότητα του λαδιού και του αλατιού που θα χρησιμοποιηθεί στο φαγητό. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι στον ατμό γιατί οι βιταμίνες που περιέχουν είναι υδατοδιαλυτές. Άρα για να διατηρήσουμε τις βιταμίνες τους, το καλύτερο είναι να τα μαγειρεύουμε στον ατμό. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα. Το λίπος του κρέατος που στραγγίζει αντιδρά με το κάρβουνο και παράγει καρκινογόνες ουσίες και μέσω του ατμού επιστρέφουν στο κρέας. Για να το προλάβουμε, μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμο. Εάν πρόκειται για κοτόπουλο, το ψήνουμε με την πέτσα έτσι ώστε να την αφαιρέσουμε μετά. Και φυσικά μετά το ψήσιμο βάζουμε πολύ λεμόνι, ρίγανη, μπαχαρικά και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις βλαπτικές αντιδράσεις του ψησίματος στα κάρβουνα.
89. Πριν κοιμηθώ πόση ώρα πρέπει να φάω;
Αυτό εξαρτάται από το φαγητό. Εάν το κύριο γεύμα είναι βαρύ, περιλαμβάνει δηλαδή μεγάλη
ποσότητα λιπαρών, αλατιού και θερμίδες, τότε πρέπει 2 ώρες πριν. Εάν το γεύμα είναι πιο ελαφρύ (π.χ. άπαχο κέρας με σαλάτα, τονοσαλάτα) τότε συνίσταται και 1 ώρα πριν τον ύπνο.
90. Θερμίδες χάνονται όταν κοιμόμαστε;
Ναι. Γιατί κι όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του (π.χ. αναπνοή, καρδιακή λειτουργία). Οπότε καίγονται και κάποιες θερμίδες για όλα αυτά.
91. Πόσες φορές και από πόση ώρα την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζομαι;
Σύμφωνα με τις συστάσεις, για να συντηρήσει κάποιος το βάρος του χρειάζονται 5000 βήματα ή αλλιώς γύρω στα 200 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Τώρα για να χάσει βάρος χρειάζεται 10.000 βήματα που ισοδυναμεί με 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, τα οποία μπορεί να μοιράσει σε μισάωρα την ημέρα. Ο χρόνος και η ένταση της άσκησης εξαρτάται κυρίως από την υγεία και την ηλικία του καθενός.
92. Γιατί τα γαλακτοκομικά πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και τα δημητριακά/ζυμαρικά πρέπει να είναι ολικής αλέσεως;
Γιατί όταν τα γαλακτοκομικά είναι χαμηλά σε λιπαρά προσλαμβάνουμε λιγότερα λιπαρά και μπορούμε να προσθέσουμε και περισσότερο ελαιόλαδο στις σαλάτες μας που είναι και πιο υγιεινό από τα κορεσμένα λίπη των γαλακτοκομικών. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως από την άλλη έχουν μεγάλη αναλογία φυτικών ινών, οι οποίες προκαλούν κορεσμό και έτσι νιώθουμε πιο χορτάτοι, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους ενώ κρατάνε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου.
93. Τα δημητριακά πρωινού με γάλα είναι καλή επιλογή για πρωινό γεύμα;
Η συνολική ποσότητα της ζάχαρης που μπορεί να περιέχουν τα δημητριακά πρωινού μπορεί να φτάνει σε αντίστοιχη ποσότητα με αυτή ενός επιδορπίου. Παρόλα αυτά διαφημίζονται ως πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όροι όπως «οργανική μελάσα», «οργανική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο» συχνά χρησιμοποιούνται στις διατροφικές ετικέτες προκειμένου οι καταναλωτές να θεωρούν ότι πρόκειται για υγιεινά συστατικά. Προτιμήστε ένα πρωινό σε στερεή μορφή με μεγαλύτερο όγκο όπως μία σαλάτα εποχής με τυρί, ασπράδια αυγών και κρίθινο ντάκο.
94. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα;
Κανείς δεν χρειάζεται να πάρει κανένα συμπλήρωμα διατροφής όταν η διατροφή που κάνει στη καθημερινότητα του είναι πλήρης. Και τι σημαίνει πλήρης διατροφή; Να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, ψάρια και καλά λιπαρά. Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος για να προσλάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι από το να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων.
95. Ποια άσκηση είναι καλύτερη για να χάσω λίπος το τρέξιμο ή το περπάτημα;
Η αλήθεια είναι, ότι το τρέξιμο καίει περίπου τις διπλάσιες θερμίδες ανα ώρα από το περπάτημα αλλά επειδή είναι αρκετά μεγαλύτερης έντασης άσκηση καίει περισσότερους αποθηκευμένους υδατάνθρακες από ότι αποθηκευμένο λίπος, ενώ το περπάτημα καίει μόνο αποθηκευμένο λίπος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι πρίν και μετά την άσκηση τρώμε πλήρη και ισορροπημένα γεύματα ή σνάκ με ικανή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών και μετρίου γλυκαιμικού φορτίου. Π.χ. ένα ισορροπημένο σνάκ για πρίν και μετά την άσκηση είναι ένα γιαούρτι (200 gr.) με χαμηλά λιπαρά (2%) θα μας δώσει 7 gr. πρωτεΐνες, 9 gr. υδατάνθρακες και 4 gr. λίπος. Σε αντίθετη περίπτωση αν φάμε μακαρονάδες, μπανάνες και ενεργειακά ποτά πριν ή μετά την άσκηση πρέπει να ξεχάσουμε κάθε ορμονικό όφελος και απώλεια λίπους που θα κερδίζαμε από την άσκηση.
96. Επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το αδυνάτισμα;
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό μας, αυξάνει την όρεξη και μειώνει την παραγωγή της λεπτίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται στα λιποκύτταρα και σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν 27% μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαροι.
97. Πώς επηρεάζει η δισκοιλιότητα το αδυνάτισμα;
Αν παρατηρήσετε στον καθρέφτη ότι το στομάχι σας φαίνεται πρησμένο, μάλλον θα αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Αν και η ζυγαριά δείχνει μερικά κιλά παραπάνω τότε αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για να προσπαθήσετε να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, γιατί τα περιττώματα σας που παραμένουν στο έντερο μπορούν να ζυγίζουν από μισό κιλό μέχρι 2 κιλά και παραπάνω αν έχετε μέρες να ενεργηθείτε. Αυτή η απόκτηση βάρους δεν οφείλεται στο συσσωρευμένο λίπος αλλά κυρίως στις άχρηστες ουσίες των τροφίμων που έχουν συγκεντρωθεί στο έντερό σας και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποβληθεί. Αυτές οι άχρηστες ουσίες είναι υπεύθυνες για το πρήξιμο που έχετε ενώ οι τοξίνες ενισχύουν την κατακράτηση υγρών. Αυτή η αύξηση βάρους στην ουσία δεν είναι πραγματική, αλλά είναι προσωρινή και μόλις καταφέρετε να ρυθμίσετε αυτό το πρόβλημα, τα περιττά κιλά θα εξαφανιστούν.
98. Ποιοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για να εξατομικευτεί μία δίαιτα;
Για μία εξατομικευμένη δίαιτα λαμβάνονται υπόψιν οι ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου, οι ιδιαίτερές του διατροφικές συνήθειες και επιθυμίες και ανάλογα πάντα με το δικό του ιατρικό και διατροφικό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι ο διαιτολόγος, θα πρέπει να πάρει ένα ακριβές και πληροφοριακό ιστορικό, που να του δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να δώσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Το ιστορικό αυτό περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες :
1). Σωματομετρικά στοιχεία, π.χ. βάρος, ύψος, περιφέρια μέσης - γοφών, ποσοστό λίπους,
2). Εκτίμηση επιπέδου φυσικής δραστηριότητας (εργασίας και άσκησης),
3). Οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και πιθανές κληρονομικές ασθένειες,
4). Ατομικό ιατρικό ιστορικό και πιθανές ασθένειες,
5). Ατομικό ιστορικό αυξομειώσεων βάρους,
6). Πιθανή λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων,
7). Γενικές, βιοχημικές και ορμονικές εξετάσεις,
8). Εκτίμηση επιπέδου ψυχοσωματικού στρές,
9). Ώρες που μπορεί να γευματίζει το άτομο,
10). Διατροφικές προτιμήσεις.
