ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΝΖΥΜΑ;

ΕΝΖΥΜΑ
ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΝΖΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΨΗ; 
Γράφει η Stout Jeffrey. Ακόμα κι αν τρέφεστε με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μην απορροφάται σημαντικά λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί με την ηλικία, βιώνουμε μια μείωση της παραγωγής των ενζύμων στο σώμα μας, που τα παράγει για να σπάσει τα τρόφιμα σε απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά. 1-3
Ευτυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι με τη συμπλήρωσή με το σωστό μίγμα πεπτικών ενζύμων στην διατροφή μας , οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να λάβουν τα δέοντα μέτρα για να διατηρήσουν την υγεία του πεπτικού τους συστήματος. 4,5
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερη πέψη, λιγότερες κοιλιακές διαταραχές, και μεγαλύτερη αφομοίωση των ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Κ , D , και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. 6-8
Το μειονέκτημα σε πολλά συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων είναι ότι περιέχουν συγκεκριμένες αμυλάσες που διευκολύνουν τον καταβολισμό των διατροφικών αμύλων ώστε να απορροφάται γρήγορα η γλυκόζη. 9
Η ανησυχία είναι ότι τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα από την επιθυμητή γλυκόζη πρίν και μετά το γεύμα στο αίμα τους.
Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας από δημοσιευθέντα έγγραφα μας δείχνει αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου , καρκίνου , νεφρικής ανεπάρκειας , και διαβητικά προβλήματα στα μάτια με την αυξημένη γλυκόζη. 10-18
Εκείνοι με ειδικές ιατρικές συνθήκες (όπως παγκρεατίτιδα) επωφελούνται από φόρμουλες πεπτικών ενζύμων που περιέχουν αμυλάσες. 19
Οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, είναι καλύτερα να λαμβάνουν μια φόρμουλα πεπτικών ενζύμων που διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνών, ινών, και των ευεργετικών λιπών, αλλά δεν προάγει τον καταβολισμό των αμύλων τα οποία ταχέως απορροφούνται ως γλυκόζη. 20
Αυτό το άρθρο περιγράφει ορισμένα διαδεδομένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της οισοφαγικής παλινδρόμησης, και μια απλή λύση που δεν προάγει την απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης.

Προβλήματα με τη σύγχρονη διατροφή.
Σχεδόν κανένα από τα τρόφιμα που τρώμε δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί στο κυκλοφορικό μας, χωρίς τη δράση των ισχυρών ενζύμων, ώστε τα τρόφιμα να διασπαστούν, προκειμένου να εξαχθούν οι ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες.
Χωρίς αυτή την διαδικασία, τα αχώνευτα τρόφιμα θα περνούσαν στο παχύ έντερο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια, διάρροια, και κράμπες.
Αλλά ακόμα χειρότερα από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα, η κακή πέψη των τροφίμων συμβάλλει στην κακή διατροφή που απειλεί τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένη όρεξη και αλλαγές στους μύες και στα αποθέματα λίπους. 21,22
Δεν αποτελεί έκπληξη, η κακή στοματική υγεία, ακόμα και φορώντας μόνο οδοντοστοιχίες-μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του μασήματος, βάζοντας μια επιπλέον επιβάρυνση για τα ήδη λιγοστά πεπτικά ένζυμα. 23
Γι 'αυτό και η συμπλήρωση με ένζυμα είναι σημαντική όχι μόνο για την υγιή πέψη, αλλά και για την καλή υγεία γενικότερα. Αν τρεφόμαστε με μια καθαρά ακατέργαστη διατροφή, με ακατέργαστα τρόφιμα, δεν θα χρειαζόμασταν συμπληρωματικά πεπτικά ένζυμα. Οι ωμές ακατέργαστες τροφές περιέχουν τα ένζυμα που χρειάζονται ώστε να βοηθήσουν να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. 24
Επειδή η σύγχρονη διατροφή αποτελείται κυρίως από μαγειρεμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα μας πρέπει να βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά στα δικά μας φυσικά πεπτικά ένζυμα.
Το πρόβλημα είναι ότι καθώς γερνάμε, παράγουμε λιγότερα από τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη, πράγμα που καθιστά δύσκολο για το σώμα μας να διασπάσει σωστά τις τροφές. Αποδεικτικά στοιχεία για την ανάγκη των συμπληρωμάτων με πεπτικά ένζυμα.

