Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Η ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ
Οι ασθένειες του πολιτισμού.
Οστεοπόρωση, αρθριτικά, θυρεοειδής, παχυσαρκία, σάκχαρο, προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δερματοπάθειες, υπέρταση, καρδιοαγγειακά νοσήματα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα είναι μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς σήμερα.
Όλα σχεδόν είναι άγνωστα σε «πρωτόγονους» πολιτισμούς όπως π.χ. του κατοίκους των νησιών Φίτζι του Ειρηνικού ωκεανού. Εκεί οι κάτοικοι έχουν λεπτά, μυώδη και λειτουργικά σώματα και πλήρη απουσία παθολογικών συμπτωμάτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Αντίθετα, στους τεχνολογικά προηγμένους πληθυσμούς της δύσης, όλες οι πιο πάνω παθολογικές καταστάσεις κυριολεκτικά «θερίζουν». Γιατί;
Δεν θα απορούσατε αν γνωρίζατε πως ζουν οι μεν και οι δε. Στα νησιά Φίτζι οι κάτοικοι τρέφονται με τροπικά φρούτα, τα οποία περιέχουν πολλά ένζυμα, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, πίνουν νερό από βουνίσιες πηγές,, δηλαδή ορθομοριακό νερό και ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες. Δεν κάθονται σε γραφεία τρώγοντας γρήγορες τροφές - "σκουπίδια", πίνοντας καφέδες και αναψυκτικά και ούτε περνούν τα βράδια τους καθήμενοι, βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας πίτσες.
Τελικώς οι «πρωτόγονοι» πληθυσμοί ζουν πολύ πιο «ορθομοριακά» από ότι όλοι εμείς στον δυτικό κόσμο. Μπορούμε όμως να το κάνουμε και εμείς παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες που μας περιβάλλουν; Άγχος, τοξίνες, θρεπτικά υποβαθμισμένη και βιομηχανοποιημένη τροφή κ.λπ. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι! Σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να καταλάβουμε πως προκαλούνται όλα αυτά τα παθολογικά συμπτώματα και να ενημερωθούμε σωστά. Να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα παθολογικά συμπτώματα οφείλονται πρωτίστως σε έλειψη ορθομοριακών στοιχείων και συνήθως έχουν κοινά αίτια και χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αν θα μας ταλαιπωρήσουν ή όχι εξαρτάται από την νοοτροπία μας, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Δεν έρχονται από το πουθενά και δεν είναι αναπόφευκτα.
Ας ξεκινήσουμε με μερικές παθολογικές καταστάσεις η εξήγηση και αντιμετώπιση των οποίων δείχνει με πολύ σαφήνεια πως και γιατί η προστασία και αναβάθμιση της ψυχοσωματικής μας υγείας είναι καθαρά «ορθομοριακή» υπόθεση. Αναφέρομαι στην οστεοπόρωση και τα αρθριτικά.

Η οστεοπόρωση είναι κυρίως δυτικό φαινόμενο.
Παρόλο που οι στατιστικές και οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει η σταδιακή μείωση της οστικής μάζας στους πληθυσμούς, αυτό δεν συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη Γη και δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό. Στην Ανατολή, Ινδία, Ιαπωνία, Κίνα κ.λπ. και ειδικά πριν όλες αυτές οι χώρες αρχίσουν να «δυτικοποιούνται», τα ποσοστά της οστεοπόρωσης ήταν και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να είναι, έως και 20 φορές λιγότερο συχνά από ότι στην Δύση. Και βέβαια σε καμία από αυτές τις χώρες δεν καταναλώνονται οι τεράστιες ποσότητες γάλακτος ή τυριών, όπως συνιστούν οι δυτικοί γιατροί στους πελάτες τους για να προστατευθούν από την οστεοπόρωση, παίρνοντας επιπλέον ασβέστιο.

Η οστεοπόρωση δεν έχει σχέση με την πρόσληψη ασβεστίου.
