Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΥΤΡΑ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

ΦΥΤΡΑ ΣΤΑΡΙΟΥ
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΥΤΡΑ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ (Βίντεο)
 Πάνφθηνα και χορταστικά τα φύτρα σιταριού. Και φυλάσονται πάνω από 1 χρόνο. Ενα τσουβάλι 50 κιλών σιταριού κάνει 20 ευρώ.Και δίνει 500 πιάτα φύτρα.
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.

• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.

• Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.

• Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο. Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.
• Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες: 198 Πρωτεΐνες: 7,5 γρ. Λιπαρά: 1,3 γρ. Yδατάνθρακες: 42,5 γρ. Φυτικές ίνες: 1,1 γρ. Mαγνήσιο: 82 mg Φώσφορο: 200 mg Σελήνιο: 42,5 μg Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα Tι θα χρειαστείτε

• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.

• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).

• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα. H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα

• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.

• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.

• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.

• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.

• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.

• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά. Πώς θα τα συντηρήσετε Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.



Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς γίνονται.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10:59

    Εγω τα φτιάχνω και γίνονται πολύ ωραία, αυτό που μου έκανε εντυπωση ηταν ή αναφορά οτι γίνονται και όλα τα φασόλια, ενώ κάπου αλλου διάβασα οτι μονο τα κόκκινα γίνονται, εσείς τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ φύτρα φασολιών για να ξέρω. Πάντως φακές και σιτάρι είναι τα πιο εύκολα. Αν θα έβαζα φασόλια θα έβαζα μαυρομάτικα γιατί πρώτον έχουν περισσότερες ίνες και δεύτερον είναι πιο μικρός ο καρπός και λογικά θα γίνονται πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.