Η πρόσθεση φυσικών ενζύμων στη διατροφή του ανθρώπου δεν είναι μια καινούρια ιδέα.
Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που οι επιστήμονες αναγνώρισαν για πρώτη φορά τη σημασία των ενζύμων στα ωμά τρόφιμα για την ενίσχυση της ανθρώπινης διατροφής. 24
Είχαν παρατηρήσει ότι η πρόσληψη συμπληρωματικών ενζύμων θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ταχεία πέψη των τροφών στο στομάχι, που μιμείται την διαδικασία πέψης που λαμβάνει χώρα όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ωμά τρόφιμα. 24
Υπάρχει επίσης μια μακρά ιστορία της ιατρικής χρήσης συμπληρωματικών πεπτικών ενζύμων σε άτομα με διάφορες χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση λαμβάνουν παγκρεατικά ένζυμα για να βοηθήσουν την διάσπαση των πρωτεΐνών, των λιπών, και άλλων θρεπτικών συστατικών που δεν θα μπορούσαν να τα χωνέψουν καλά αλλιώς, 25 τα άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα χρησιμοποιούν λιπάσες για να τους βοηθήσουν στην διάσπαση των λιπών. 26

ΣΕΡΑΠΕΠΤΑΣΗ – ΝΑΤΟΚΙΝΑΣΗ.
Χρησιμοποιήστε τα ένζυμα για την ινοκυστική ίνωση του πνεύμονα , τον καρκίνο, ινομυώματα μήτρας, συμφύσεις, και ενδομητρίωση.

Αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που δείχνουν ότι ακόμα και αν δεν πάσχουμε από μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια ενζύμων, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη συμπλήρωση με χρήσιμα πεπτικά ένζυμα.

Οι πρωτεάσες.
Τα ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες ονομάζονται πρωτεάσες, παράγονται φυσικά από το πάγκρεας, το οποίο τα διοχετεύει στο λεπτό έντερο μέσω ενός μικρού αγωγού. Χρησιμοποιώντας συμπληρωματικές πρωτεάσες μετριάζουμε την επιβάρυνση στο σώμα μας για την παραγωγή αυτών των πολύπλοκων ενζύμων. 24
Μελέτες έχουν δείξει ότι στα ζώα που συμπληρώνεται η διατροφή τους με πρωτεάσες έχουν αυξημένη ικανότητα πέψης. 27
Ένας σημαντικός λόγος για τη συμπλήρωση της διατροφής μας με πρωτεάσες είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αντιδράσεων δυσανεξίας σε τρόφιμα όπως πρωτεΐνες κρέατος, γλουτένη (από σιτάρι) και καζεΐνη (από γάλα). 28
Οι δομές αυτών των μορίων στα τρόφιμα τα καθιστούν σχετικά ανθεκτικά στην ενζυματική δραστικότητα ιδίως σε ένα περιορισμένο από την γήρανση πεπτικού σωλήνα.
Όταν οι πρωτεΐνες φθάνουν σχετικώς άπεπτες στην κατώτερη εντερική οδό, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή , ή υπερβολική παραγωγή βλέννας, κράμπες, και ακόμη και αιμορραγία.
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος. 29,30
Ευτυχώς, η χρήση με τις συμπληρωματικές πρωτεάσες μπορεί να τους βοηθήσει και να τους ανακουφίσει . 31
Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν μεγαλύτερα πιθανά οφέλη από τη συμπλήρωση σε ένζυμα πρωτεάσης, προκειμένου να επιταχύνουν την πέψη των πρωτεϊνών.
Οι επιστήμονες μιλούν για γρήγορη και αργή πέψη πρωτεϊνών.
Αυτοί οι όροι υποδεικνύουν πόσο γρήγορα τα αμινοξέα απελευθερώνονται από την πρωτεΐνη μέσα στο έντερο, πώς αυτά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, και πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν δημιουργώντας υγιείς νέες πρωτεΐνες στο σώμα μετά από ένα γεύμα. 32,33
Λόγω της μείωσης της παραγωγής των ενζύμων με την ηλικία, αλλά και την απώλεια της ικανότητας να μασάτε καλά τα τρόφιμα, οι ηλικιωμένοι χάνουν την ικανότητα να διασπάσουν και να έχουν γρήγορη αφομοίωση των πρωτεϊνών που περιέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα . 23,34
Ετσι οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κακή απορρόφηση των πρωτεϊνών και υποσιτισμό. Επιπλέον, η συμπλήρωση της διατροφής με επιπλέον πρωτεΐνικά ένζυμα στους ενήλικες , θα μπορούσε να βοηθήσει τη μετατροπή των πρωτεϊνών βραδείας πέψης στις τροφές που τις περιέχουν όπως την πρωτεΐνη γάλακτος, την καζεΐνη, σε περισσότερο ευκολοδιασπώμενες.
Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται περαιτέρω από μελέτες που δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες που είναι ήδη προχωνευμένες, και που έχουν διασπαστεί σε αμινοξέα, έχει σαν αποτέλεσμα την πιο γρήγορη εμφάνιση των αμινοξέων στην κυκλοφορία του αίματος, και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση τους σε υγιείς νέες πρωτεΐνες. 35
Τέλος, σε αθλητές και άλλους που χρησιμοποιούν συμπυκνωμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης, έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη μείγματος απο πρωτεϊνικά ένζυμα στην αγωγή τους μπορεί να τους βοηθήσει οικονομικά, γιατί κάνει πιο πλήρη διάσπαση των πρωτεϊνών και τους επιτρέπει να έχουν πλήρες όφελος της επιπλέον πρόσληψης της πρωτεΐνης τους. 36
Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να συντρίψουν την ικανότητα των υφιστάμενων ενζύμων για την πλήρη διάσπαση των πρωτεϊνών. 36