Δεν υπάρχει καμία σοβαρή και αξιόπιστη επιστημονική έρευνα που να δείχνει ότι η οστεοπόρωση οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές επιδημιολογικές έρευνες που δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου και μάλιστα από λανθασμένες τροφικές πηγές και σε λανθασμένη μορφή, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, μπορεί, αντίθετα από ότι πιστεύουν πολλοί, να προκαλεί οστεοπόρωση. Αυτή βέβαια είναι και η αδιαμφισβήτητη εμπειρία των δυτικών πληθυσμών, που καταναλώνουν χιλιάδες τόνους γαλακτοκομικών κάθε χρόνο, προσπαθώντας - ανεπιτυχώς - να προστατευτούν από αυτή την ανεπιθύμητη κατάσταση. Και όχι μόνο αυτό. Η υπερβολική κατανάλωση λανθασμένης μορφής ασβεστίου μπορεί να προωθεί και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ασβεστοποιήσεις ιστών, νεφρική και καρδιοαγγειακή δυσλειτουργία, γαστρεντερικά προβλήματα κ.λπ.

Οστεοπόρωση και Οστεομαλακία.
Η οστεοπόρωση αφορά και τα οργανικά στοιχεία - κυρίως πρωτεΐνες - οι οποίες αποτελούν τον συνδετικό ιστό και το «πλέγμα» πάνω στο οποίο θα "χτιστεί" το οστό -αλλά και τα ανόργανα - μέταλλα και ιχνοστοιχεία - συστατικά της τροφής. Δεν είναι επομένως μόνο υπόθεση έλλειψης ασβεστίου, όπως απλοϊκά πιστεύουν πολλοί. Στην πραγματικότητα η έλλειψη ή πιο σωστά η ατελής απορρόφηση και μεταβολισμός του ασβεστίου και όχι η έλλειψη ποσότητάς του, έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο μαλακά, όχι αναγκαστικά πιο πορώδη. Αυτό ονομάζεται οστεομαλακία - δηλαδή μαλακά οστά - και διαφέρει από την οστεοπόρωση. Στην οστεοπόρωση υπάρχει όχι μόνο έλλειψη όλων των ανόργανων μετάλλων, αλλά πιο σημαντικά η αποσύνθεση και φθορά του πρωτεϊνικού πλέγματος, όπως το κολλαγόνο και η οστεοκαλσίνη που απαιτείται για να μπορούν τα ανόργανα στοιχεία να "χτίσουν" γερά οστά. Η οστεοπόρωση πλήττει κυρίως την σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τα πλευρά και αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει κατάγματα, παραμορφώσεις του σκελετικού συστήματος, πόνους, δυσκινησία και σε μεγάλες ηλικίες να αποτελέσει ακόμα και αιτία θανάτου, διότι οι πτώση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αποβεί μοιραία. Είναι επίσης μία άκρως επικίνδυνη παθολογική κατάσταση, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και θα πρέπει να δρα κανείς προληπτικά, πριν είναι πολύ αργά. Οι φθορές του σκελετικού συστήματος συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και ξαφνικά τα οστά γίνονται τόσο πορώδη και εύθραυστα, που με ένα ατυχές πέσιμο προκαλούνται σοβαρά κατάγματα και αρχίζει ο Γολγοθάς των ιατρικών επεμβάσεων. Είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Τα αίτια της οστεοπόρωσης.
Πιο κάτω θα αναλύσουμε λεπτομερώς τα κύρια αίτια της οστεοπόρωσης, ποια θρεπτικά στοιχεία - ορθά μόρια - απαιτούνται για την σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια οργανικά συστήματα εμπλέκονται και πως. Ακολούθως θα προτείνουμε την ανάλογη ορθομοριακή πρόληψη και θεραπεία. Επιγραμματικά τα αίτια συνοψίζονται ως εξής:

Ενδοκρινική ανισορροπία μετά την εμμηνόπαυση.
Φυσική φθορά με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η ηλικία.
Προβλήματα του θυρεοειδή αδένα.
Επινεφρική υπερδραστηριότητα.
Υπερδραστηριότητα της υπόφυσης και των γοναδοτροφίνων.
Ανισορροπία σακχάρου.
Δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.
