Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ.
Το αυγό αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αλλά και πιο “παρεξηγημένες” πηγές πρωτεινών με πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα αμινοξέα που σχηματίζουν τις πρωτείνες του αυγού θεωρούνται από τα πιο σημαντικά για τη δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών,καθιστώντας την τροφή αυτή απαραίτητη για την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων αλλά και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εγκύων και θηλάζουσων μητέρων.

Ενα μέτριο αυγό παρέχει 6γρ.πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας,αντίστοιχη με αυτή που βρίσκουμε σε ένα ποτήρι(180 ml.) γάλα!
Τα αυγά αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου.Ο κρόκος του αυγού περιέχει 1.2 mg σιδήρου,σχεδόν όσο και μία αρνίσια μπριζόλα!Καλό είναι να καταναλώνεται μαζί με τροφές που περιέχουν βιαταμίνη C(χυμός πορτοκάλι,φρούτα και λαχανικά) έτσι ώστε να διευκολύνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αυγό καλύπτουν όλες τις κατηγορίες.Τις περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια B(Β12 και φολικό οξύ) τις βρίσκουμε και στο ασπράδι και στον κρόκο ενώ τις βιταμίνες Α,D και Ε μόνο στον κρόκο.Η μοναδική βιταμίνη που λείπει από το αυγό είναι η C.

Το αυγό καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο,φώσφορο.σίδηρο,ιώδιο και ψευδάργυρο.Μεγάλη ποσότητα ασβεστίου υπάρχει επίσης στο αυγό αλλά δυστυχώς μόνο στο κέλυφός του!
Η σχέση του αυγού με τη χοληστερίνη έχει δημιουργήσει ένα “μύθο” που τείνει να καταρριφθεί.
Η χοληστερίνη που περιέχεται στις ζωικές τροφές είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό απαραίτητη στον οργανισμό μας καθώς αποτελεί ζωτικό κομμάτι στο τοίχωμα του κυττάρου και χρησιμοποιείται για τη σωστή λειτουργία του και για το μεταβολισμό ορμονών. Αν δεν προσληφθεί από τις τροφές θα γεννηθεί από μόνη της. Η “κακή” χοληστερίνη δημιουργείται είτε από την υπερβολική κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη είτε από γενετική προδιάθεση ορισμένων οργανισμών που παράγουν περισσότερη χοληστερίνη απ’οτι χρειάζεται, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη συσσώρευσή της στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες η χοληστερίνη στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στο αυγό δε δημιουργεί πρόβλημα αν η διατροφή του ατόμου είναι χαμηλή σε λιπαρά και συνδυάζεται με την κατανάλωση φυτικών ινών και-ακόμα καλύτερα-τη συστηματική άσκηση. Έτσι,ηκατανάλωση αυγών σε λογική ποσότητα(3-4 την εβδομάδα) όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενδύκνειται,λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Στα παιδιά,λόγω αυξημένων αναγκών,συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 1 με 2 αυγών! Το αυγό τέλος αποτελεί ιδανική επιλογή ατόμων σε δίαιτα, καθώς είναι φτωχό σε θερμίδες (περίπου 75 Kcal),και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά!

1 σχόλιο:

  1. Το ασπράδι είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι αφομειώσιμο μέχρι 94% γιατί απουσιάζουν οι φυτικές ίνες και το λίπος τα οποία μειώνουν την αφομείωση των πρωτεϊνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.