Λιπάσες.
Οι λιπάσες είναι ένζυμα που διαχωρίζουν τα λίπη σε μεμονωμένα λιπαρά οξέα .
Η συμπλήρωση με λιπάση προωθεί την πιο φυσιολογική πέψη του λίπους σε άτομα με νόσο του παγκρέατος. 9
Ακόμα και αν δεν πάσχουν από εμφανή διαταραχή του παγκρέατος, μπορείτε να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα συμπληρώματα της λιπάσης.
Ένας κρίσιμος ρόλος της της λιπάσης είναι να διευκολύνει την απορρόφηση των ζωτικών λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κθώς και της βιταμίνης D , βιταμίνης Κ, λουτεΐνης, και γάμμα τοκοφερόλης . 6-8

Πεπτικά Ένζυμα για την αφομοίωση των φυτικών ινών.
Τα φυσιολογικά ανθρώπινα ένζυμα αφομοίωσης του αμύλου ονομάζονται γενικά αμυλάσες.
Οι Αμυλάσες διασπούν τους δεσμούς μεταξύ των μορίων των υδατανθράκων (σακχάρων) μέσα στα άμυλα, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα για άμεση απορρόφηση. 9
Μια ταχεία απελευθέρωση των σακχάρων από τα άμυλα παράγει την επικίνδυνη μετά το γεύμα αύξηση στο αίμα γλυκόζης που βλάπτει τους μυς της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. 14,18
Οι περισσότεροι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι, ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία ανάγκη για συμπληρωματική αμυλάση .
Στην πραγματικότητα, οι αναστολείς της αμυλάσης, μπορούν να να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και της αύξησης του σακχάρου. 20,37
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που δεν έχουν πεπτικά ένζυμα ώστε να επεξεργάζονται την κυτταρίνη ,ή τις φυτικές ίνες, που αποτελούν μέρος του μπρόκολου και άλλων λαχανικών, τα οποία διέρχονται μέσω της εντερικής οδού άπεπτα από τα ανθρώπινα ένζυμα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ.

Αυτό που συμβαίνει όταν αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται είναι ότι οι οργανισμοί που ζουν στο παχύ έντερο διασπούν την κυτταρίνη των φυτών σε μόρια τα οποία κατόπιν υποβάλλονται σε ζύμωση. Αυτή η διαδικασία της ζύμωσης αντλεί υγρό στο παχύ έντερο και προκαλεί φούσκωμα και αέρια, το οποίο κάνει πολλούς ανθρώπους να αποφεύγουν την κατανάλωση υγιεινών λαχανικών όπως το μπρόκολο.