Χρόνια έλλειψη βιταμινών C και D, αλλά και πολλών άλλων θρεπτικών στοιχείων - ορθών μορίων - που είναι απαραίτητα για τις μεταβολικές διεργασίες και τη σύνθεση κολλαγόνου και οστεοκαλσίνης.
Ατελής μεταβολισμός του ασβεστίου.
Ηπατική τοξίνωση και νεφρική υποκλινική ανεπάρκεια.
Όξινος οργανισμός και πρωτεϊναιμία, λόγω υπερκατανάλωσης τροφών ζωικής προέλευσης.
Υπερομοκυστειναιμία.
Αλκοολισμός.
Χρόνια φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με αντιπηκτικά φάρμακα, κορτιζόνη και γενικά κορτικοστεροειδή.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Χρόνιες φλεγμονές.
Έλλειψη άσκησης.
Τι λέτε λοιπόν, νομίζετε ακόμη ότι η οστεοπόρωση είναι απλά έλλειψη ασβεστίου;

Η ορθομοριακή κατανόηση της οστεοπόρωσης.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα προβλήματα υγείας του ανθρώπου ποτέ δεν αφορούσαν μόνο μεμονωμένα όργανα ή και ακόμα συστήματα του σώματος (θυρεοειδής, καρδιοαγγειακό, ενδοκρινικό κλπ.) αλλά μάλλον μία γενικευμένη τοξίνωση και εξάντληση του οργανισμού λόγω λάθους νοοτροπίας, διατροφής και τρόπου ζωής. Αυτή είναι η ορθομοριακή προσέγγιση και αντίληψη της υγείας. Η παθολογία της οστεοπόρωσης είναι κλασσικό παράδειγμα αυτής της επιστημονικής πραγματικότητος. Ας αναλύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος μερικά από τα αίτια που προωθούν την οστεοπόρωση για να το καταλάβουμε καλύτερα. Κάνοντας το ίσως γίνει και πιο κατανοητό πως όλα τα διαφορετικά αίτια στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετα, αλληλοεπηρεαζόμενα και αλληλοτροφοδοτούμενα.
Ο ατελής μεταβολισμός ασβεστίου. Τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα εξαρτώνται κυρίως από την συντονισμένη δράση δύο ορμονών που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή και παραθυρεοειδή αδένα. Καλσιτονίνη και παραθορμόνη. Όταν το ασβέστιο μειωθεί στο αίμα τότε ενεργοποιείται η παραθορμόνη η οποία ενεργοποιεί με την σειρά της τα οστεοκλαστικά κύτταρα τα οποία διαλύουν οστική μάζα για να απελευθερωθεί ασβέστιο στο αίμα, αυξάνει τον μεταβολισμό της βιταμίνης D στην δραστική της μορφή στους νεφρούς και αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου από το γαστρεντερικό. Όταν το ασβέστιο αυξηθεί αρκετά τότε από τον θυρεοειδή και παραθυρεοειδή αδένα εκκρίνεται η ορμόνη καλσιτονίνη η οποία αποσύρει το ασβέστιο από το αίμα και ενεργοποιεί τα οστεομπλαστικά κύτταρα τα οποία εναποθέτουν το ασβέστιο στα οστά. Έτσι τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα παραμένουν σταθερά και τα οστά γερά. Αυτό αποκαλείται επίσης και ως «τζίρος του ασβεστίου». Αντίθετα λοιπόν από ότι πιστεύει ο απλός άνθρωπος το ασβέστιο πηγαινοέρχεται στα οστά τα οποία όπως και όλο το σώμα είναι ένας ζωντανός ιστός που συνεχώς μεταβάλλεται. Εξαρτάται από το τι κάνουμε εμείς. Αν για παράδειγμα δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά-ορθομοριακά στοιχεία για τον μεταβολισμό της καλσιτονίνης και παραθορμόνης, της βιταμίνης D, καλής πέψης και αφομοίωσης πρωτεϊνών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων από το γαστρεντερικό μας σύστημα ή νεφρική δυσλειτουργία τότε όλη η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω είναι προβληματική. Για παράδειγμα όσο ασβέστιο και αν δώσουμε στο σώμα αν δεν υπάρχει ο πρωτεϊνικός ιστός για να το συγκρατήσει δεν θα χτίσουμε γερά οστά. Θα υπάρχει ανισορροπία όλου του μηχανισμού εξισορρόπησης του ασβεστίου στο αίμα, αυξανόμενη διάλυση της οστικής μάζας και οστεοπόρωση.

