Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

20 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ
20 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ.
1. Πράσινο τσάι. Η πλειοψηφία των μελετών δείχνει ότι το πράσινο τσάι και τα εκχυλίσματα του είναι αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους, τον έλεγχο του επίπεδου ζαχάρου στο αίμα και τη μείωση της πιθανότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη.
Έτσι, πίνοντας πράσινο τσάι, το σώμα σας θα κάψει πιο πολλές θερμίδες. Σε μια μελέτη, 10 υγιείς άνδρες που κατανάλωσαν πράσινο τσάι παρατήρησαν αύξηση τις ενεργειακές δαπάνες τους κατά 4 %. Επιταχύνει επίσης τη καύση των λιπών κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης και βελτιώνει την καρδιακή ικανότητα και την αντοχή κατά την άσκηση. 

2. Γκρέιπφρουτ. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ και η βιταμίνη C βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους και μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, αποτρέποντας την αποθήκευση λίπους και προωθώντας την απώλεια βάρους.

3. Σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη (allicin), η οποία έχει προστατευτική δράση βοηθώντας τα κύτταρα να μειώσουν τις λιπαρές αποθέσεις.

4. Μήλα. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, η οποία περιέχεται ακόμη στα περισσότερα είδη μούρων και τα φρέσκα φρούτα. Η πηκτίνη βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των περισσότερων φρούτων και ειδικά στα μήλα και περιορίζει το ποσό του λίπους που μπορούν να απορροφήσουν τα λιποκύττραρα.

5. Αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, προλαμβάνουν την πρόσληψη βάρους και παρέχουν σημαντικά επίπεδα φυτικών ινών στον οργανισμό.

6. Καρύδια. Έρευνες έχουν δείξει, ότι 30 γραμμάρια καρύδια την ημέρα βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στους ασθενείς με διαβήτη 2, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

7. Φιστικοβούτυρο. Τα φιστίκια συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι πέπτονται πιο αργά και απελευθερώνουν τη ζάχαρη σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνοντας παράλληλα την επιθυμία για σακχαρώδεις τροφές.

8. Λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί μια πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή, που προσφέρει υγιή λιπαρά στον οργανισμό, τα οποία απαιτούνται για τον μεταβολισμό του λίπους, αυξάνοντας το μεταβολισμό και παρέχοντας υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

9. Σόγια. Η σόγια περιέχει λεκιθίνη, η οποία εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους, λειτουργώντας σαν «ασπίδα» και προλαμβάνοντας την αποθήκευση του λίπους στα λιποκύτταρα. Επιπλέον, διασπά τις λιπαρές αποθέσεις στον οργανισμό.

10. Βρώμη. Καλή πηγή λιποδιαλυτών φυτικών ινών, που ενισχύουν το μεταβολισμό και ελέγχουν το αίσθημα της πείνας.

11. Λιπαρά ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή η ρέγκα, αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή υγιών λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

12. Καυτερές πιπεριές. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες μελέτησαν τη σχέση της καψαϊκίνης με το «κάψιμο» θερμίδων και λίπους και βρήκαν, ότι η ουσία αυτή που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές ενίσχυε το «κάψιμο» θερμίδων μετά από ένα γεύμα.

13. Κρίθινα παξιμάδια. Κορυφαία πηγή διαλυτών ινών, που βοηθούν στον κορεσμό και στην απώλεια βάρους.

14. Σπαράγγια. Η ασπαραγγίνη επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα του οργανισμού και τη διάσπαση του λίπους. Τα σπαράγγια περιέχουν επιπλέον μια χημική ουσία που βοηθά στη μείωση του λίπους.

15. Μπρόκολο. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το ασβέστιο με την απώλεια βάρους. Το μπρόκολο δεν είναι μόνο μια πλούσια πηγή ασβεστίου, αλλά επίσης βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου.

16. Κανέλα. Κινέζοι ερευνητές βρήκαν ότι η κανέλα βοηθά στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας τη δράση του μεταβολισμού και μειώνοντας το κάψιμο του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

17. Βατόμουρα. Οι κατεχίνες των βατόμουρων ενεργοποιούν γονίδια που προκαλούν την καύση λίπους. Σύμφωνα με ερευνητές, οι κατεχίνες αυξάνουν την απώλεια λίπους από την κοιλία κατά 77%, ενώ διπλασιάζουν το συνολικό ρυθμό απώλειας βάρους.

18. Μπανάνες. Μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, προωθεί επίσης τη χαλάρωση των μυών και βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη.

19. Πεπόνι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, «γεμίζει» το στομάχι ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού, προσφέροντας χαμηλό αριθμό θερμίδων.

20. Νερό. Μια νέα έρευνα από τη Γερμανία βρήκε, ότι μισό λίτρο νερό αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό έως και κατά 30%. Επίσης, βοηθά στο να διαχωρίζει κανείς τη δίψα με το αίσθημα της πείνας.

2 σχόλια:

  1. Μιά ερώτηση, στις ισορροπημένες διατροφικές συμβουλές αναφέρεται ότι κάποιοι συνδυασμοί είναι απαράδεκτοι, όπως πρωτεϊνες και υδατάνθρακες ή γεύματα και φρούτα ή γλυκά. Ισχύει αυτό; και αν ναι πως αναφέρετε στο βίντεο με τα παραδείγματα ισορροπημένο γεύμα με πεπόνι στο τέλος; Για το οποίο λέγεται ότι τρώγεται μόνο του όπως και το καρπούζι γιατί δεν ταιριάζει διατροφικά με τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν απαράδεκτοι συνδιασμοί μακροθρεπτικών (Πρωτεϊνών, Υδατανθράκων, Λιπαρών).Υπάρχουν όμως απαράδεκτες αναλογίες μακροθρεπτικών όπως 700 θερμίδες απο φρούτα σκέτα, ή 1000 θερμίδες απο ταχίνι σκέτο ή 700 θερμίδες απο ασπράδια μόνο. Ολα αυτά είναι ακραία και μετακινούν τις ορμόνες άνω κάτω και μας οδηγούν στην ασθένεια. Τα πάντα πρέπει να τρώμε μαζί και τίποτα μόνο του αν θέλουμε να πετύχουμε ορμονική ισορροπία, αλλιώς και θέλουμε να φάμε σκέτα φρούτα σε ποσότητα γεύματος θα χρειαστούμε μετά ασκηση για να μήν ζημιωθούμε ορμονικά το όφελος της ισορροπίας όμως θα το χάσουμε. Τα φρούτα και τα γλυκά πάνε στο τέλος του γεύματος γιατι έχουμε φάει κάποια ποσότητα πρωτείνης και λίπους και είναι ευκαιρία να τα φάμε αμέσως μετά έτσι ώστε η πρωτείνη και το λίπος που έχουμε φάει να φρενάρουν την άνοδο της ινσουλίνης στο αίμα και κατ' επέκταση την συσώρευση λίπους στο σώμα μας.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.