Η Δύναμη των πεπτικών ενζύμων.
Η ικανότητα σας να χωνεύετε εντελώς και με ασφάλεια τα τρόφιμα ελαττώνεται σταδιακά με την ηλικία, με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες όπως απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Η παραγωγή των ζωτικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται για την πέψη των πρωτεϊνών και των λιπών μειώνεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε εκείνους με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν την κυτταρίνη, ή τις φυτικές ίνες , σε οποιαδήποτε ηλικία. Λαμβάνοντας πεπτικά ένζυμα κυτταρίνης με τα γεύματα μπορεί να διευκολύνει την πέψη. Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την αποκατάσταση της διαταραγμένης λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και διευκολύνει τα συμπτώματα.
Για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών που σχετίζονται με την διάσπαση των ινών, τα συμπληρώματα με πεπτικά ένζυμα κυτταρίνης , όπως σελλουλάση, ημικυτταρινάση, φυτάση, βήτα-γλυκανάση, πηκτινάση, και ξυλανάση μπορεί να διασπάσουν την κυτταρίνη σε μικρότερα μόρια τα οποία μπορούν στη συνέχεια να περάσουν ακίνδυνα μέσω του εντερικού σωλήνα.
Το αποτέλεσμα είναι μια ομαλότερη πέψη των σκληρών φυτικών ινών και μια αυξημένη διαθεσιμότητα για την απορρόφηση των ευεργετικών ενώσεων που περιέχονται στα υγιή φυτικά τρόφιμα.
Συμπληρώματα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα αφομοίωσης κυτταρίνης που διασπούν τις φυτικές ίνες , όπως εκείνες που βρίσκονται στο μπρόκολο , αλλά δεν απελευθερώνουν γρήγορα τα σάκχαρα, και ως εκ τούτου δεν συμβάλλουν στην θανάσιμη αύξηση της γλυκόζης μετά το γεύμα.

Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων.
Τα συμπληρώματα των πεπτικών ενζύμων φαίνεται να είναι μια φυσική λύση σε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την φυσιολογική γήρανση. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα πεπτικά παρασκευάσματα ενζύμων στην πραγματικότητα δεν βελτιώνουν μόνο την πέψη, αλλά βελτιώνουν και πολλά συμπτώματα πέραν των πεπτικών. 3
Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα από τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων. 3
Σε μια μικρή μελέτη, με ζωτικής σημασίας αναλύσεις και μετρήσεις, παρατήρησαν οτι οι ολικές πρωτεΐνες του ορού και των λευκοκυττάρων του αίματος αυξήθηκαν σημαντικά μετά την χορήγηση πεπτικών ενζύμων. 39
Σε μια μεγαλύτερη μελέτη, με πεπτικά ένζυμα, οι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην γενική βελτίωση από εκείνους που έπαιρναν πλασέμπο και ανέφεραν λιγότερα επεισόδια από κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετούς, καούρα, φούσκωμα, μετεωρισμό και απώλεια της όρεξης. 40

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΥΣΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ.

Τα άμυλα είναι πολύπλοκες αλυσίδες των απλών σακχάρων. Συχνά αναφέρονται σαν "σύνθετοι υδατάνθρακες". Συνήθως σκεφτόμαστε ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα όσο τα απλά σάκχαρα (φρουκτόζη και σακχαρόζη), αλλά τώρα ξέρουμε ότι κάποια άμυλα είναι περισσότερο γλυκαιμικά από ό, τι ορισμένα απλά σάκχαρα. 9
Υπό αυτή την έννοια, δεν παραμένουν "σύνθετοι" για πολύ καιρό στο πεπτικό σύστημα, αλλά μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη. Εκείνοι που επιδιώκουν να μειώσουν την ταχεία απελευθέρωση της γλυκόζης μετά το γεύμα θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε άμυλα και σάκχαρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες αμυλούχες τροφές γρήγορα διασπούνται σε σάκχαρα. Σιτάρι, βρώμη, πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, είναι όλα πολύ αμυλούχα τρόφιμα. Τα σπόρια που γίνονται ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά , καθώς και κράκερ, μπισκότα, κέικ,πίτες, τορτίγια, και ό, τι άλλο γίνεται με αλεύρι. Οποιαδήποτε από αυτά τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτηρά μπορεί ανεβάσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Κατά την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, λαμβάνοντας αναστολείς αμυλάσης ενώσεις όπως το χλωρογενικό οξύ που βρέθηκε σε εκχύλισμα πράσινου φασολιού και καφέ μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την διάσπαση των αμύλων σε γλυκόζη που απορροφάται γρήγορα. 38
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση των σακχάρων και των αμύλων και δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πεπτικά ένζυμα που περιέχουν αμυλάση που διευκολύνει την ταχεία διάσπαση των αμύλων σε γλυκόζη του αίματος.
 