Ενδοκρινική ανισορροπία.
Η έλλειψη μαγνησίου έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των ορμονών καλσιτονίνη και παραθορμόνης καθώς και την αδυναμία μεταβολισμού της βιταμίνης D στην δραστική μορφή της. Η μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση κάνει τα οστεοκλαστικά κύτταρα που αποσύρουν ασβέστιο από τα οστά πιο ευαίσθητα στην παραθορμόνη αυξάνοντας έτσι την διάλυση της οστικής μάζας, αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, μείωση της παραθορμόνης η οποία προωθεί τον μεταβολισμό της δραστικής μορφής της βιταμίνης D η οποία τώρα επίσης μειώνεται επιτρέποντας την αποβολή ασβεστίου από το σώμα. Αυτό αυξάνει την οστεοπόρωση. Το ιχνοστοιχείο βόριον έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα ασβεστίου και οιστρογόνων στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον μεταβολισμό της βιταμίνης D στην δραστική της μορφή.

Ορθομοριακές ελλείψεις.
Η ομοκυστείνη που είναι ένας τοξικός μεταβολίτης στο σώμα του αμινοξέος μεθιονίνη προωθεί φλεγμονές και οστεοπόρωση. Οι βιταμίνες Β2, Β6, Β12, Φολικό οξύ και το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα ορθομοριακά στοιχεία για τον μεταβολισμό και μείωση των επιπέδων της ομοκυστείνης στο αίμα. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την σύνθεση της οστεοκαλσίνης, την κύρια πρωτείνη εκτός του κολλαγόνου που είναι απαραίτητη για το πρωτεϊνικό πλέγμα και συνδετικό ιστό της οστικής μάζας. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου. Το ιχνοστοιχείο στρόντιο είναι απαραίτητο για να κάνει τα οστά γερά και για να μην είναι εύθραυστα. Ελλείψεις σε όλα αυτά τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία αυξάνουν την οστεοπορωτική τάση και την διάλυση της οστικής μάζας.

Γαστρεντερική δυσλειτουργία, φλεγμονές, βιο-οξειδωτικές τροφές.
Πάνω από το 40% των γυναικών στην εμμηνόπαυση έχει βρεθεί ότι υποφέρουν από υποχλωριδρία (χαμηλά γαστρικά οξέα) και επομένως δεν μπορούν να απελευθερώσουν από την τροφή και να απορροφήσουν ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριον, στρόντιο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για γερά οστά. Επί πλέον ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις η μορφή ασβεστίου ως calcium carbonate δεν απορροφάται πάνω από 4% σε αντίθεση με την μορφή calcium citrate που απορροφάται πάνω από 45%. Η έκκριση γαστρικών οξέων εξαρτάται κυρίως από ψευδάργυρο ο οποίος όπως είδαμε δεν απορροφάται όταν υπάρχει υποχλωριδρία. Επομένως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ορθομοριακών θρεπτικών ελλείψεων που αυξάνουν την οστεοπόρωση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω γαστρεντερικής δυσβίωσης και φθοράς του εντερικού βλεννογόνου από χρόνιες φλεγμονές που περαιτέρω δυσκολεύει την απορρόφηση όσων ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων καταφέρουν να απελευθερωθούν με την γαστρική πέψη. Η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών αυξάνουν τις φλεγμονές, την έκκριση κορτικοστεροειδών από τον οργανισμό και ειδικά κορτιζόλης η οποία προκαλεί την διάλυση πρωτεϊνών, συνδετικού ιστού των οστών, αποβολή ασβεστίου από το σώμα και την οστεοπόρωση. Η κατανάλωση κρέατος και γενικά τροφών ζωικής προέλευσης ειδικά μαζί με τα γλυκά και την ζάχαρη κάνουν τον οργανισμό πιο όξινο με αποτέλεσμα την απόσυρση όχι μόνο ασβεστίου αλλά και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων από τα οστά για αλκαλοποίηση έτσι ώστε το αίμα να μην είναι πολύ όξινο και βλάψει τους νεφρούς.