99. Ποια είναι η μέση συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων από όλες τις ομάδες;
- Αυγά : 4-5 αυγά εβδομαδιαία.
- Γαλακτοκομικά : 1-3 γεύματα καθημερινά.
- Ψάρια & θαλασσινά : 4-5 γεύματα εβδομαδιαία.
- Λευκά κρέατα : 2-3 γεύματα εβδομαδιαία.
- Κόκκινα κρέατα : 1-2 γεύματα εβδομαδιαία.
- Άμυλα : 1-2 γεύματα καθημερινά.
- Όσπρια : 2-3 γεύματα εβδομαδιαία.
- Φρούτα : 3-5 γεύματα καθημερινά.
- Λαχανικά : 2-3 γεύματα καθημερινά.
- Λιπαρά : 1 γρ / κιλό σωμ. βάρους μοιρασμένα σε όλα τα γεύματα καθημερινά.
100. Ποια είναι τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα και δεν χάνουμε κιλά;
1) Δεν πίνουμε αρκετό νερό.
2) Αποφεύγουμε την άσκηση.
3) Δεν έχουμε αρκετό και ποιοτικό ύπνο.
4) Δε κάνουμε τακτικά γεύματα ή παραλείπουμε το πρωινό και συσσωρεύουμε τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας σε ένα ή δύο γεύματα, που συχνά καταναλώνουμε μετά το απόγευμα.
5) Δεν έχουμε ποικιλία στα γεύματα μας και καταναλώνουμε όλο τις ίδιες τροφές και απορρίπτουμε μεγάλες ομάδες τροφών. Περιοριζόμαστε σε κατανάλωση κρεάτων, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών αφήνοντας από έξω τα ψάρια με τα πολύ ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα.
6) Τσιμπολογούμε ανάμεσα στα κύρια γεύματα, καταναλώνοντας θερμίδες, που δεν ήταν μέσα στο διαιτολόγιό μας, βγαίνοντας έτσι εκτός ορίων της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
7) Τρώμε τροφές που είναι πηγές «κρυφού» λίπους, όπως σνακ, τυριά, μαγιονέζες και άλλα προϊόντα τύπου light (που δεν είναι πάντα διαιτητικά), ξηρούς καρπούς και άλλες που σε μικρές ποσότητες δίνουν ένα σημαντικό ποσό θερμίδων και μάλιστα κυρίως από λίπος.
8) Προτιμούμε να ασκούμαστε περισσότερο παρά να μειώσουμε την προσλαμβανόμενες θερμίδες, που είναι και το πιο σωστό και ασφαλές.
9) Τρώμε αρκετές «απαγορευμένες» τροφές που μας παρέχουν πολλές, άχρηστες και κενές θερμίδες, κυρίως μέσα από κατανάλωση ζάχαρης και λίπους. Τροφές δηλαδή όχι τόσο
αναγκαίες στον οργανισμό, που τον βαραίνουν με θερμίδες, χωρίς να τον χορταίνουν αρκετά.
10) Τρώμε γρήγορα και πολλές φορές παράλληλα με κάτι άλλο π.χ. διάβασμα εφημερίδας, τηλεόραση, οδήγηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη στέλνουμε το σωστό ερέθισμα στον εγκέφαλο μας και να μην καταγράφεται το σωστό μήνυμα. Το φαγητό πρέπει πάντα να είναι κύρια και όχι παράλληλη και δευτερεύουσα δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.