Επιδημία των πεπτικών προβλημάτων.
Αν είστε εξαρτημένοι απο φάρμακα, όπως Alka-Seltzer ® ή Pepto-Bismol ® για την ανακούφιση χρόνιων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, θα μπορούσατε να έχετε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει.
Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ενδέχεται να ανακουφίζουν προσωρινά τα συμπτώματα, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να στοχεύσουν την υποκείμενη αιτία του προβλήματος. Αν αυτή η βασική αιτία παραμείνει ανεξέλεγκτη, θα δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα υγείας που είναι πολύ πιο καταστροφικά από τα αέρια ή το φούσκωμα, όπως η τροφική δυσανεξία και ο υποσιτισμός (σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας).

ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΝΖΥΜΟ.
Εξουδετερώστε το θανατηφόρο ένζυμο 5-λιποξυγενάση ή 5-LOX.

ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ  ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ  ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ
ΠΕΨΗ

Παράδειγμα ενός ενζυμικού σκεύασματος που παρέχει τη βέλτιστη πέψη πρωτεϊνών, λιπών, και κυτταρίνης (φυτικών ινών). Σημειώστε την απουσία της αμυλάσης,το ένζυμο  που διασπά το άμυλο.
Φάρμακα όπως το Prilosec ® και Prevacid ® καταστέλλουν την έκκριση οξέος στο στομάχι, αλλά το κάνουν σε βάρος φτωχότερης πέψης.
Ακόμα και όταν η παραγωγή οξέων στο στομάχι έχει μπλοκαριστεί, το γαστρικό περιεχόμενο και η χολή που εκκρίνεται από το ήπαρ μπορεί να αντιστραφεί πίσω στον οισοφάγο και προκαλεί καούρες,  και ερεθισμό που οδηγούν σε σοβαρή νόσο.
Όσοι υποφέρουν από οισοφαγική παλινδρόμηση δεν θέλουν οι αχώνευτες τροφές να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο από ότι χρειάζεται.
Η σωστή φόρμουλα ένζυμων διευκολύνει την ταχύτερη πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση κοινών ενοχλήσεων του πεπτικού συστήματος

ΠΏΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΆΜΥΛΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΈΣ ΊΝΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΑΣ

Η Φύση παράγει δύο κύρια είδη μορίων μακράς αλυσίδας  (πολυσακχαρίτες) από απλά σάκχαρα. 41 Αυτά τα μόρια είναι πανομοιότυπα εκτός από τον τρόπο που τα απλά σάκχαρα συνδέονται μεταξύ τους. Στους σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλα), τα απλά σάκχαρα  συνδέονται μεταξύ τους με ένα δεσμό που ονομάζεται"άλφα". 41 
Οι άνθρωποι διαθέτουν πεπτικά ένζυμα (κυρίως αμυλάσες) ικανά να διασπάσουν αυτό το δεσμό άλφα  απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ελεύθερης γλυκόζης. 42
Η ελεύθερη γλυκόζη είναι υπεύθυνη για την πρόκληση  μετά το γεύμα της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα, που είναι γνωστό ότι είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία.
Αλλά τα πολυσακχαρίδια με τον λεγόμενο  «βήτα» δεσμό μεταξύ των σακχάρων είναι εντελώς ανεπηρέαστα από ανθρώπινα πεπτικά ένζυμα. 41
Οι Βήτα συνδεδεμένοι πολυσακχαρίτες (συλλογικά ονομάζονται κυτταρίνη ) είναι πολύ πιο σκληροί υδατάνθρακες και  συνθέτουν τα περισσότερα από τα δομικά μέρη των φυτών, όπως φύλλα και στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων σταυρανθών λαχανικών.
Τα άμυλα διασπώνται σε σάκχαρα στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια απορροφώνται, αλλά όχι η κυτταρίνη. 41,42
Όταν οι  ίνες κυτταρίνης φθάσουν στο παχύ έντερο σας, υπόκεινται σε πέψη από μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.
Τα βακτήρια έχουν ένζυμα ικανά για την διάσπαση της κυτταρίνης, και το κάνουν τόσο έντονα με ζύμωση  απελευθερώντας μικρότερα μόρια και αέριο. 43
Και αυτό προκαλεί το φούσκωμα, μετεωρισμό, και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες , όπως το μπρόκολο.
Το τέχνασμα όταν παίρνετε συμπληρώματα  με πεπτικά ένζυμα, είναι να περιλαμβάνει τα ένζυμα που διασπούν εν μέρει την κυτταρίνη, αποφεύγοντας τα ένζυμα που επιταχύνουν την πέψη των υδατανθράκων που απελευθερώνουν απλά σάκχαρα που απειλούν την υγεία σας.
Για τα άτομα για τα οποία το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την υγεία, αποφεύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν αμυλάση ή ολιγοσακχαριδάσες.
Στόχος τότε ελιναι τα   συμπληρώματα που περιέχουν ένζυμα χρήσιμα για την πέψη των διατητικών ινών συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων κυτταρινάσης, ημισελλουλάσης, φυτάσης, β-γλυκανάσης, πηκτινάσης, και ξυλανάσης. Αυτά τα ένζυμα μπορεί να κάνουν πιο άνετη τη πέψη σας, χωρίς να σας εκθέτουν σε μία επικίνδυνη μετά το γεύμα αύξηση της γλυκόζης.

Περίληψη.
Η σταδιακή επιδείνωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος δεν χρειάζεται να είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης.
Ο σωστός συνδυασμός των ενζύμων μπορεί να μετριάσει την ενοχλητική, δυσάρεστη, και ενίοτε επικίνδυνη  συνέπεια της ατελούς πέψης των τροφίμων.
Τα ενζυμικά πεπτικά συμπληρώματα  προωθούν την πλήρη πέψη της τροφής στο στομάχι και το λεπτό έντερο.
Αυτό εμποδίζει τις αχώνευτες τροφές να φτάσουν  στο παχύ έντερο, όπου τα φυσιολογικά βακτήρια μέσω ζύμωσης θα παράξουν αέρια και υγρά με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα μιας κακώς-ρυθμιζόμενης πέψης.
Το κύριο πρόβλημα με τα περισσότερα πεπτικά συμπληρώματα ενζύμων είναι ότι διευκολύνουν την διάσπαση  των αμύλων σε απλά σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα ως γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος.
Λόγω της ευρείας επιβλαβούς επίδρασης της στην υγεία, η υπερβολική γλυκόζη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. 10-18
Ακόμη και αν κάποιος δεν καταναλώνει υδατάνθρακες, το σώμα θα εξακολουθεί  να έχει άφθονη γλυκόζη, επειδή το συκώτι μετατρέπει αποτελεσματικά πρωτεΐνες (και λιπαρά οξέα) σε γλυκόζη μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως γλυκονεογένεση .
Είναι πολύ πιο λογικό να πάρετε συμπλήρώματα πεπτικών ενζύμων φορτωμένα με πρωτεάση και λιπάση , και εξειδικευμένες κυτταρινάσες .
Με αυτόν τον τρόπο, το ένα διευκολύνει την πέψη των ζωτικών αμινοξέων, των φυτών,και των  λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης.