Τοξίνωση του οργανισμού, ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία.
Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος και θεωρείται ως το «χημικό εργοστάσιο» του οργανισμού. Πάνω από το 80% των λειτουργιών του αφορά αποτοξινωτικές διαδικασίες και ανακύκλωση ορμονών, νευροδιαβιβαστών και άλλων βιοχημικών ουσιών για να υπάρχει ομοιοστατική ισορροπία στον οργανισμό. Αποτοξινώνει επίσης φάρμακα, συντηρητικά τροφών, τοξικά χημικά από το νερό και το περιβάλλον, βαρέα μέταλλα κοκ. Εννοείται ότι αν δεν αποτοξινώνεται τακτικά και σωστά τότε οι τοξίνες κυκλοφορούν στο αίμα σπέρνοντας τον όλεθρο στα διάφορα όργανα του σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα και οι λειτουργίες του επηρεάζονται αρνητικά όταν το σώμα και το ήπαρ είναι τοξινωμένα. Εκτός του ότι δεν ανακυκλώνονται σωστά οι ορμόνες του, δημιουργούνται και αντισώματα σε διάφορα αντιγόνα, κουράζεται, δημιουργούνται όζοι, θυρεοειδίτιδα, υποθυρεοειδισμός κλπ. Ταυτόχρονα ο μεταβολισμός και άλλων σημαντικών ορθών μορίων όπως η βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τα οστά επηρεάζεται. Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα από το ηλιακό φως και την χοληστερόλη. Το φως μετατρέπει την 7-διυδροχοληστερόλη σε χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D). Εν συνεχεία αυτή μεταφέρεται στο ήπαρ όπου μετατρέπεται από ένζυμα σε 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλη και μετά στους νεφρούς όπου πάλι υπό την επίδραση ενζύμων μετατρέπεται στην μορφή 1,25-διυδροξυχοληκαλσιφερόλη (1,25-(ΟΗ)2 D3) η οποία είναι 10 φορές πιο δραστική από την χοληκαλσιφερόλη και η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης D. Προβλήματα σε ήπαρ και νεφρούς έχουν δείξει ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα αυτής της μορφής της βιταμίνης D στο αίμα που συνεπάγεται τάση για οστεοπόρωση. Ακόμα όμως και αν αυτά τα όργανα λειτουργούν σωστά πάλι απαιτούνται πολλά ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία για την σύνθεση των ενζύμων τα οποία μεταβολίζουν την βιταμίνη D στην δραστική της μορφή.

Σύνοψη ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων για γερά οστά.
 Ας δούμε εν συντομία ποια ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για γερά οστά.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ. Βοηθάει στον μεταβολισμό της βιταμίνης D και τον συντονισμό καλσιτονίνης, παραθορμόνης.
ΒΟΡΙΟΝ. Ισορροπεί τα οιστρογόνα, βοηθάει στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.
ΣΤΡΟΝΤΙΟ. Ενισχύει τα οστά.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β2, Β6, Β12, ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ και ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ. Απαραίτητα για την μείωση της ομοκυστείνης στο αίμα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ. Για σύνθεση οστεοκαλσίνης, την κύρια οστεο-συνδετική πρωτείνη εκτός του κολλαγόνου.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. Απαραίτητη για σύνθεση κολλαγόνου, ενσωμάτωση ασβεστίου και γερά οστά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D. Απαραίτητη για την χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τα οστά.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ. Το κύριο συστατικό των οστών.