Βιβλιογραφία.
1. Greenberg RE, Holt PR. Influence of aging upon pancreatic digestive enzymes. Dig Dis Sci. 1986 Sep;31(9):970-7.
2. Miyasaka K, Kitani K. Aging impairs pancreatic response to refeeding following a protein-free diet. Pancreas.1989;4(3): 346-52.
3. Wolfson D, Olmstead S, Meiss D, Ralston J. Making Sense of Digestive Enzymes: ProThera, Inc.;2008.
4. Glade MJ, Kendra D, Kaminski MV, Jr. Improvement in protein utilization in nursing-home patients on tube feeding supplemented with an enzyme product derived from Aspergillus niger and bromelain. Nutrition. 2001 Apr;17(4):348-50.
5. Karani S, Kataria MS, Barber AE. A double-blind clinical trial with a digestive enzyme product. Br J Clin Pract. 1971 Aug;25(8):375-7.
6. Wooldridge JL, Heubi JE, Amaro-Galvez R, ET AL. EUR-1008 pancreatic enzyme replacement is safe and effective in patients with cystic fibrosis and pancreatic insufficiency. J Cyst Fibros. 2009 Dec;8(6):405-17. Epub 2009 Aug 15.
7. Hammer HF. Pancreatic exocrine insufficiency: diagnostic evaluation and replacement therapy with pancreatic enzymes. Dig Dis. 2010;28(2):339-43. Epub 2010 Sep 1.
8. Available at: http://chemistry-today.teknoscienze.com/pdf/MU%20OMEGA3- 08.pdf Accessed October 1, 2012.
10. Available at: http://docnews.diabetesjournals.org/content/2/8/1.2.full. Accessed October 1, 2012.
11. Stattin P, Bjor O, Ferrari P, Lukanova A, et al. Prospective study of hyperglycemia and cancer risk. Diabetes Care. 2007 Mar;30(3):561-7.
12. Vigneri P, Frasca F, Sciacca L, Pandini G, Vigneri R. Diabetes and cancer. Encocr Relat Cancer. 2009 Dec;16(4):1103-23.
13. Bash, LD, Selvin E, Steffes M, Coresh J, Astor BC. Poor glycemic control in diabetes and the risk of incident kidney disease even in the absence of albuminuria and retinopathy: atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. Arch Intern Med. 2008 Dec 8;168(22):2440-7.
14. Held C, Gerstein HC, Zhao F, et al. Fasting plasma glucose is an independent predictor of hospitalization for congestive heart failure in high-risk patients. American Heart Association 2006 Scientific Sessions. November 13, 2006. Abstract 2562.
15. Healy L, Howard J, Ryan A, et al. Metabolic syndrome and leptin are associated with adverse pathological features in male colorectal cancer patients. Colorectal Dis. 2011 Jan 20.
16. Park HJ, Jung UJ, Cho SJ, Jung HK, Shim S, Choi MS. Citrus unshiu peel extract ameliorates hyperglycemia and hepatic steatosis by altering inflammation and hepatic glucose- and lipid-regulating enzymes in db/db mice. J Nutr Biochem. 2012 Jun 11. [Epub ahead of print]
17. Malik VS, Hu FB. Sweeteners and risk of obesity and Type 2 diabetes: The role of sugar-sweetened beverages.Curr Diab Rep. 2012 Jan 31. [Epub ahead of print]
18. Coutinho M, Gerstein H, Poque J, Wang Y, Yusuf S. The relationship between glucose and incident cardiovascular events: a metaregression analysis of published data from 20 studies of 95,783 individuals followed for 12.4 years.Diabetes Care. 1999 Feb;22(2):233-40.
19. Domínguez-Muñoz JE. Pancreatic exocrine insufficiency: diagnosis and treatment. J Gastroenterol Hepatol. 2011 Mar;26 Suppl 2:12-6.
20. Udani J, Hardy M, Madsen DC. Blocking carbohydrate absorption and weight loss: a clinical trial using Phase 2 brand proprietary fractionated white bean extract. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):63-9.
21. Bergert FW, Conrad D, Ehrenthal K, et al. Pharmacotherapy guidelines for the aged by family doctors for the use of family doctors: Part D Basic conditions supporting drug treatment. Int J Clin Pharmacol Ther. 2009 May;47(5):289-302.
22. Evans WJ. Exercise and nutritional needs of elderly people: effects on muscle and bone. Gerodontology.1998;15(1):15-24.
23. Ritz P. Factors affecting energy and macronutrient requirements in elderly people. Public Health Nutr. 2001 Apr;4(2B):561-8.
24. Remond D, Machebeuf M, Yven C, et al. Postprandial whole- body protein metabolism after a meat meal is influenced by chewing efficiency in elderly subjects. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1286-92.
25. Evans KE, Leeds JS, Morley S, Sanders DS. Pancreatic insufficiency in adult celiac disease: do patients require long-term enzyme supplementation? Dig Dis Sci. 2010 Oct;55(10):2999-3004.
26. Dominguez-Munoz JE. Pancreatic enzyme replacement therapy for pancreatic exocrine insufficiency: when is it indicated, what is the goal and how to do it? Adv Med Sci. 2011;56(1):1-5.
27. Roxas M. The role of enzyme supplementation in digestive disorders. Altern Med Rev. 2008 Dec;13(4):307-14.
28. Eun JS, Beauchemin KA. Effects of a proteolytic feed enzyme on intake, digestion, ruminal fermentation, and milk production. J Dairy Sci. 2005 Jun;88(6):2140-53.
29. Fiocchi A, Restani P, Riva E, et al. Meat allergy: II--Effects of food processing and enzymatic digestion on the allergenicity of bovine and ovine meats. J Am Coll Nutr. 1995 Jun;14(3):245-50.
30. Fuhrmann G, Leroux JC. In vivo fluorescence imaging of exogenous enzyme activity in the gastrointestinal tract.Proc Natl Acad Sci USA. 2011 May 31;108(22):9032-7. Epub 2011 May 16.
31. Shattock P, Whiteley P. Biochemical aspects in autism spectrum disorders: updating the opioid-excess theory and presenting new opportunities for biomedical intervention. Expert Opin Ther Targets. 2002 Apr;6(2):175-83.
32. Dangin M, Boirie Y, Garcia-Rodenas C, et al. The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001
Feb;280(2):E340-8.
33. Dangin M, Boirie Y, Guillet C, Beaufrere B. Influence of the protein digestion rate on protein turnover in young and elderly subjects. J Nutr. 2002 Oct;132(10):3228S-33S.
34. Koopman R, Crombach N, Gijsen AP, et al. Ingestion of a protein hydrolysate is accompanied by an accelerated in vivo digestion and absorption rate when compared with its intact protein. Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):106-15.
35. Oben J, Kothari SC, Anderson ML. An open label study to determine the effects of an oral proteolytic enzyme system on whey protein concentrate metabolism in healthy males. J Int Soc Sports Nutr. 2008;5:10.
36. Omogbenigun FO, Nyachoti CM, Slominski BA. Dietary supplementation with multienzyme preparations improves nutrient utilization and growth performance in weaned pigs. J Anim Sci. 2004 Apr;82(4):1053-61.
37. Saha S, Verma R. Inhibitory potential of traditional herbs on α-amylase activity. Pharm Biol. 2012 Mar;50(3):326-31. Epub 2011 Dec 2.
38. Narita Y, Inouye K. Kinetic analysis and mechanism on the inhibition of chlorogenic acid and its components against porcine pancreas alpha-amylase isozymes I and II. J Agric Food Chem. 2009 Oct 14;57(19):9218-25.
39. Zentler-Munro PL, Assoufi BA, Balasubramanian K, et al. Therapeutic potential and clinical efficacy of acid-resistant fungal lipase in the treatment of pancreatic steatorrhoea due to cystic fibrosis. Pancreas. 1992;7(3):311-9.
40. Medhekar R. The first quantitative evidence proving the efficacy of supplemental enzymes: National Enzyme Company;2004.
41. Available at: http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/547cellulose.html Accessed October 1, 2012.
42. Lin AH, Lee BH, Nichols BL, et al. Starch source influences dietary glucose generation at the mucosal α-glucosidase level. J Biol Chem. 2012 Sep 17. [Epub ahead of print]
43. Stevens CE, Hume ID. Contributions of microbes in vertebrate gastrointestinal tract to production and conservation of nutrients. Physiol Rev. 1998 Apr;78(2):393-427.

Πηγή : http://episthmi.blogspot.gr/2013/01/blog-post_14.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόφο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.
Google+