Εκτός από όλα αυτά είναι σημαντικά και άλλα ορθομοριακά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά και ένζυμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για σύνθεση και ισορρόπηση ενζύμων και ορμονών και τον έλεγχο φλεγμονών που όπως είδαμε προωθούν την οστεοπόρωση. Σημαντικά επίσης είναι και τα ωμέγα 3 και 6 ζωτικά λιπαρά οξέα που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Η Ορθομοριακή Αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Εξετάζοντας το πρόβλημα της οστεοπόρωσης και τα διάφορα αίτια που την προκαλούν θα πρέπει να είναι πλέον εμφανές ότι η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της δεν μπορεί να είναι η απλοϊκή συμβουλή να καταναλώνουμε περισσότερα γαλακτοκομικά και ειδικά εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D. Έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του μαγνησίου στο σώμα που όπως έχουμε ήδη εξετάσει είναι σημαντικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η ορθομοριακή αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που απαιτούνται και χρησιμοποιεί μία ολοκληρωμένη μέθοδο και συγκεκριμένα ορθομοριακά προϊόντα. Αυτά έχουν ως εξής.

Ορθομοριακή πολυθρεπτική φόρμουλα. Καθημερινά προληπτικά για σιγουριά ότι το σώμα έχει όλα τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για σωστό μεταβολισμό και κυτταρικές λειτουργίες.
Ορθομοριακά απεσταγμένα Ωμέγα 3,6. Καθημερινά προληπτικά για σιγουριά ότι ελέγχουμε φλεγμονές και όχι μόνο. Τα ωμέγα ζωτικά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα και για ένα υγιές καρδιοαγγειακό σύστημα, εγκέφαλο και ισχυρή άμυνα.
Ειδικά ορθομοριακά προιόντα. Όταν υπάρχουν ενδείξεις οστεοπενίας ή οστεοπορωτικής τάσης για όσο καιρό χρειαστεί (συνήθως για 3-6 μήνες) παίρνουμε ειδικά ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, D3 ή ειδικές φόρμουλες που περιέχουν όλα τα γνωστά ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που χτίζουν γερά οστά. Όλα αυτά υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερους συνδυασμούς στις ειδικές ορθομοριακές φόρμουλες από ότι ενδεχομένως υπάρχουν στις διάφορες τροφές που συνήθως δεν γνωρίζουμε καν τι περιέχουν.
Αποτοξίνωση και ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματος. Μία ή δύο φορές τον χρόνο συνιστάται μία ορθομοριακή επιστημονική αποτοξίνωση και καθαρισμός παχέος εντέρου, ήπατος, νεφρών και αίματος. Επίσης η διόρθωση τυχόν υποχλωριδρίας, ενίσχυση πεπτικών ενζύμων και η αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην σωστή θρέψη του οργανισμού και τον μεταβολισμό ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D και ενίσχυση του πρωτεϊνικού συνδετικού ιστού των οστών.
Goldentest. Έλεγχος δυσανεξίας τροφών. Μία φορά τον χρόνο καλό είναι να ελέγχουμε ποιες τροφές μας πειράζουν και προκαλούν δυσανεξία, δηλαδή καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση. Αυτές μπορεί να είναι ακόμα και υγιεινές τροφές υπό κανονικές συνθήκες, όπως π.χ. φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Αν όμως μας ενοχλούν γίνονται δηλητήριο για τον οργανισμό, αυξάνουν τις φλεγμονές και προωθούν όχι μόνο την οστεοπόρωση αλλά και πολλά άλλα παθολογικά προβλήματα όπως παχυσαρκία, γαστρεντερική δυσλειτουργία, σάκχαρο, μυαλγίες και αρθριτικά. Με την μέθοδο του Goldentest μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε 40 μόλις λεπτά εξετάζοντας πάνω από 90 τροφές.
Ορθομοριακή Διατροφή. Αυξάνουμε τις βιο-αναγεννητικές τροφές όπως η βιολογικής γεωργίας χορτοφαγία, φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους. Ένα μαρούλι π.χ. έχει πολύ καλύτερης ποιότητας ασβέστιο και μαγνήσιο από ότι τα γαλακτοκομικά. Το ίδιο και οι υπόλοιπες βιο-αναγεννητικές τροφές. Επίσης περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά      φυτοθρεπτικά, ανθοκυανίνες και φυτοοιστρογόνα που προστατεύουν από αλλοιώσεις των ιστών και ισορροπούν το ενδοκρινικό σύστημα. Όλα αυτά είναι η βάση της ορθομοριακής διατροφής. Εννοείται ότι μειώνουμε όσο μπορούμε ή αποφεύγουμε τελείως την ζάχαρη, τα γλυκά, κρέας, γαλακτοκομικά, αλκοόλ, καφέδες, αναψυκτικά εμπορίου και όλες τις βιομηχανοποιημένες τροφές που      είναι ουσιαστικά οι βιο-οξειδωτικές τροφές.
Ορθομοριακή ενυδάτωση. Πίνουμε όταν μπορούμε μόνο νερό βουνίσιας πηγής που είναι ορθομοριακό, δηλαδή αναγνωρίζεται από τα κύτταρα και μετατρέπεται εύκολα σε βιολογικό υγρό στο σώμα. Υπάρχουν οι ειδικές συσκευές ΤΕΝSΑTM που επεξεργάζονται το απλό νερό της ύδρευσης μέσα από ειδικά πετρώματα και το μετατρέπουν σε ορθομοριακό.
Φάρμακα. Αποφυγή της συχνής χρήσης φαρμάκων και ειδικά αυτών που περιέχουν κορτιζόνη διότι αυξάνουν την οστεοπορωτική τάση.
Άγχος. Αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε των καταστάσεων που μας αγχώνουν διότι επίσης προκαλούν εκκρίσεις κορτιζόλης και κορτικοστεροειδών από τον ίδιο τον οργανισμό και αύξηση της οστεοπορωτικής τάσης.
Σάκχαρο. Είναι σημαντικό να ισορροπείτε το σάκχαρο σας διότι οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις του στο αίμα προωθούν την οστεοπόρωση. Οι συνήθεις συμβατικές ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν πάντα αυτές τις διακυμάνσεις. Συνιστάται επομένως να συμβουλευθείτε ένα εκπαιδευμένο Σύμβουλο Ορθομοριακής Ιατρικής ή Ορθομοριακής Διατροφής και Θεραπευτικής. Αυτοί όχι μόνο θα μπορούν να εντοπίσουν με μεγάλη ακρίβεια το πρόβλημα αλλά θα σας συμβουλεύσουν και τι μπορείτε να κάνετε άμεσα για να το διορθώσετε.
Άσκηση. Ίσως το πιο σημαντικό φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης είναι και η τακτική άσκηση. Όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έστειλαν αστροναύτες στο διάστημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα όταν αυτοί επέστρεψαν οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι υπέφεραν από «διαστημική» οστεοπόρωση. Η έλλειψη βαρύτητας δημιουργεί τέτοιες τάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα οστά είναι ουσιαστικά κρυσταλλικές εναποθέσεις αλάτων που λειτουργούν ως «πιεζόμετρα». Τα πιεζόμετρα παράγουν ηλεκτρικό φορτίο όταν τα πιέζεις. Αυτό το ηλεκτρικό φορτίο και η ανταλλαγή ιόντων είναι βασική προϋπόθεση για οστεοποίηση.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που συμβουλεύουμε πιο πάνω ή να τα κάνουμε συνέχεια ή σωστά αρκεί να προσπαθούμε να βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση. Η ορθομοριακή ιατρική και διατροφή μας δίνει τις σωστές ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Μας δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα να γίνουμε κυριολεκτικά γιατροί του εαυτού μας ακολουθώντας την Φύση και να δράσουμε και θεραπευτικά αλλά πιο σημαντικά και προληπτικά. Στον βαθμό που θα γίνουμε «ορθομοριακοί» σε αυτόν τον βαθμό θα είμαστε υγιείς. Έστω και λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα. Αρκεί να μπορέσουμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των φαρμάκων, νοσοκομείων και επεμβάσεων και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή : http://www.goldenhealth.com.gr/joomla/index.php/el/george-minoudis-topmenu-gr/articles-menu-gr?id=75?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.